- Home
- Social
- (13.02.2022, 17:38)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
13 februarie, Ziua Mondială a Radioului: istoria „primei reţele de socializare”
Inventat la sfârşitul secolului al XIX-lea datorită studiilor asupra radiaţiilor electromagnetice ale lui Marconi şi Popov, radioul este astăzi pe web.
Urmărește
586 afișări
13 februarie, Ziua Mondială a Radioului: istoria „primei reţele de socializare”
"Radio? Este prima reţea socială din istorie”, aşa îl defineşte un profesor american. Pe 13 februarie, în urmă cu 76 de ani, a fost difuzată prima emisiune a Radio ONU. Din 2012, pentru a marca acel moment istoric, Naţiunile Unite au decis să instituie Ziua Mondială a Radioului.
Secretul longevităţii sale „stă în simplitatea sa, este o tehnologie elementară care îi permite să fie folosită chiar şi în zone îndepărtate ale lumii prin conectarea comunităţilor în diferite scopuri”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
De la radiaţii electromagnetice la radio
Tehnologia din spatele radioului este rezultatul cercetărilor independente de-a lungul timpului, cum ar fi studiile pentru construirea telegrafului, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Unii oameni de ştiinţă descoperiseră existenţa undelor radio care circulă în aer şi care pot fi interceptate cu instrumente speciale.
Punctul de cotitură i se datorează lui James Clerk Maxwell, teoreticianul scoţian al electromagnetismului, şi lui Heinrich Rudolf Hertz, fizician german care a experimentat pentru prima dată existenţa radiaţiilor electromagnetice.
Descoperirea a atras astfel atenţia altor doi fizicieni care, deşi nu împreună, au început să lucreze la acelaşi proiect. Unul a fost italianul Guglielmo Marconi, celălalt - rusul Aleksandr Stepanovic Popov. Deşi Marconi a fost singurul care a brevetat radioul, pe 5 martie 1896, la Londra, oraşul în care hotărâse să se mute, pentru a-şi perfecţiona studiile.
Având în vedere reticenţa vremii, valabilitatea descoperirii a fost stabilită doar atunci când semnalul a reuşit să ajungă peste ocean, în timp ce Marconi a primit, în 1909, Premiul Nobel pentru Fizică. Odată cu venirea internetului, radiourile web s-au înmulţit.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe