- Home
- Social
- (06.04.2021, 12:25)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
1 iunie, ziua revenirii la normalitate? Medicul Radu Ţincu îl contrazice pe Cîţu: „Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie” / „Faţă de numărul de pacienţi diagnosticaţi zilnic, avem un număr de 5-6 ori mai mare în realitate”
- Dr. Radu Ţincu: „Fără a avea o imunizare care să cuprindă 65-70 % din populaţia comunităţii, nu o să se poată întâmpla această relaxare. Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie.”
- Radu Ţincu: „Nu sunt un suţinător al închiderii tuturor magazinelor la ora 18.00 seara.”
- Radu Ţincu: „Valul patru va apărea dacă nu avem imunizare colectivă - deci dacă nu vom ajunge la 60-70% din populaţie imunizată până în toamnă.”
- Radu Ţincu: „În camerele de gardă este ca la razboi. Sunt oameni care aşteaptă să fie preluaţi, sunt oameni care se sufocă şi au nevoie de oxigen.”
Urmărește
870 afișări
1 iunie, ziua revenirii la normalitate? - Medicul Radu Ţincu contrazice teoria lui Florin Cîţu: „Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie” / „Faţă de numărul de pacienţi diagnosticaţi zilnic, avem un număr de 5-6 ori mai mare în realitate”
Dr. Radu Ţincu - medic primar Terapie Intensivă-Toxicologie - a explicat în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, de la Aleph News, de ce teoria lui Florin Cîţu – premierul a declarat că, la începutul lunii iunie, România va face un pas spre normalitate în lupta cu pandemia – nu stă în picioare în contextul pandemic pe care îl trăim.
Invitatul lui Vlad Craioveanu a vorbit cu cărţile pe masă despre hibele sistemului medical românesc, despre valul patru al pandemiei, dar şi despre faptul că, în realitate, numărul pacienţilor diagnosticaţi zilnic cu Covid-19 este de 5-6 ori mai mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Radu Ţincu contrazice teoria premierul Florin Cîţu cu privire la revenirea la normalitate: ,,Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie”
”Este greu de spus dacă acest 1 iunie va fi cel care va crea această relaxare pe care cu toţii o aşteptăm. Ca să putem să scăpăm de pandemie este nevoie de o imunizare colectivă. Fără a avea o imunizare care să cuprindă 65-70% din populaţia comunităţii, nu o să se poată întâmpla această realaxare. Nu cred că o să reuşim să ajungem la 70% în iunie”, explică dr. Radu Ţincu.
Radu Ţincu: ,,Nu trebuia să vină o pandemie ca să ştim că sistemul nostru de sănătate este la limita de jos!”
Medicul de la terapie intensivă – locul unde secundele şi efortul medicilor fac diferenţa dintre viaţă şi moarte – a vorbit deschis despre sistemul medical din România. Dr. Radu Ţincu a explicat faptul că ţara noastră culege ce a semănat după 30 de ani în care sistemul medical a fost subfinanţat, lipsit de eficienţă şi de perspective clare.
”În Europa, mortalitatea la aceşti pacienţi gravi bolnavi de Covid-19 este între 50 şi 70%. Este o mortalitate ridicată, pentru că boala a fost necunoscută iniţial. Nici acum nu avem un tratament extrem de eficient împotriva ei pe de o parte, iar pe de altă parte aceşti bolnavi care ajung în terapie intensivă sunt oameni care au alte boli, boli cronice, care îi fac mult mai vulnerabili la a dezvolta o formă severă de boală.
Mortalitatea depinde însă şi de particularităţile sistemului de sănătate publică. Nu trebuie să ne ascundem după deget. Am auzit foarte mult că, în România, mortalitatea este la limita de sus şi în Franţa şi Germania la limita de jos. Nu era o noutate! Nu trebuia să vină o pandemie ca să ştim că că sistemul nostru de sănătate este la limita de jos, comparativ cu sistemele din Vestul Europei. În momentul în care ai subfinanţat 30 de ani sistemul de sănătate, în momentul în care numeri pe degetele de la o mână spitalele construite după Revoluţie şi în momentul în care accepţi să lucrezi cu deficit de personal, asumându-ţi că nu ai suficienţi doctori şi asistenţi în terapie intensivă, este evident că şi rezultatele sunt pe măsura acestei infrastructuri pe care o deţii”.
Radu Ţincu: ,,Transportul în comun a rămas la fel, adică supraaglomerat la orele de vârf”
Medicul Radu Ţincu a vorbit şi despre restricţiile existente, dar şi despre strategia guvernaţilor de a închide magazinele la ora 18.00 seara. Totodată, medicul a punctat şi faptul că în tot acest amalgam de restricţii, mijlocul de transport în comun rămâne unul dintre cele mai vulnerabile locuri. În acest sector, măsurile întârzie însă să apară.
”Autorităţile au luat această regulă din anumite ţări, dar au uitat să precizeze faptul că acolo magazinele au fost împărţite în esenţiale şi non-esenţiale. Doar cele non-esenţiale au fost închise mai devreme. Nu ai nevoie să îţi cumperi mobilă sâmbătă seara la ora 20.00, dar ca să-ţi cumperi pâine sau apă, ai nevoie. Ţările care au făcut astfel de restricţii, au lăsat magazinele esenţiale deschise o perioadă lungă de timp.
Pe de altă parte, nu s-a făcut nimic, din păcate, cu unul dintre cele mai vulnerabile locuri, este vorba de transportul în comun. Transportul în comun a rămas la fel, adică supraaglomerat la orele de vârf. Nu s-a reuşit decalarea programului de lucru şi nu s-a reuşit niciun control al accesului în aceste mijloace de transport în comun”.
Radu Ţincu: ,,Valul patru va apărea dacă nu avem imunizare colectivă!”
Ce spune medicul Radu Ţincu despre apariţia acestor valuri ale pandemiei? Ne vom confrunta şi cu valul al patrulea?
”S-a discutat mult despre valurile acestei pandemii…Dar să ştiţi, dacă ne uitam în toată istoria omenirii,1918, gripa spaniolă a avut mai multe valuri. Valurile vin din îmbolnaviri extrem de accelerate. Le stabilim foarte simplu dupa viteza de îmbolnăvire a populaţiei. Când avem astfel de vârfuri în care avem o creştere exponenţială a numărului de cazuri, cu o dublare a lor la o perioadă foarte scurtă de timp, acesta înseamnă un val.
Valul patru sperăm să nu mai apară, pentru că ne aşteptăm să ne prindă imunizaţi. Valul patru va apărea dacă nu avem imunizare colectivă - deci dacă nu vom ajunge la 60-70% din populaţie imunizată până în toamnă- probabil că ne vom mai lovi de un al patrulea val. Valurile sunt periculoase pentru că ele creează o presiune pe sistemul de sănătate publică.”
Radu Ţincu: ,,România nu a făcut un lucru care trebuia să fie făcut, nu a testat suficient”
Situaţia reală a numărului de îmbolnăriri a fost unul dintre subiectele controversate din pandemie. Radu Ţincu îţi argumentează de ce, în realitate, sunt într-adevărat mult mai mulţi oameni diagnosticaţi cu Covid-19.
”Sunt astfel de predicţii, sunt modele matematice care stau la baza predicţiilor. Avem, faţă de numărul de pacienţi diagnosticaţi zilnic, un număr de 5-6 ori mai mare în realitate. Şi acest lucru este un exemplu foarte bun şi va dau exemplu ca să vedeţi că lucrurile aşa au stat.
În perioada când aveam doua mii de cazuri pe zi, ceea ce reprezenta foarte puţin, era minimul pe care-l atinsesem, în terapie intensivă erau tot peste 1000 de pacienţi, ceea ce arată că, de undeva, aceşti pacienţi ajungeau în terapie intensivă. Sunt acele zone netestate. România nu a făcut un lucru care trebuia să fie făcut, nu a testat suficient.
În această perioadă de un an de pandemie, indiferent de vârfurile şi de valurile pandemiei, niciodată nu am ajuns la 50.000 de teste. Era capacitatea declarată de premierul Orban anul trecut. Nu s-a reuşit niciodată un număr de 50.000 de teste pe zi. Ceea ce arată o incapacitate a României de a avea o imagine reală asupra evoluţiei pandemiei în comunitate.”
Radu Ţincu: ,,Cel mai important este ca oamenii să înţeleagă că nimeni nu-i minte”
”Cel mai important este ca oamenii să înţeleagă că nimeni nu-i minte. În camerele de gardă este ca la razboi. Sunt oameni care aşteaptă să fie preluaţi, sunt oameni care se sufocă şi au nevoie de oxigen. Cei care fac protestele în strada le pot face, dar să respecte măsurile sanitare”, conchide medicul Radu Ţincu.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe