- Home
- Social
- (13.11.2023, 14:33)
- Bianca Popa
175 de state negociază în Kenya termenii unui tratat global privind poluarea cu plastic
- Negocierile pentru un tratat global privind poluarea cu plastic au început în Nairobi, Kenya, prin participarea a 175 de ţări implicate, care au convenit anul trecut să finalizeze un tratat ONU până în 2024 pentru a aborda problema poluării cu plastic din oceane şi mediul înconjurător.
- Aproximativ 60 de naţiuni ”cu ambiţii mari” susţin reguli obligatorii pentru reducerea utilizării şi producţiei de plastic, în timp ce ţări producătoare de plastic, precum SUA, preferă abordarea axată pe reciclare şi inovaţie, generând potenţiale tensiuni în timpul negocierilor.
Urmărește
1070 afișări
ONU negociază termenii unui tratat global privind poluarea cu plastic în Kenya
Ultima rundă de negocieri pentru un pact global de combatere a poluării cu plastic a început luni la Nairobi, cu tensiuni aşteptate, în timp ce mai multe naţiuni se luptă pentru includerea detaliilor în tratat, transmite France24.
Anul trecut, 175 de ţări au convenit să încheie până în 2024 un tratat ONU pentru a aborda problema plasticului care afectează oceanele, pluteşte în atmosferă şi pătrunde în corpul animalelor şi al oamenilor. Cu toate că există un consens general asupra necesităţii tratatului, opiniile diverg asupra conţinutului acestuia.
Producţia de plastic s-a dublat în ultimele două decenii, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Datele arată că în 2019 au fost produse 460 de milioane de tone de plastic la nivel global. Dacă trend-urile actuale persistă, se estimează că producţia de plastic s-ar putea tripla până în 2060, în absenţa unor acţiuni semnificative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Trump l-a graţiat pe creatorul unei platforme de pe Dark Web. Acesta era condamnat pe viaţă
Aproximativ două treimi din deşeurile de plastic sunt aruncate după ce au fost folosite doar o dată sau de câteva ori şi mai puţin de 10% sunt reciclate, milioane de tone fiind aruncate în mediu sau arse necorespunzător.
Sute de activişti pentru mediu, purtând pancarte cu mesajul ”Criza plasticului = criza climatică” au defilat sâmbătă în capitala Kenyei, cerând ca negocierile să se concentreze asupra cantităţii de plastic produs.
Preşedintele kenyan William Ruto a descris poluarea cu plastic drept „o ameninţare existenţială la adresa vieţii, a umanităţii şi a tot ceea ce se află între ele”. „Pentru a face faţă poluării cu plastic, umanitatea trebuie să se schimbe. Trebuie să schimbăm modul în care consumăm, felul în care producem şi modul în care ne aruncăm deşeurile”, a mai adăugat acesta.
Preşedintele forumului de negociere interguvernamental, Gustavo Meza-Cuadra Velasquez din Peru, a avertizat că poluarea cu plastic reprezintă ”o ameninţare directă la adresa mediului, sănătăţii umane şi echilibrului delicat al planetei”. La negocieri, aproximativ 60 de naţiuni cu ”ambiţii mari” au cerut reguli obligatorii pentru reducerea utilizării şi producţiei de plastic, susţinute de multe organizaţii de mediu, în timp ce economiile producătoare de plastic, inclusiv SUA, preferă focalizarea pe reciclare, inovaţie şi gestionarea mai bună a deşeurilor.
Se aşteaptă ca negocierile să devină intense pe măsură ce detaliile tratatului vor fi discutate în timpul acestei runde de negocieri în Kenya.
Negocierile din perioada 13 - 19 noiembrie 2023 sunt primele care iau în considerare un proiect de text al tratatului publicat în luna septembrie alături de opţiunile politice pe care le conţine.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe