150.000 de oameni pe an au murit în lume, în intervalul 1990 - 2019, din cauza căldurii
Peste 150.000 de decese s-au înregistrat în fiecare an în lume, toate asociate cu valurile de căldură, în intervalul 1990 - 2019, reiese dintr-un studiu publicat în Plos Medicine de către echipa de cercetare a lui Yuming Guo de la Universitatea Monash, Australia.
150.000 de oameni pe an au murit în lume, în intervalul 1990 - 2019, din cauza căldurii
Valurile de căldură, perioade de temperaturi extrem de ridicate care durează mai multe zile, pot provoca un stres termic enorm pentru corpul uman. Studiile au cuantificat anterior efectul valurilor de căldură individuale asupra excesului de decese în zonele locale, dar nu au comparat aceste statistici la nivel mondial pe o perioadă atât de lungă.
În noul studiu, cercetătorii au folosit date din reţeaua Multi-Country Multi-City (Mcc), care a inclus decese şi temperaturi zilnice din 750 de locaţii din 43 de ţări. Cercetătorii au estimat numărul de decese cauzate de valurile de căldură din lume între 1990 şi 2019 şi au cartografiat variaţia acestor decese pe toate continentele, notează La Repubblica.
În timpul anotimpurilor călduroase din 1990 până în 2019, decesele cauzate de valurile de căldură în exces au fost estimate la 153.078 decese pe an, ceea ce reprezintă un total de 236 de decese la 10 milioane de locuitori sau 1% din decesele la nivel mondial.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Bătălia pentru TikTok: război digital între SUA şi China sub pretextul securităţii naţionale
-
„Ajutoare” suplimentare pentru armata lui Putin? Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia
-
Ion Cristoiu: Ce-ar trebui să înveţe orice Conducător de azi din Căderea lui Ceauşescu
În timp ce Asia a înregistrat cel mai mare număr de decese estimate, Europa a avut cea mai mare rată ajustată în funcţie de populaţie, cu 655 decese la 10 milioane de persoane. Un număr semnificativ de decese estimate a fost observat în Europa de Sud şi de Est, precum şi în zona dintre Africa de Nord, Peninsula Arabică şi Asia de Sud.
Grecia, Malta şi Italia au înregistrat cele mai mari rate de mortalitate excesivă. În general, cele mai mari rate de mortalitate în caz de valuri de căldură au fost observate în zonele cu climă uscată şi cu venituri mici sau medii.
„Valurile de căldură sunt asociate cu un nivel semnificativ de mortalitate variabil spaţio-temporal la nivel mondial în ultimii 30 de ani", afirmă autorii.
Potrivit acestora, „în contextul schimbărilor climatice, este esenţial să se abordeze impactul inegal al valurilor de căldură asupra sănătăţii umane. Acest lucru necesită o abordare cuprinzătoare care nu numai că abordează riscurile imediate pentru sănătate în timpul valurilor de căldură, ci şi implementează strategii pe termen lung pentru a reduce la minim vulnerabilitatea şi inegalitatea. Strategiile includ: politica de atenuare a schimbărilor climatice, planuri de acţiune în caz de caniculă (de exemplu, un sistem de alertă timpurie), amenajarea urbană şi facilităţi verzi, programe de sprijin social, servicii medicale şi de sănătate publică, acţiuni de informare şi implicare a comunităţii".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO