- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (31.08.2017, 16:00)
- Oana Despa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
1,6 % din cei 750.000 de elevi români, aflaţi în Italia, participă la cursurile de Limba română
Ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, a declarat, la un eveniment dedicat Zilei Limbii Române, că, în diaspora, sunt mulţi copii români, care nu învaţă Limba maternă, precizând că, în Italia, din peste 750.000 de elevi români, doar 12.000 fac ore de Limba română în şcoală.
Urmărește
674 afișări
1,6 % din cei 750.000 de elevi români, aflaţi în Italia, participă la cursurile de Limba română
„În diaspora lucrează aproximativ patru milioane de români, foarte mulţi copii sunt acolo. Doar în Italia, peste 750.000 de copii români sunt înscrişi în sistemul naţional de învăţământ. Dintre aceştia, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, reuşesc doar între 8.000 şi 12.000 de copii să aibă oră de Limba română pe săptămână, într-un sistem opţional sau datorită eforturilor miilor de voluntari, care sâmbăta sau duminica predau Limba română”, a declarat ministrul Românilor de Pretutindeni, Andreea Păstârnac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Ministrul a explicat că statul român finanţează cinci şcoli de limba română din Grecia şi importanţa cunoaşterii limbii materne trebuie oferită de profesori şi specialişti.
„Peste două săptămâni, vom fi la Atena deoarece statul român finanţează peste cinci şcoli de limba română. Suntem în faţa unui fenomen istoric, în care, într-adevăr, diaspora emergentă, comunităţile istorice ale României sunt în continuă dezvoltare şi dincolo de aspectele demografice, de aspectele sociale, trebuie să realizăm că limba română ieşită din arealul ei de formare modernă, este în faţa unor încercări extraordinare. Cred foarte mult că după ce vom da manuale copiilor, care astăzi învaţă în diaspora, avem nevoie de experţi, de vocile lingviştilor, ale profesorii de Limba română pentru a explica importanţa limbii materne”, a adăugat ministrul Românilor de Pretutindeni.
Prezent la evenimentul dedicat Zilei Limbii Române, academicianul Eugen Simion, a explicat că familia şi şcoala nu se mai ocupă de educaţia copiilor, motiv pentru care mulţi studenţi ajung în facultate şi nu ştiu să scrie corect.
„În formarea unui vocabular frumos, îngrijit, în ziua de astăzi, familia nu mai are un rol, nu mai are grijă, nu mai are timp, nici şcoala, din păcate. Altfel nu se explică cum la facultate, vin acum nişte tineri, care unii dimtre ei nici nu ştiu să scrie româneşte. Guvernanţii au lucruri mai importante de făcut, probleme economice, se ceartă între ei”, a explicat Eugen Simion, acadamician la Academia Română.
Ziua Limbii Române se sărbătoreşte, în România, din 2013, în timp ce în Republica Moldova, aceste eveniment are loc încâ din 1990.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe