10 milioane de euro pentru modernizarea birourilor vamale de pe frontiera româno-moldovenească

Birourile vamale de frontieră Albiţa, Sculeni şi Giurgiuleşti din România şi birourile vamale Leuşeni, Sculeni şi Giurgiuleşti din Republica Moldova au beneficiat de fonduri de 10 milioane de euro pentru reabilitare şi modernizare în cadrul unui proiect co-finanţat de Uniunea Europeană.

Urmărește
163 afișări
Imaginea articolului 10 milioane de euro pentru modernizarea birourilor vamale de pe frontiera româno-moldovenească

10 milioane de euro pentru modernizarea birourilor vamale de pe frontiera româno-moldovenească

Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă, şi directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, au participat la cea de-a şasea şi ultima şedinţă a Comitetului de coordonare a proiectului, la Punctul Vamal Sculeni din Republica Moldova.

„Acest proiect este unul de importanţă strategică pentru dezvoltarea zonei de frontieră între România şi Republica Moldova, iar implementarea lui nu doar că optimizează controlul vamal în birourile de frontieră vizate, dar demonstrează şi cooperarea strânsă dintre cele două autorităţi vamale”, a declarat preşedintele Autorităţii Vamale Române, Ion Cupă.

Proiectul este implementat de Autoritatea Vamală Română în parteneriat cu Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020 prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate.

„Serviciul Vamal a acordat o deosebită atenţie implementării proiectului, astfel ca toate activităţile cuprinse în formularul de aplicare să fie realizate în integralitate până la sfârşitul perioadei, cu toate livrabilele atinse, respectând cerinţele programului, prevederile contractului de grant, precum şi respectând legislaţia naţională”, a declarat directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan.

Obiectivul general al proiectului vizează modernizarea birourilor vamale respective şi îmbunătăţirea condiţiilor de efectuare a controlului vamal conform cerinţelor internaţionale.

Pe partea românească, cele mai importante rezultate obţinute, ca urmare a implementării proiectului au fost reabiliarea termică a clădirilor, reabilitarea reţelei de apă şi canalizare, modernizarea şi extinderea reţelei de infrastructură rutieră şi de control, dar şi dotarea cu echipament specializat de control vamal şi sisteme de supraveghere pentru crearea de condiţii tehnice optime de derularea a procedurilor vamale în vederea îmbunătăţirii capacităţii de trecere a frontierei.

În cadrul acestui proiect s-a urmărit şi creşterea capacităţii lucrătorilor vamali de a folosi tehnologia în domeniul controlului vamal nedistructiv, 20 angajaţi ai autorităţii vamale fiind instruiţi de Serviciul Vamal al Republicii Moldova în acest sens.

Bugetul total al proiectului este de 10 milioane de euro, din care 6,42 milioane euro reprezintă valoarea totală a grantului, restul reprezentând contribuţia proprie a guvernelor celor două state partenere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici