- Home
- Social
- (14.06.2021, 08:20)
- Ancuta Marcus , Laura Boico
14 iunie, Ziua Donatorului de Sânge. România se confruntă cu o criză de sânge
- 4 din 10 români au donat sânge până în prezent.
- Pe 14 iunie este Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge.
- Florin Hozoc spune că situaţia donatorilor de sânge din România se agravează.
Urmărește
663 afișări
14 iunie, Ziua Donatorului de Sânge. România se confruntă cu o criză de sânge
Astăzi este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, dar România nu o sărbătoreşte cu bucurie. Asta pentru că ea se confruntă cu o criză cronică de sânge.
O statistică neagră releva înainte de pandemie că, unul din trei români nu primea sânge atunci când avea nevoie. De atunci şi până acum, situaţia s-a înrăutăţit.
Wilhelm are 46 de ani şi este, în schimb, un exemplu de urmat. S-a hotărât în urmă cu câţiva ani să doneze sânge şi asta a devenit un obicei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
„Asta fac de câţiva ani buni. De şase, şapte ani. Pentru că era nevoie la momentul ăla. Ţin minte că a fost un anunţ la televizor, că e nevoie de donatori de sânge. M-am dus am donat, după care mi-am setat în telefon să mă duc să donez o dată la trei luni”, a spus Wilhelm Cazimirovici, donator de sânge.
Florin Hozoc este CEO-ul celui mai mare importator de produse farbricate din plasmă din România. El spune că, după pandemie, situaţia donatorilor de sânge s-a înrăutăţit.
„Avem în continuare centre de transfuzie care au personal insuficient. Mai mult decât atât, problema cea mai gravă este că în România niciunul din centrele de transfuzie nu respectă legislaţia Europeană privind securitatea şi calitatea transfuzională, mai bine de 14 ani”, a afirmat Florin Hozoc, CEO-ul celui mai mare importator de produse farbricate din plasmă din România.
Dincolo de statistici, lipsa donatorilor înseamnă intervenţii chirurgicale amânate, boli care se agravează, suferinţă şi vieţi pierdute.
Florin Hozoc spune că, motivul principal este lipsa de încredere a oamenilor faţă de autorităţi. El ne recomandă să luăm exemplu de la ţările din vest.
„Celelalte ţări funcţionează respectând toate criteriile condiţiile cerinţele privind securitatea şi calitatea transfuzională. În al doilea rând se desfaşoară campanii mult mai ample către cetateni prin care informează cât de importantă este donarea de sange şi cât de lipsită de riscuri este”, a completat acesta.
Medicii luptă alături de pacienţi, condiţionând anumite practice chirugicale, de transfuziile de sânge.
Chiar şi aşa, un studiu national, arată că doar 4 din 10 români au donat sânge vreodată, iar majoritatea dintre ei, au făcut-o pentru o persoană apropiată.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe