119, numărul unic pentru copii, ar putea fi apelat şi din afara ţării

Autorităţile vor ca numărul unic pentru copii 119 să poată fi apelat şi din afara ţării, dar şi să reglementeze posibilitatea localizării apelurilor la 119 şi păstrării convorbirilor în sistem, precum şi implementarea de soluţii care să reducă numărul ridicat al celor care folosesc abuziv numărul.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului 119, numărul unic pentru copii, ar putea fi apelat şi din afara ţării

119, numărul unic pentru copii, ar putea fi apelat şi din afara ţării

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, şi directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, gl. lt. ing. Ionel-Sorin Bălan, au stabilit constituirea unui grup de lucru pentru dezvoltarea unui număr unic care va putea fi apelat din afara ţării de copiii sau familiile în situaţii de risc, anunţă MFTES. De asemenea, a fost evaluată funcţionarea numărului unic pentru copii 119, la două luni de la lansare şi au fost trasate direcţii de optimizare.

„Numărul unic pentru copii 119 şi-a dovedit utilitatea, iar specialiştii în domeniul protecţiei copilului au intervenit în cazuri extrem de dificile care au fost raportate prin acest sistem. Amintesc doar cazul mamei din Constanţa care s-a filmat în timp ce-şi abuza copilul. Evaluarea la două luni de activitate a fost necesară pentru a vedea ce putem îmbunătăţi la nivelul direcţiilor judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului. Vom analiza împreună cu specialiştii în domeniu posibilitatea extinderii sistemului pentru cazurile din afara ţării. Avem o avalanşă de cazuri semnalate după apariţia situaţiei din Danemarca”, a spus Gabriela Firea..

Potrivit sursei citate, pe timpul întâlnirii au fost discutate propuneri legislative care să reglementeze posibilitatea localizării apelurilor la 119 şi păstrării convorbirilor în sistem, precum şi implementarea de soluţii care să reducă numărul ridicat al celor care folosesc abuziv acest număr. Totodată, se ia în calcul extinderea acestui serviciu pentru a putea fi utilizat şi de cei care se află în afara ţării. Toate aceste obiective vor putea fi realizate odată cu actualizarea legislaţiei.

„Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a asigurat întreaga infrastructură şi dotarea tuturor direcţiilor de asistenţă socială şi protecţia copilului, instructajul personalului care preia apelurile, precum şi sistemul informatic special dezvoltat prin care sunt gestionate cazurile de abuz. Evaluarea constantă ne permite să îmbunătăţim serviciile pe care le punem la dispoziţia instituţiilor şi cetăţenilor”, a afirmat Ionel-Sorin Bălan.

Până în prezent, peste 19.000 de persoane au apelat numărul unic pentru copii 119, însă doar puţin peste 4.000 de apeluri au reprezentat cazuri reale pentru care asistenţii sociali au deschis fişe de lucru.

La numărul unic 119 răspund reprezentanţi ai direcţiilor judeţene de asistenţă socială şi protecţia copilului, angajaţi ai primăriilor sau consiliilor judeţene pregătiţi şi coordonaţi de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, prin ANPDCA.

Principalele aspecte sesizate la numărul unic 119 au fost abuzuri, neglijare, exploatare sau alte forme de violenţă asupra copilului. De asemenea, au fost sesizate şi alte aspecte care pun în pericol viaţa copilului precum consumul de alcool în familie, cerşetoria, fuga de la domiciliu sau violenţa domestică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
119,
firea,
bălan

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici