- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.06.2016, 17:51)
- Gabriela Ghitcuta
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
14 persoane au fost reţinute în dosarul privind activitatea centrului de plasament "Sfânta Maria"
14 persoane au fost reţinute în dosarul deschis ca urmare a suspiciunilor de rele tratamente aplicate minorului, printre reţinuţii fiind şi Victoriţa Botoagă, medic trimis în judecată în 2012 pentru afaceri cu reţete false.
Urmărește
1126 afișări
14 persoane au fost reţinute în dosarul privind activitatea centrului de plasament "Sfânta Maria"
În total, 21 de persoane sunt cercetate de procurori pentru rele tratamente aplicate minorului, abuz în serviciu şi delapidare, dosarul fiind deschis în urma unui denunţ făcut de un fost angajat. Faptele vizate de procurori ar fi fost comise în intervalul 2014-2016.
Astfel, 14 dintre acestea au fost reţinute pentru 24 de ore în urma audierilor, urmând să fie prezentate instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
Printre reţinuţi se află şi Victoriţa Botoagă, medic trimis în judecată în anul 2012 pentru eliberare de retete false cu valoare compensate pe numele unor falsi pacienti, Casa Nationala de Asigurari de Sănătate fiind păgubită cu aproximativ două milioane de lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Procurorii susţin că angajaţii centrului le-au pus în primejdie pe minorele de care ar fi trebuit să aibă grijă, prin "stabilirea şi administrarea unui tratament psihiatric cronic în lipsa unei examinări efective a minorelor, în scopul de a le reduce posibilităţile de a acţiona şi de a se exprima şi pentru a facilita astfel supravegherea minorelor de către angajaţi".
La centrul de plasament în cauză, din 37 de beneficiari, 22 aveau tratament psihiatric iar dintre aceştia opt nu au fost niciodată internaţi pentru afecţiuni psihice, iar cinci au fost internaţi doar pentru emiterea certificatului de orientare şcolară, explică parchetul, precizând că, atunci "când minorele manifestau un comportament de natură să-i ”deranjeze” pe angajaţii centrului erau internate, în baza unui bilet de trimitere emis de un medic psihiatru, la un spital de profil, în compartimentul sanatoriu, internările erau de aproximativ o lună, medicul psihiatru decidea cu privire la aceste trimiteri fără să examineze minorele, doar pentru că acestea îi deranjau pe angajaţii centrului".
Parchetul Capitalei susţine că tinerele nu erau hrănite corespunzător deşi aveau resursele necesare, alimentele fiind sustrase constant de angajaţii centrului, uneori fiind înlocuite cele din meniurile oficiale cu unele primite în exces şi cu termen redus de valabilitate. Minorele nu erau supravegheate cât se aflau în centru, ceea ce a permis să fie agresate de alte fete sau să plece, unele fiind astfel victime ale unor agresiuni sexuale, câteva dintre acestea fiind deja însărcinate.
De asemenea, anchetatorii spun că angajaţii centrului se foloseau abuziv de resursele destinate minorelor.
"Majoritatea angajaţilor îşi însuşesc în mod constant atât bunuri alimentare şi nealimentare (în general produse de curăţenie, medicamente, lenjerie),destinate beneficiarelor minore din fondurile bugetului local al sectorului 1, cât şi bunuri (alimentare, vestimentare, electrocasnice, cosmetice) sau sume de bani obţinute din sponsorizări sau donaţii", se arată în comunicatul de presă.
Potrivit sursei citate, "o parte dintre funcţionari primesc banii de cheltuială pentru beneficiare şi îi păstrează, remiţându-i ulterior doar parţial şi în etape, sau intermediază vânzarea către beneficiare a diferitelor produse (în general cosmetice) în cuantumul acestora: beneficiarele pot fi uşor induse în eroare cu privire la valoarea adevărată a bunurilor vândute; unele bunuri vândute provin în realitate din donaţii"
De asemenea, "când sunt organizate tabere, excursii sau alte activităţi de recreere, fondurile şi transportul destinate minorilor instituţionalizaţi sunt folosite şi pentru participarea la aceste activităţi în mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajaţi ai centrului (educatori, şoferi, administrator, asistentă medicală) ", mai spun procurorii.
Anchetatorii precizează că autoturismele destinate transportului minorelor centrului sunt folosite frecvent în interesul personal al angajaţilor; din această cauză, de multe ori minorele trebuie să meargă la şcoală sau pentru a fi examinate medical cu transportul în comun, în condiţiile în care locaţia centului este relativ izolată.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe