- Home
- Social
- (01.07.2020, 05:00)
- Valentin Nastaila
1 IULIE. Măsurile de relaxare au fost amânate. Care sunt noile prevederi şi în ce condiţii pot fi închise terasele
- Măsurile de relaxare care au fost amânate
- Măsurile restrictive care se menţin
- În ce condiţii pot fi închise terasele
Urmărește
24288 afișări
1 iulie 2020 ar fi trebuit să reprezinte data la care intra în vigoare al patrulea val de relaxare. Măsurile au fost însă amânate de autorităţi. Creşterea numărului de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus din ultimele zile a fost motivul pentru care s-a recurs la această decizie.
1 iulie. Măsurile de relaxare care au fost amânate
Autorităţile avea în plan ca o dată cu 1 iulie 2020 să permită redeschiderea restaurantelor şi să permită organizarea de evenimente private în interior cu mai mult de 20 de persoane, iar în exterior cu mai mult de 50 de persoane.
De asemenea, tot de la 1 iulie 2020 erau prevăzute şi redeschiderea piscinelor acoperite, a teatrelor şi a cinematografelor.
1 iulie. Măsurile restrictive care se menţin
Din pricina creşterii numărului de cazuri, pe lângă regulile de igienă şi distanţare socială, rămân în vigoare şi alte restricţii.
Astfel, masca rămâne obligatorie în spaţiile publice închise inclusiv în spaţiile comerciale, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.
Instituţiile şi agenţii economici trebuie să asigure triajul la intrarea în sediu, precum şi dezinfectarea.
Se menţine suspendarea consumului produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, din interiorul clădirilor, iar spaţiile de joacă pentru copii rămân şi ele închise.
1 iulie. Organizatorii de evenimente rămân fără autorizaţie dacă ignoră regulile
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a luat decizia de a menţine lista statelor aflate în "zona verde", pentru care nu mai există obligaţia izolării la domiciliu pentru cetăţenii care vin în România din respectivele ţări.
Iată principalele modificări:
- Organizatorii de evenimente vor avea autorizaţia suspendată dacă nu respectă regulile de siguranţă sanitară
- Activitatea căminelor de bătrâni, a orfelinatelor şi a persoanelor cu dizabilităţi va fi organizată după un program de lucru stabilit de DSP
- Antrenamentele şi cantonamentele pot fi organizate în grupuri de maximum 10 persoane, pentru ligile inferioare de fotbal – inclusiv amatori
- Cursurile de instruire şi workshop-urile pot avea loc doar dacă participă cel mult 20 de persoane, cu respectarea distanţării fizice
- Activităţile specifice din domeniul apărării naţionale, a ordinii şi siguranţei publice au loc doar dacă participă maximum 200 de persoane şi sub supravegherea unui epidemiolog (de exemplu, exerciţii)
- Activităţile de la sediile ambasadelor, care au loc în aer liber, trebuie organizate astfel încât să existe o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare participant
- Noţiunea de „triaj epidemiologic” înainte de intrarea în supermarket, într-o instituţie nu mai există. De azi, există doar „triaj”.
1 iulie. Nelu Tătaru a anunţat amânarea măsurilor de relaxare
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a anunţat că măsurile de relaxare ce ar fi urmat să intre în vigoare de la 1 iulie 2020 vor fi amânate. Ministrul Sănătăţii a precizat că decizia s-a luat ca urmare a creşterii numărului de cazuri din ultima perioadă. Nelu Tătaru se gândeşte şi la anumite măsuri restrictive suplimentare. Aceste măsuri se vor aplica doar punctual, acolo unde există focare.
”Recomandările specialiştilor din grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare. Urmărim numărul de cazuri şi pentru săptămâna viitoare. S-a decis la nivelul grupului tehnic să amânăm cea de-a patra tranşă de măsuri de relaxare. În perioada următoare, ne putem gândi la măsuri de relaxare dacă numărul de cazuri o să scadă. Rămâne ca fiecare dintre noi să ştim să gestionăm fiecare moment de relaxare. A fost şi rămâne un gest de maturitate. Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Situaţia nu este doar la noi, e şi în alte ţări, dar la noi parcăe mai acut. Ne gândim ca, punctual, să impunem unele restricţii unde există focare”, a declarat luni seară.
Nelu Tătaru, despre mult discutatul val doi al epidemiei: Nu are cum să apară pentru că nu l-am depăşit pe primul
Creşterea numărului de cazuri din ultima perioadă i-a determinat pe mulţi să creadă că România se află deja în al doilea val al epidemiei. Inclusiv unii dintre specialişti au prezentat această teorie.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, spune că nu se poate vorbi încă despre un val doi din moment ce nu l-am depăşit deocamdată pe primul. Nelu Tătaru este de părere că un posibil eventual val doi al epidemiei ar putea să apară în lunile de iarnă.
1 iulie. În ce condiţii pot fi închise terasele
Ludovic Orban, premierul României, a transmis un mesaj clar proprietarilor de terase care nu respectă regulile. După două amenzi, urmează suspendarea autorizaţiei de funcţionare.
”Miercuri este şedinţă de Guvern, dar eu nu sunt ca alţi premieri care într-un fel votează ca premier şi în alt fel ca parlamentar. Eu am votat ca preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru propunerea formulată de CNSU şi voi susţine în Guvern adoptarea propunerii formulate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Amendă, o dată, de două ori. Apoi, riscă să li se suspende autorizaţia de funcţionare”, a declarat Ludovic Orban.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: STUDIU. În lipsă de afecțiune, oamenii dezvoltă sentimente față de sistemele de Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Nelu Tătaru, despre mult discutatul val doi al epidemiei: Nu are cum să apară pentru că nu l-am depăşit pe primul
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Proiectul Stargate va revoluționa infrastructura A.I. Cât au investit giganții din industrie și cum vede Trump inițiativa
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe