13 noiembrie, ora 22:32 - două săptămâni de la INCENDIUL din Colectiv: 55 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci sunt în continuare internate - FOTO

Douăzeci şi şapte de persoane au decedat în seara zilei de 30 octombrie, în urma unui incendiu izbucnit, la ora 22:32, în clubul Colectiv din Capitală, unde avea loc un concert al trupei Goodbye to Gravity şi la care asistau sute de persoane.

Urmărește
5329 afișări
Imaginea articolului 13 noiembrie, ora 22:32 - două săptămâni de la INCENDIUL din Colectiv: 55 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci sunt în continuare internate - FOTO

13 noiembrie, ora 22:32 - două săptămâni de la INCENDIUL din Colectiv: 55 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte câteva zeci sunt în continuare internate (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Incendiul s-a declanşat de la focurile de artificii folosite în timpul concertului, la ora 22:32:16, iar tavanul localului situat pe strada Tăbăcarilor a fost cuprins de flăcări violente în doar zece secunde, aşa cum s-a arătat ulterior într-un referat al procurorilor Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

După alte zeci de secunde, suprafaţa tavanului ardea în totalitate, iar oamenii se îmbulzeau în număr mare să iasă din club, un fum dens cuprinzând întreg clubul.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. Alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite, multe dintre acestea fiind în stare critică sau foarte gravă.

Intoxicaţia cu monoxid de carbon, fum şi gaze toxice a reprezentat principala cauză a decesului victimelor incendiului din 30 octombrie, din Clubul Colectiv, potrivit primelor rezultate ale autopsiilor.

În următoarele două săptămâni de la tragedie au murit alte 28 de persoane, numărul deceselor ajungând, vineri, la 55.

Vineri, şi-a pierdut viaţa Loredana Dărescu, una dintre victimele transferate în unităţile medicale din străinătate.

- Loredana Dărescu

Loredana Dărescu avea 29 de ani, era din Brăila şi lucra la Bucureşti pentru o companie americană.

După incendiul din 30 octombrie, din clubul Colectiv, familia şi prietenii tinerei au creat o pagina Facebook, "Donaţi pentru Loredana Dărescu", dar şi un site cu numele ei, tot pentru strângerea de fonduri.

Ea a fost transferată în stare gravă, în 10 noiembrie, de la Spitalul de Arşi din Capitală, la BG Clinic Ludwigshafen din Germania, unde a trecut printr-o intervenţie chirurgicală.

Joi au încetat din viaţă alte trei persoane la Spitalul Floreasca şi la Bagdasar-Arseni, printre acestea numărându-se şi prietena solistului Goodbye to Gravity, Mădălina Strugaru.

- Claudiu Bogdan Istrate

Claudiu Bogdan Istrate avea doar 22 de ani şi era internat în stare gravă, intubat, la Spitalul "Bagdasar-Arseni" din Capitală. Acesta avea arsuri pe corp şi arsuri de căi respiratorii, potrivit unor surse medicale.

- Mădălina Strugaru

În cursul zilei de miercuri au murit doi răniţi ce fuseseră transportaţi în străinătate: Alexandru Pascu, care a fost transportat cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne pentru a fi transferat într-un spital din Franţa, dar care a murit pe aeroportul din Paris, şi Vlăduţ Roberto Andy, care era internat din noaptea de duminică spre luni într-un spital din Chelmsford, Marea Britanie.

- Alexandru Pascu

În urma incendiului din clubul Colectiv, Alexandru Pascu (33 de ani), a fost internat, în stare gravă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca. El  a fost supus unei intervenţii chirurgicale dificile, iar starea sa s-a înrăutăţit începând de săptămâna trecută.

Familia lui Alexandru Pascu a vrut şi săptămâna trecută să îl transfere într-un spital din Germania, însă starea acestuia s-a înrăutăţit şi exista riscul să apară complicaţii în timpul transportului.

Miercuri, el a fost transportat cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne pentru a fi transferat într-un spital din Franţa. Alex Pascu a murit însă pe aeroport, la Paris, unde aeronava a aterizat înainte de ora 19.30.

- Vlăduţ Roberto Andy

Vlăduţ Roberto Andy, care era internat din noaptea de duminică spre luni într-un spital din Chelmsford, Marea Britanie, a murit cu o zi înainte să împlinească 19 ani.

Acesta fusese internat în 30 octombrie, după incendiul din clubul Colectiv, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în stare critică, din cauza arsurilor de căi respiratorii şi a arsurilor de pe corp.

Marţi au încetat din viaţă Tudor Golu şi  Elena Niţu, doi dintre pacienţii transferaţi, duminică noapte, în spitale din Marea Britanie.

- Elena Niţu

Elena Niţu a decedat într-un spital din Liverpool. După incendiul din Clubul colectiv, Elena Niţu a fost internată în stare critică la Spitalul de Arşi, având arsuri pe mare parte din corp şi arsuri de căi respiratorii.

În seara tragediei, Elena Niţu a mers în clubul Colectiv împreună cu prietenul ei, care a reuşit să iasă, dar s-a întors la scurt timp să o scoată şi pe prietena sa. În câteva minute a reuşit să o tragă afară şi pe Elena, însă starea acesteia era foarte gravă. Iniţial, Elena a fost conştientă şi a vorbit cu mama sa, care a ajuns la clubul Colectiv înainte să fie dusă cu ambulanţa la spital. La scurt timp ce a vorbit cu mama sa, tânăra şi-a pierdut cunoştinţa, fiind dusă la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, unde a fost intubată şi ventilată mecanic.

După nouă zile în care a stat internată în Spitalul de Arşi, Elena Niţu a fost transferată într-o clinică din Marea Britanie, însă două zile mai târziu a decedat.

- Tudor Golu

Tudor Golu avea 28 de ani şi era chitaristul formaţiei Axial Lead, artist grafic, animator 2D şi 3D şi cel care a făcut videoclipul melodiei "The day we die", al trupei Goodgye to Gravity.

Acesta a fost transferat duminică seară într-un spital din Birmingham, Marea Britanie, el fiind din 30 octombrie, după incendiul din Colectiv, internat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în stare critică.

Marţi, Tudor Golu a decedat, din cauza arsurilor care i-au cuprins o mare suprafaţă din corp şi a arsurilor de căi respiratorii.

Luni, au decedat două persoane: jurnalista şi fotografa Teodora Maftei şi fotograful Liviu Zaharescu.

- Liviu Zaharescu

Liviu Zaharescu era un tânăr din Braşov, care lucra ca fotograf pentru o publicaţie online de muzică rock.

El absolvise Facultatea de Marketing a Academiei de Studii Economice Bucureşti şi lucra, din 2010, ca fotograf de concerte pentru publicaţia online Let's Rock România.

Potrivit surselor citate, tânărul a fost internat la Spitalul de Arşi în 30 octombrie, în stare critică, având arsuri pe o mare suprafaţă din corp şi pe căile respiratorii.

- Teodora Maftei

Pasionată de fotografie, Teodora Maftei, în vârstă de 36 de ani, editor la Pro TV, se pregătea înainte de tragedia din Colectiv de lansarea unei noi expoziţii personale, intitulată "London Unedited - a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei", al cărei vernisaj era programat pentru 2 noiembrie.

Reporter, redactor, fotograf si blogger, Teodora Maftei a cutreierat lumea-n lung şi-n lat, surprinzând unele dintre cele mai frumoase imagini, o parte dintre acestea fiind publicate pe site-ul său, teo.photography, informează Pro TV.

După incendiul din clubul Colectiv, Teodora Maftei (36 de ani), editor la Pro TV, a fost internată la Spitalul de Arşi din Capitală, în stare critică, cu arsuri pe mare suprafaţă din corp şi cu arsuri de căi respiratorii. În 4 noiembrie, Teodora Maftei a fost transferată la Spitalul Hadassah Medical Center din Ierusalim, conform Intermedicas.

Duminică, patru persoane rănite în incendiul de la clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa: Alexandra Rădulescu, Ayberk Manci, Dan Matei Alexandru şi Bogdan Enache.

- Alexandra Rădulescu

Alexandra Rădulescu, căreia prietenii îi spuneau Sandy, avea 26 de ani, era din Braşov şi lucra ca barmaniţă în clubul Colectiv din Bucureşti. Aceasta era la muncă în seara în care a izbucnit incendiul şi a fost grav rănită.

Ea a fost internată în stare gravă la Spitalul Floreasca din Capitală, având complicaţii mari la plămâni, potrivit unor mesaje ale unor prieteni ai acesteia publicate pe Facebook. Aceştia au încercat în ultimele zile să strângă fonduri pentru a o ajuta pe Alexandra.

- Ayberk Manci

Ayberk Manci, cetăţean turc, era student la Facultatea de Studii Economice a Universităţii din Izmir şi se afla în România prin programul universitar Erasumus. Tânărul turc fusese rănit grav în incendiul din Clubul Colectiv din Bucureşti şi a murit la Spitalul Floreasca.

- Dan Matei Alexandru

În vârstă de 26 de ani, Dan Matei Alexandru era din Bucureşti şi a murit la Spitalul de Arşi.

- Bogdan Enache

Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, a murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveţia şi care a fost întoarsă din drum.

Bogdan Enache a fost al treilea membru al trupei Goodbye to Gravity care şi-a pierdut viaţa în urma incendiului din clubul Colectiv, după Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru. 

Sâmbătă, nouă persoane rănite în urma incendiului din Colectiv şi-au pierdut viaţa - şapte în spitale din Capitală şi două imediat ce au fost transferate în Olanda: Daniel Ciobanu, Ionuţ Cosmin Popescu, Ionuţ Maior, Adrian Popa, Tullia Ciotola, Florin Popescu, Mavi Serian, Andra Elena Toader şi Alexandru Chelba.

- Daniel Ciobanu

Daniel Ciobanu, chitaristul trupei Prea Târziu, era în 30 octombrie în clubul Colectiv pentru a filma concertul trupei Goodbye to Gravity. Acesta avea 39 de ani, era tatăl a doi copii şi se ocupa şi de producţie audio-video, potrivit cumnatului acestuia, Andrei Ciobanu.

El a murit sâmbătă dimineaţă, la Spitalul de Arşi.

Potrivit cumnatului acestuia, Andrei Ciobanu, Daniel Ciobanu a suferit arsuri grave pe o suprafaţă de 47% din corp şi o deteriorare severă a căilor respiratorii cauzată de toxinele inhalate în incendiul din Colectiv. "Pielea arsă s-a suprainfectat", a mai scris Andrei Ciobanu.

- Ionuţ Costin Popescu

Ionuţ Costin Popescu era internat la Spitalul de Arşi şi avea arsuri pe 80 la sută din suprafaţa corpului, fiind de o săptămână în comă indusă. El a murit sâmbătă.

Ionuţ Costin Popescu, în vârstă de 32 de ani, era din Focşani, dar lucra în Bucureşti. Fiu al lui Valter Popescu, fost director al societăţii de termoficare din Focşani (ENET SA), şi al doctorului Anişoara Popescu, Ionuţ Costin Popescu s-a numărat printre victimele incendiului din clubul Colectiv, în care a decedat şi prietena tânărului, Monica Tănăsoiu, în vârstă de 35 de ani.

Fata era din Ploieşti, dar locuia în Bucureşti, unde lucra la o agenţie de publicitate. Monica Tănăsoiu a murit chiar în noaptea incendiului, fiind identificată de către mama sa, a doua zi, la morgă, după cercei.

- Ionuţ Maior

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a murit, sâmbătă, Ionuţ Maior (27 de ani). Soţia acestuia este internată, în urma incendiului din Colectiv, tot în Spitalul Universitar, aceasta fiind detubată recent, după ce mai multe zile a fost în stare gravă.

Ionuţ Maior era din Bacău şi a fost basist al trupei Bruma, potrivit informaţiilor de pe pagina sa de Facebook, unde el postase, în ultima perioadă, mai multe filmuleţe cu piese ale trupei Goodbye to Gravity, la al cărei concert se afla împreună cu soţia sa. Tânărul suferise arsuri grave după ce, în urma incendiului, s-a aruncat peste soţia sa pentru a o salva.

- Florin Popescu

Florin Cristian Popescu, bodyguardul clubului Colectiv, era internat la Spitalul SRI, în stare critică, cu pronostic rezervat.

Florin Cristian Popescu, în vârstă de 35 de ani, era din Bucureşti şi lucra ca bodyguard în clubul Colectiv. Acesta a fost grav rănit în incendiul din club, în timp ce încerca să salveze victime ale tragediei. El a decedat, sâmbătă, în Olanda, unde fusese transferat.

Florin Cristian Popescu nu mai avea părinţi, aceştia fiind decedaţi, iar după tragedia din Colectiv prietenii lui s-au mobilizat pe Facebook şi au distribuit fotografii cu el pentru a-i găsi rudele.

"Apel umanitar! Prietenul nostru drag Popescu Florin Cristian, fiul asistentei Bibi Iordănescu, este una dintre victimile teribilului incendiu. Din păcate, părinţii au decedat si nu cunoaştem nicio rudă sau un prieten apropriat. Este internat în stare foarte gravă la Spitalul SRI.( Terapie Intensiva). Vă rugăm frumos să ne ajutaţi cu distribuirea acestui mesaj!. Doar dacă suntem mai mulţi mesajul este văzut şi reuşim sa informăm în timp corespunzător familia. Ajutaţi-ne să îl salvăm!", scria un prieten al tânărului.

- Tullia Ciotola

Tullia Ciotola avea 20 de ani şi era o studentă din Italia. Ea se afla la Bucureşti în cadrul programului Erasmus. Tânăra a mers în clubul Colectiv în 30 noiembrie împreună cu alţi colegi din cadrul programului, doi spanioli, un turc şi un german. Atunci când a izbucnit incendiul, ea ar fi încercat să îşi găsească prietenii, dar bucăţi incandescente au căzut peste ea, tânără fiind transportată la spital cu arsuri pe 50 la sută din suprafaţa corpului.

Ea a fost internată la Spitalul SRI "Agrippa Ionescu", presa italiană relatând că avea plămânii grav afectaţi în urma incendiului, ceea ce făcea ca un eventual transfer al ei la o unitate medicală din Italia să fie exclus.

Părinţii tinerei au venit la Bucureşti de urgenţă, iar colegii săi de la universitatea din Napoli au afişat un banner cu mesaje de susţinere pentru tânără.

Tullia Ciotola a murit sâmbătă dimineaţă, la Rotterdam, unde a fost transportată cu o aeronavă militară, pentru a fi tratată într-un spital din Olanda.

- Mavi Serian

Mavi Serian avea 25 de ani şi era originară din Constanţa. Aceasta era absolventă a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (maghiară-engleză, promoţia 2012) şi a Masteratului de Studii Culturale Britanice (promoţia 2014) din cadrul Departamentului de Engleză al Universităţii din Bucureşti. Ea cunoştea mai multe limbi: turcă, engleză, spaniolă, franceză, maghiară şi coreeană.

Tânăra din Constanţa a fost ghid turistic, apoi a lucrat la Hewlett-Packard, iar din ultima lună a anului trecut era angajată la Oracle.

Mavi Serian a murit sâmbătă seară, la Spitalul "Bagdasar Arseni". De altfel, mai mulţi angajaţi ai Oracle au murit sau au fost răniţi în urma incendiului de la Colectiv.

- Andra Elena Toader

Andra Elena Toader, în vârstă de 30 de ani, era din Bacău şi lucra ca fotograf la un studio de evenimente. Ea se afla în clubul Colectiv în momentul declanşării incendiului alături de sora sa, Gabriela Toader Ursu, şi de prietenul ei, Andrei. Toţi trei au fost răniţi, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de o apropiată a acesteia, Alina Roxana Sociu.

Conform acesteia, după incendiu, Andra Elena Toader a fost "în comă indusă, având arsuri pe o mare parte a corpului şi căile respiratorii distruse de fumul toxic şi fierbinte inhalat".

- Alexandru Chelba

Alexandru Chelba avea 33 de ani şi era fotograf, el fiind rănit grav la clubul Colectiv, unde filma atunci când s-a declanşat incendiul. Medicii spuneau că avea arsuri pe o suprafaţă mare din corp şi arsuri de căi aeriene.

În 4 noiembrie, Cabral a scris un text emoţionant despre Alex Chelba, prietenul său care la acel moment se lupta să supravieţuiască.

"E solid prietenul meu. Şi destul de înalt. Şi râdem mult. Cu toate că nu ştie de glumă, râdem mult. Alex Chelba îl cheamă. Şi e un capsoman şi-un fixist. Are 33 de ani şi e un băiat serios. Uneori chiar enervant de serios. Munceşte de rupe. Aleargă cu aparatul ăla al lui, cară multe kile de obiective, fuge dintr-un loc într-altul... ba fotografie, ba video. Nu ştie să zică nu. Cu toate că nu-i tace gura aia bogată... nu ştie să refuze. Sare să ajute, să sprijine, să rezolve. E un băiat extraordinar. Şi plâng ca un idiot pentru că nu-mi aduc aminte să-i fi spus vreodată cât de mişto cred că este", scria Cabral pe blogul său.

- Adrian Popa

În vârstă de 29 de ani, Adrian Popa lucra la Oracle, companie care a pierdut mai mulţi angajaţi în urma tragediei din Colectiv.

Colegii săi spun că era un profesionist în domeniul IT. În noaptea tragediei, el se afla în club împreună cu mai mulţi colegi, dar şi cu iubita lui, Oana Rotariu, una dintre victimele care acum se luptă pentru supravieţuire.

”Era pasionat de fitness, sport, mişcare în aer liber şi desen. Îi plăcea să călătorească şi să descopere lumea mereu înconjurat de prieteni. O fire veselă, mereu zâmbitor, ştia să fie serios şi profesionist când venea vorba de muncă. Era pasionat de tehnologie şi punea foarte mult suflet în ceea ce făcea. Adrian este ceea ce se cheama un om plin de viaţă. Rareori l-am văzut trist şi niciodată apatic. Iubea viaţa şi era iubit de toţi oamenii care îl cunoşteau. Un om de acţiune care punea mult suflet în tot ce făcea", îl descriu colegii săi pe Adrian.

Alte 32 de persoane şi-au pierdut viaţa în noaptea tragediei de la Colectiv şi în zilele imediat următoare. Acestea sunt:

3 noiembrie: Andreea Chiriac

2 noiembrie: Costel Cârlicean

1 noiembrie: Liliana Gheorghe, Mimi Voicu, Alexandra Matache

30 octombrie: Ştefan Andrei Hamed, Cătălina Ioniţă, Alexandru Cătălin Simion, Anda Ioana Epure, Petru Andrei Bucă, Mihaela Vieru, Maria Dorina Vulcu, Valentina Florea, Carmen Irina Opriţă, Gabriel Matei, Radu Palada, Tilie Nelu, Vlad Ţelea, Diana Elena Enache, Nicoleta Baldovin, Ioan Tripa, Paul Alexandru Georgescu, Adrian Rugină, Constantin Marian Ignat, Laurenţiu Marian Vârlan, Maria Ion, Ionuţ Valentin Fieraru, Mihai Cătălin Alexandru, George Claudiu Petre, Marius Ştefan Ruşitoru, Simona Livia Stan, Monica Tănăsoiu.

- Adrian Rugină

Adrian Rugină, care era toboşar al trupei Bucium, a murit la vârsta de 38 de ani, în incendiul din clubul Colectiv din Bucureşti.

Originar din Piatra-Neamţ, Adrian Rugină, care a fost şi membru al trupei Teuton, a ieşit printre primii din Colectiv după izbucnirea incendiului, însă s-a întors în club pentru a salva alte persoane, potrivit relatărilor de pe contul său de Facebook.

Adrian Rugină este una dintre cele două victime pentru care preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul „Colectiv” din Bucureşti.

- Claudiu Petre

Bloggerul Claudiu Petre avea 36 de ani şi fusese iniţial dat dispărut în noaptea tragediei, fiind identificat ulterior de familie.

Presa a relatat că acesta reuşise să iasă din clubul unde a avut loc incendiul, dar că s-a întors să ajute persoanele rănite, lăsându-şi documentele şi telefonul mobil la un prieten.

Potrivit martorilor, bărbatul, cunoscut ca blogger şi fotograf, avea o corpolenţă atletică şi reuşise să scape din infernul declanşat în urma incendiului. El s-a întors, însă, ca să ajute o fată pe care a scos-o din club, după care s-a întors să salveze şi alţi oameni.

Claudiu Petre este cea de-a doua persoană căreia preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler.

- Vlad Ţelea

Vlad Ţelea este unul dintre chitariştii trupei Goodbye to Gravity, care a concertat în clubul Colectiv în seara tragediei. 

Dintre cele peste 130 de persoane care au fost internate în spital după incendiul din Colectiv, Ministerul Sănătăţii a anunţat, vineri, că în spitalele din Capitală mai erau internaţi 62 de pacienţi, 14 dintre ei fiind în stare critică, în timp ce cinci au fost externaţi în ultimele două zile.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici