Vaping-ul, motiv de controversă. OMS spune că e pericol pentru sănătate, experţii britanci îl recomandă

  • Vaping-ul, motiv de controversă. OMS spune că e pericol pentru sănătate, experţii britanci îl recomandă
  • Organzaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere guvernelor să interzică vaping-ul.
  • Specialiştii în sănătate din Marea Britanie spun însă că ţigările electronice îi ajută pe fumători să renunţe la acest obicei.
  • Experţii britanici acuză OMS că pune în pericol viaţa a milioane de fumători.
  • 1,1 miliarde de oameni fumează, iar 8 milioane de vieţi se pierd anual din cauza bolilor cauzate de fumat.
  • 50.000 de oameni pe an se lasă de fumat cu ajutorul vaping-ului.
Urmărește
575 afișări
Imaginea articolului Vaping-ul, motiv de controversă. OMS spune că e pericol pentru sănătate, experţii britanci îl recomandă

Vaping-ul, motiv de controversă. OMS spune că e pericol pentru sănătate, experţii britanci îl recomandă

Vaping-ul continută să fie motiv de discuţii între organizaţiile din domeniul sănătăţii. Organzaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) cere interzicerea vaping-ului, în timp ce organizaţii naţionale din Europa argumentează că este cea mai sănătoasă şi sigură alternativă pentru fumătorii de tutun.
 
OMS este în vizorul experţilor britanici, care acuză organizaţia de propunerea unor măsuri ineficiente privind interzicea vaping-ului, acţiune „iresponsabilă şi ilogică”, ce va avea o repercusiune neplăcută: milioane de oameni vor continua să fumeze, milioane vor muri prematur şi milioane de ţigări în plus vor fi vândute, scrie The Times.
 
Într-un raport ce adresează problema fumatului la nivel global, OMS avertizează că majoritatea ţărilor „nu reglementează produsele noi cu nicotină şi tutun ce apar pe piaţă” şi că vaping-ul va arunca la gunoi anii de muncă pentru denormalizarea fumatului, iar ţigările electronice ar fi doar o altă „haină” care ar renormaliza această practică nesănătoasă. 
 
Şeful OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, arată că nicotina din dispozitivele electronice crează dependenţă ridicată, aşa că acestea ar trebui reglementate.
 
Şi fostul primar al New York-ului se poziţionează împotriva vaping-ului. Michael Bloomberg consideră că pe fondul scăderii vânzărilor de tutun, companiile de tutun au venit cu o abordare mai agresivă, punând presiune pe guverne să nu interzică ţigările electronice. Însă experţii britanici contrazic aceste asumpţii. Autoritatea pentru Sănătate Publică din Anglia promovează vaping-ul ca un instrument util în încercarea de a renunţa la fumat.  În plus, acesta rămâne cea mai sănătoasă alternativă la fumat, deşi nu este lipsit de riscuri. 
 
De ce vapează oamenii? 
 
60% din britanici spun că sănătatea este principalul motiv pentru care aleg ţigările electronice. apoi 51% spun că vaping-ul este plăcut, iar tot 51% din populaţia intervievată spun că e-ţigaretele le-au îmbunătăţit calitatea vieţii, arată un studiu din 2019. 
 
Vaping-ul, ajutor pentru fumători
 
Martin Dockrell, reprezentant al autorităţii, consideră că „cel mai bun lucru pe care îl poate face un fumător este să renunţe definitiv la ţigări, iar datele arată că vaping-ul este cel mai eficient ajutor, în special pentru persoanele care au încercat anterior să se lase şi au eşuat (...), circa 50.000 de fumători pe an”.
 
Totodată, o altă agenţie britanică acuză OMS că vrea „să distragă atenţia oamenilor de la ani de eşecuri în reglementarea fumatului la nivel global, pornind un război nou împotriva nicotinei”. 
 
„Raportul OMS demonstrează că organizaţia nu înţelege încă diferenţa fundamentală dintre adicţie şi tutun - care ucide milioane de oameni anual - şi adicţie şi nicotină, care nu face asta”, este de părere profesorul în Epidemiologie John Britton de la Universitatea din Nottingham. 
 
Care este soluţia? 
 
Experţii britanici încurajează strategii de Sănătate publică mai adecvate, precum crearea unor dispozitive electronice mai puţin periculoase, decât eradicarea cu totul a acestora. Oamenii trebuie să aibă variante pentru a se lăsa de fumat, nu să fie interzise cu totul.
 
Ce se întâmplă în România
 
În România, 330.000 de persoane folosesc dispozitive pentru vaping sau pentru încălzit tutunul, iar numărul de fumători de ţigarete tradiţionale este de 5 milioane de persoane, potrivit studiului Eurobarometru. În prezent, 30% din populaţia României fumează, iar incidenţa fumatului în România a crescut cu 2 procente în ultimii trei ani, în timp ce în restul statelor europene a scăzut.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici