150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi. Băsescu: România are o Curte de Conturi independentă de politică, de guvern şi de preşedinte/ Ponta: E important să recuperăm prejudiciile

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, în cadrul evenimentului de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi, că această instituţie este ”independentă de politică, independentă de Guvern şi de preşedinte”, singurul care poate aprecia activitatea sa fiind Parlamentul.

Urmărește
1010 afișări
Imaginea articolului 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi. Băsescu: România are o Curte de Conturi independentă de politică, de guvern şi de preşedinte/ Ponta: E important să recuperăm prejudiciile

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

UPDATE Declaraţiile lui Victor Ponta

  • Guvernul va acorda tot sprijinul necesar Curţii de Conturi pentru a avea un nou sediu

„Pentru a rămâne înregistrat acest lucru, ştiu, cunosc şi sprijin efortul de a avea un nou sediu modern în care să-şi desfăşoare activitatea. Aveam notat aici, dar nu ştiu de ce uitasem şi eram sigur că mă veţi sancţiona. Veţi avea din partea Guvernului tot sprijinul în acest sens”, a declarat Ponta de la tribuna Camerei Deputaţilor, unde se desfăşoară şedinţa aniversară, după ce şi-a terminat discursul propiu-zis şi a revenit la pupitru.

„Acum, sincer, nu cred că aţi făcut-o intenţionat, aţi făcut o pauză să vedeţi figura mea cum arată acum. Mulţumesc mult de tot”, i-a replicat, în glumă, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

El a spus că instituţia pe care o conduce are o colaborare foarte bună cu Guvernul.

„Avem o colaboare foate bună, dovadă şi sprijinul în organizarea acestei manifestări. Ne preocupă mult să ne perfecţionăm activitatea, pentru că toată lumea doreşte ca instituţia să fie mai performantă şi asta dorim şi noi şi sunt convins că vom face într-un termen foarte scurt pentru că ceea ce vrem în fond vrem cu toţii, să instaurăm o disciplină financiară în întreaga ţară şi să avem mai multe surse la bugetul de stat”, a spus Văcăroiu.

  •  E important să recuperăm prejudiciile, să nu rămână doar pe hârtie

„Aş dori să spun că îmi doresc ca după 150 de ani de activitate a acestei instituţi fundamentale, Curtea de Conturi a României să continue propriul său proces de reformă şi de modernizare pentru a sprijini utilizarea corectă a banului public, sancţionarea celor care încalcă regulile şi mai ales un domeniu în care cu toţii avem foarte mult de recuperat, şi anume recuperarea prejudiciilor produse”, a spus Ponta.

El a arătat că e important ca aceste prejudicii să nu fie doar constatate şi să rămână „pe hârtie”, ci să fie recuperate.

„E extrem de important să constatăm acolo unde s-au încălcat reguli, acolo unde banii publci au fost cheltuiţi în mod ilegal, însă în egală măsură e important să recuperăm aceste prejudicii, pentru că dacă acestea rămân doar pe hârtie din păcate paguba este produsă şi efectele sale negative le simţim cu toţii”, a spus Ponta, care a arătat că Guvernul şi celelalte instituţii ale statului vor acorda tot sprijinul necesar Curţii de Conturi.

La rândul său, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, a precizat că instituţia pe care o conduce are o colaborare foarte bună cu Corpul de Control al premierului.

„Pot să spun aici că avem o colaborare foarte bună şi în mod deosebit cu Corpul de Control al premierului, aşa este firesc, şi ne preocupă mult recuperarea prejudiciilor”, a spus Văcăroiu.

  • Îl felicit pe Văcăroiu. Va fi preşedintele Curţii de Conturi mult după ce nu voi mai fi premier

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la aniversarea Curţii de Conturi, că îl felicită personal pe Nicolae Văcăroiu, preşedintele instituţiei, pentru profesionalism şi echilibru, el arătând că Văcăroiu va fi preşedinte al Curţii de Conturi mult după ce nu va mai fi premier.

”Vreau să folosesc acest prilej şi pentru a-l felicita personal pe domnul preşedinte Nicolae Văcăroiu pentru activitatea sa, implicarea, profesionalismul şi echilibrul cu care îşi desfăşoară activitatea în fruntea Curţii de Conturi”, a spus Ponta.

El a arătat că Văcăroiu era preşedinte al Curţii de Conturi când a preluat mandatul de premier şi va fi la conducerea instituţiei şi după ce nu va mai fi premier.

„Cu siguranţă nu am cum să greşesc numele domnului Văcăroiu pentru că domnia sa era preşedinte al Curţii de Conturi atunci când am preluat mandatul de prim-ministru şi va fi preşedinte al Curţii de Contrui şi mult după ce nu voi mai fi prim-ministru, aşa încât activitatea mea la acest nivel se va desfăşura sub controlul unei Curţi de Contri profesioniste, care a avut în ultima perioadă rezultate remarcabile”, a mai spus Ponta.

UPDATE: Discursul preşedintelui Băsescu

  • Soarta Curţii de Conturi a fost legată de istoria României

”Curtea de Conturi a României a fost una din instituţiile statului modern român”, a declarat şeful statului, pecizând că a fost înfiinţată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, fiind o instituţie cu o istorie ”zbuciumată”, care şi-a găsit pe deplin rolul după 1991, când a devenit o instituţie constituţională.

Traian Băsescu a mai declarat că, privind în istoria Curţii de Conturi, se poate observa chiar istoria României şi a arătat că prima Curte de Conturi, înfiinţată în 1864, condusă de Alexandru Romalo, avea dimensiuni mici, fiind formată din preşedinte, opt judecători şi opt referendari, un procuror şi un substitute de procuror, misiunea acestei instituţii fiind mult mai restrânsă decât atribuţiile pe care le are astăzi Curtea de Conturi.

Preşedintele Băsescu a mai spus că în 1929 Curtea de Conturi a primit o mai mare autoritate, când, pentru prima dată, prin noua lege a Curţii de Conturi, se introduce controlul preventiv la toate ministerele şi instituţiile publice.

”Soarta Curţii de Conturi a României a fost legată de istoria României. În 1948, odată cu începerea instaurării regimului comunist, Curtea de Conturi este desfiinţată, pentru că un sistem totalitar nu putea accepta o instituţie independentă, care să nu fie sub control politic, dar până şi comuniştii au înţeles că fără controlul banului public este dificil, şi în perioada 1973-1989 începe să funcţioneze şi funcţionează Curtea Superioară de Control financiar, o instituţie comunistă dar care substituia, până la un anumit nivel, lipsa existenţei unui organism independent”, a mai declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că, deşi nu a fost o instituţie independentă, ”această Curte Superioară de Control financiar poate fi introdusă în istoria funcţionării Curţii de Conturi ca un germene de control asupra banului public”.

El a menţionat că după Revoluţie, în 1991, noua Constituţie, la articolul 139, defineşte noua Curte de Conturi ca instituţie a statului de drept, care începe să funcţioneze, deplin, în 1993.

”Acesta a fost momentul în care putem spune că Curtea de Conturi a devenit o autoritate constituţională, cu rol de auditor extern”, a mai afirmat Traian Băsescu, adăugând că rolul acesteia este de a controla formarea, administrarea şi utilizarea resurselor financiare ale statului şi ale instituţiilor publice, fiind ”misiunea fundamentală a Curţii de Conturi”, aşa cum e proiectată de Constituţia României.

”Între timp, Curtea de Conturi a dobândit noi atribuţiuni, iar în 2002 primeşte misiunea de a veghea, de a audita nu numai banii de la bugetul de stat cât şi fondurile de preaderare şi pe urmă cele alocate de Uniunea Europeană României. Din acest moment, Curtea de Conturi devine un partener al instituţiilor europene, în primul rând”, a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a spus că misiunea acestei instituţii a fost, de-a lungul timpului, de a promova responsabilitatea şi corectitudinea, precum şi cele mai bune practici în gestionarea performantă a banului public.

”Prin rapoartele Curţii, ea oferă autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale valoare adăugată în ceea ce priveşte managamentul financiar şi contribuie la creşterea performanţei utilizării resurselor financiare ale sectorului public”, a mai declarat Băsescu.

Şeful statului s-a referit şi la perioada recentă, de criză economică, caracterizată prin austeritate bugetară şi un trend negativ al indicatorilor macroeconomici, arătând că, în această perioadă, Curtea de Conturi a avut un rol extrem de important.

”Criza a schimbat regulile jocului şi a făcut necesară adoptarea unor decizii atipice, adaptate contextului şi momentului, făcând cu atât mai important o bună şi coerentă utilizare a fondurilor publice”, a spus Băsescu, apreciind că este importantă monitorizarea contextului european şi internaţional.

 

  • România are încă probleme cu aieratele, achiziţiile publice şi gestionarea fondurilor UE

”România are încă probleme în zone precum arieratele, în achiziţii publice şi în gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blochează economia, iar controlul anual al Curţii de Conturi este de natură a da îndrumări şi a crea obligaţii de rezolvare a acestui tip de probleme şi, acolo unde e cazul, de recuperare a surselor financiare risipite”, a arătat Traian Băsescu. 

Potrivit preşedintelui României, ”Curtea de conturi joacă un rol esenţial în eliminarea economiei subterane, în utilizarea cu maximă eficienţă şi deplină transparenţă a banului public”.

El a mai spus că, pentru un progres semnificativ în îmbunătăţirea managementului financiar, este nevoie de un angajament ferm al tuturor organismelor implicate în gestionarea şi auditul fondurilor publice şi al celor europene.

 ”Subliniez că sunt mult mai multe instituţii care ar trebui să ajute, să impulsioneze gestionarea cu deplină corectitudine a banilor publici, fie că este vorba de bani de la buget sau bani primiţi de la Uniunea Europeană”, a precizat Traian Băsescu. 

El a menţionat că recomandările sunt făcute de Curtea de Conturi, însă ”răspunderea privind implementarea unui management eficient al fondurilor publice rămâne în seama instituţiilor”.

”Este esenţial ca recomandările Curţii de Conturi să devină priorităţi în corectarea activităţii de cu un an în urmă, pentru ca resursa financiară utilizată eventual ilegal sau fără respectarea normelor de utilzare a banilor publici să fie recuperată”, a spus Traian Băsescu.

  • România are o Curte de Conturi independentă de politică, de guvern şi de preşedinte

”România are o Curte de Conturi independentă de politică, independentă de Guvern, independentă de preşedintele României, singurul care îi poate aprecia activitatea fiind Parlamentul României, căreia anual Curtea de Conturi îi prezintă raportul de activitate”, a declarat şeful statului.

El a mărturisit că în activitatea sa ca ministru, primar al Capitalei şi ca preşedinte, unul din elementele de mândrie a fost întotdeauna descărcarea de gestiune dată de Curtea de Conturi.

”Ca primar am avut şi probleme, trebuie să recunoaştem că nu întotdeauna reuşim să fim perfecţi în activitatea ca ordonator de credite”, a mai arătat Traian Băsescu, precizând că mulţumeşte pentru recomandările date de Curtea de Conturi, care l-au ajutat să recupereze toate sumele.

”Aş spne că avem o Curte de Conturi competentă, utilă, care contribuie la îndreptarea erorilor din administraţie, pentru că aceste erori sunt adesea inerente (...) Important este să fie corectate cu seriozitate, iar atunci când instituţiile nu o fac, să meargă în faţa justiţiei, pentru că e vorba de bani publici”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Şeful statului a menţionat că citeşte în fiecare an raportul Curţii de Conturi, care este o oglindă a modului în care instituţiile centrale şi locale şi agenţiile guvernamentale utilizează banul public.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că remarcă progrese în calitatea rapoartelor Curţii de Conturi.

”Este o evoluţie extrem de pozitivă în calitatea rapoartelor, în precizie şi soluţiile de îndrumare pe care le dă”, a spus şeful statului, arătând că este important ca instituţiile publice să ţină cont de aceste recomandări.

Traian Băsescu a mai spus că, în semn de respect pentru activitatea Curţii de Conturi, a decorat toată conducerea acesteia şi salariaţi ai instituţiei, care trudesc cu responsabilitate la corecta utilizare a banului public.

”Mulţumesc Curţii de Conturi”, a spus şeful statului în finalul discursului său.

UPDATE Băsescu, Ponta, Isărescu, Patriarhul BOR, la aniversarea Curţii de Conturi

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, directorul SIE, Teodor Meleşcanu, Patriarhul BOR, Daniel, participă vineri la aniversarea a 150 de ani de la înfiinţarea Curţii de Conturi.

Evenimentul se desfăşoară în sala de plen a Camerei Deputaţilor, în prezenţa a numeroşi oficiali români şi invitaţi străini.

La sosirea la Palatul Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a fost întâmpinat de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi de preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

În sală, preşedintele a dat mâna cu majoritatea oficialilor prezenţi, inclusiv cu premierul Victor Ponta şi membrii Cabinetului.

Şeful statului stă pe un scaun, în faţa prezidiului. La prezidiu se află preşedintele Curţie de Conturi, preşedintele Camerei şi vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu, care îl înlocuieşte pe Călin Popescu Tăriceanu.

Nicolae Văcăroiu a anunţat că fostul preşedinte al României Ion Iliescu urmează să fie prezent la această aniversare, dar că va ajunge mai târziu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici