- Home
- Social
- (13.02.2022, 17:38)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
13 februarie, Ziua Mondială a Radioului: istoria „primei reţele de socializare”
Inventat la sfârşitul secolului al XIX-lea datorită studiilor asupra radiaţiilor electromagnetice ale lui Marconi şi Popov, radioul este astăzi pe web.
Urmărește
586 afișări
13 februarie, Ziua Mondială a Radioului: istoria „primei reţele de socializare”
"Radio? Este prima reţea socială din istorie”, aşa îl defineşte un profesor american. Pe 13 februarie, în urmă cu 76 de ani, a fost difuzată prima emisiune a Radio ONU. Din 2012, pentru a marca acel moment istoric, Naţiunile Unite au decis să instituie Ziua Mondială a Radioului.
Secretul longevităţii sale „stă în simplitatea sa, este o tehnologie elementară care îi permite să fie folosită chiar şi în zone îndepărtate ale lumii prin conectarea comunităţilor în diferite scopuri”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
De la radiaţii electromagnetice la radio
Tehnologia din spatele radioului este rezultatul cercetărilor independente de-a lungul timpului, cum ar fi studiile pentru construirea telegrafului, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Unii oameni de ştiinţă descoperiseră existenţa undelor radio care circulă în aer şi care pot fi interceptate cu instrumente speciale.
Punctul de cotitură i se datorează lui James Clerk Maxwell, teoreticianul scoţian al electromagnetismului, şi lui Heinrich Rudolf Hertz, fizician german care a experimentat pentru prima dată existenţa radiaţiilor electromagnetice.
Descoperirea a atras astfel atenţia altor doi fizicieni care, deşi nu împreună, au început să lucreze la acelaşi proiect. Unul a fost italianul Guglielmo Marconi, celălalt - rusul Aleksandr Stepanovic Popov. Deşi Marconi a fost singurul care a brevetat radioul, pe 5 martie 1896, la Londra, oraşul în care hotărâse să se mute, pentru a-şi perfecţiona studiile.
Având în vedere reticenţa vremii, valabilitatea descoperirii a fost stabilită doar atunci când semnalul a reuşit să ajungă peste ocean, în timp ce Marconi a primit, în 1909, Premiul Nobel pentru Fizică. Odată cu venirea internetului, radiourile web s-au înmulţit.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe