18 decembrie 1989. Ziua în care Ceauşescu a ieşit pentru ultima oară din ţară şi misterul articolului din Scânteia Tineretului privind sfaturi pentru cei aflaţi la mare!

Ziua în care Nicolae Ceauşescu a ieşit din ţară pentru ultima oară a fost 18 decembrie 1989, chiar în timp ce la Timişoara era declarată starea de necesitate şi se numărau sutele de victime din primele zile ale Revoluţiei.

Urmărește
13683 afișări
Imaginea articolului 18 decembrie 1989. Ziua în care Ceauşescu a ieşit pentru ultima oară din ţară şi misterul articolului din Scânteia Tineretului privind sfaturi pentru cei aflaţi la mare!

Sursa FOTODOCUMENT: The Romanian Revolution of December 1989

Ziua de 17 decembrie lăsase în urmă la Timişoara mai bine de 60 de morţi şi peste 200 de răniţi. Luni, 18 decembrie, oraşul era sub stare de necesitate şi deplasările în grup erau interzise, ca şi spectacolele publice. Oricine lipsea de la serviciu era trecut pe o listă, iar şefii Securităţii din oraş ordonaseră ca toţi răniţii care au ajuns la Spitalul Judeţean să fie interogaţi.

Înainte să plece din ţară, Nicolae Ceauşescu s-a întâlnit, la 8.15, la vila sa din Primăverii (Bucureşti), cu generalul Marin Neagoe, şeful Direcţiei a V-a de securitate şi gardă, împreună cu care urma să călătorească. Nu a durat mult până când li s-au alăturat generalul Vasile Milea, ministrul Apărării la acel moment, ministrul de Interne, Tudor Postelnicu, şi şeful Securităţii, Iulian Vlad.

Ceauşescu pleca de la Otopeni pe la 9.30, avionul său fiind escortat de patru aeronave MIG până la ieşirea din spaţiul aerian românesc de deasupra Mării Negre. Se pare că era prima dată când se întâmpla acest lucru. La conducerea statului rămânea Elena Ceauşescu, care ocupa funcţia de prim-viceprim-ministru, alături de ea fiind Manea Mănescu, fost prim-ministru şi membru în CC al PCR, şi Constantin Dăscălescu, prim-ministrul României.

Centrul Timişoarei era ocupat de soldaţi şi de agenţi de securitate în civil. În ciuda interdicţiilor, în jurul orei 10.00, aproximativ 30 de tineri s-au adunat în apropierea Catedralei Ortodoxe cu steaguri de pe care stema României Socialiste era decupată. Aveau lumânări şi cântau "Deşteaptă-te, române!".

Generalul Ion Coman, care era secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist Român în acel moment, a fost cel care a anunţat-o pe Elena Ceauşescu, rămasă la Bucureşti, despre noul protest de la Timişoara. Coman venise cu o zi înainte la Timişoara cu o delegaţie din care făceau parte mai mulţi generali din Ministerele Apărării şi de Interne pentru a înăbuşi revolta izbucnită pe 16 decembrie, când autorităţile încercaseră să îl evacueze din oraş pe pastorul reformat László Tőkés. Coman era comandant unic pentru Timişoara

Potrivit declaraţiilor din procesul Revoluţiei, decizia Elenei Ceauşescu a fost radicală: "Trageţi cu tunul în Catedrală, să terminaţi odată cu ea!". Chiar dacă focul executat de armată nu a mai avut intensitatea din ziua precedentă, rafalele de armă au lăsat pe trotuar 8 morţi şi 23 de răniţi.

Din 18 decembrie datează şi unul dintre primele mistere ciudate legate de Revoluţie. Cotidianul Scânteia Tineretului publica în plină iarnă articolul "Câteva sfaturi pentru cei aflaţi în aceste zile la mare", cu recomandări privind expunerea la soare şi binefacerile razelor ultraviolete. Ulterior, autorul articolului, Sorin Preda, declara că textul era o glumă, dar că, pe 22 decembrie, au apărut copii xerox ale articolului său şi că în acele zile s-a văzut anchetat pentru că se spunea că rândurile publicate în ziar erau semnale pentru terorişti. Totuşi, nici autorul nu a putut să explice de ce textul său a fost publicat în ziar fără introducerea care ar fi explicat caracterul umoristic al articolului.

Sfaturile semnate de Sorin Preda sunau astfel: "Evitati expunerea intempestivă şi prelungită la soare. E de preferat să începeţi mai prudent, cu reprize scurte de 10-15 minute - când pe-o parte, când pe alta. Astfel, vă veţi asigura un bronzaj plăcut şi uniform. Nu vă avântaţi prea mult în larg. Oricum, în caz de pericol, nu strigaţi. Este inutil. Şansele ca prin apropiere să se afle vreo persoană dispusă a vă asculta sunt minime. Profitaţi de binefacerile razelor ultraviolete. Dupa cum se ştie, ele sunt mai active între orele 5,30 şi 7,30. Se recomandă cu precădere persoanelor mai debile. Dacă sunteţi o fire sentimentală şi agreaţi apusurile soarelui, libăriile de pe litoral vă oferă un larg sortiment de vederi cu acest subiect. Şi încă ceva: dacă aceste «sfaturi» v-au pus pe gânduri şi aveţi deja anumite ezitări, gândindu-vă să renunţaţi în favoarea muntelui, înseamnă că nu iubiţi în suficientă măsură marea".

În dosarele de cercetare a evenimentelor din decembrie este inclusă şi decriptarea care a circulat în acele zile: "Declanşaţi, pe neaşteptate, planul «Soare». Începeţi prudent, cu operaţiuni scurte, de 10-15 minute, simultan în mai multe zone, până la acoperirea întregii ţări. Nu depăşiţi obiectivele. Altfel sunteţi în mare pericol şi nu vă va ajuta nimeni. Bazaţi-vă pe sprijinul trupelor speciale care au rol activ între orele 5.30 şi 7.30 în scopul recuperării răniţilor.Devastaţi librăriile şi distrugeţi «operele alese» pentru instigare şi intimidare. Pentru nehotărâţi: nu trădaţi scopul, dacă vă iubiţi ţara".

În noaptea dintre 18 şi 19 decembrie, se punea în aplicare operaţiunea "Trandafirul". Folosind o autoizotermă de la Comtim, miliţia din judeţul Timiş a transportat peste 40 de cadavre ale celor ucişi de armată pe 17 decembrie, de la morga spitalului judeţean la Crematoriul Cenuşa din Bucureşti, unde au fost incinerate. Cenuşa rezultată a fost aruncată la o gură de canal din raza localităţii Popeşti-Leordeni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici