Aproape 1 din 3 bărbaţi cu vârsta peste 15 ani din întreaga lume este infectat cu cel puţin un tip de papilomavirus uman genital (HPV) şi unul din 5 cu unul dintre tipurile de papilomavirusuri cu risc ridicat de a provoca cancer.
Acest lucru a fost demonstrat de o revizuire sistematică şi o meta-analiză publicate în The Lancet Global Health, care a evaluat prevalenţa infecţiei în populaţia generală masculină pe baza unor studii publicate între 1995 şi 2022.
Prevalenţa generală a fost estimată la 31% pentru orice HPV şi 21% pentru HPV cu risc ridicat. HPV-16 a fost genotipul HPV cel mai răspândit (5%), urmat de HPV-6 (4%).
Prevalenţa HPV a fost ridicată la adulţii tineri, atingând un vârf între 25 şi 29 de ani, iar apoi s-a stabilizat sau a scăzut uşor ulterior. Estimările de prevalenţă au fost similare în toate regiunile geografice: numai în Asia, acestea au fost la jumătate faţă de cele din alte regiuni.
Majoritatea infecţiilor cu HPV la bărbaţi şi femei sunt asimptomatice, dar pot duce la sechele şi mortalitate, pe termen lung. La bărbaţi, infecţia tinde să se manifeste sub formă de veruci anogenitale, asociate şi cu cancere ale penisului, anusului şi orofaringelui (legate în mod obişnuit de HPV tip 16).
Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului (AIRC) a estimat că au existat aproximativ 69.400 de cazuri de cancer la bărbaţi cauzate de HPV în 2018. Virusul papiloma este al doilea cel mai mare agent patogen canceros din lume.