- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.01.2018, 14:14)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
18 persoane şi două firme, trimise în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene
18 persoane şi două firme au fost trimise în judecată pentru obţinerea ilegală de fonduri europene pentru construirea unor ferme de porci, în valoare de 1,5 milioane de euro. Firmele au depus în cereri acte inexacte, apoi au simulat selecţia de oferte.
Urmărește
823 afișări
18 persoane şi două firme, trimise în judecată într-un dosar de fraudă cu fonduri europene
Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 18 persoane fizice şi a două societăţi comerciale în legătură cu infracţiuni de obţinere nelegală de fonduri europene (pentru construirea unor ferme de porci), în sumă de peste 1,5 milioane euro (1.557.115 euro), respectiv evaziune fiscală, aceasta din urmă cauzând un prejudiciu estimat la peste 800.000 lei.
Concret, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Liviu Bălănici, administrator PANDORA IMPEX SRL, Cristina Bălănici, asociat, Sergiu Vizitiu, reprezentant al societăţii URBIS DESIGN SRL, Monica Rabei, reprezentant al aceleiaşi societăţi, Ioan Ionescu, Costel Pânzaru, reprezentanţi ai unor firme, Ovidiu Mariciuc, Mircea Pepine, Irina Srghi, reprezentanţi ai unor firme, George Radu, manager de proiect, Vasilică Ţugui, economist, Ion Păduraru, preşedinte al unei cooperative agricole, Gabriel Nicolau, Mihaela Sandu, Dănuţ Stănescu, Ferdinand Stănescu, Dragoş Stănescu şi Gagarin Munteanu, precum şi societăţile PANDORA IMPEX SRL şi URBIS DESIGN SRL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
Potrivit rechizitoriului, societatea PANDORA IMPEX SRL, reprezentată de Bălănici Cristina, a solicitat şi a încheiat, în 2011, un contract de finanţare nerambursabilă, din fonduri europene, pentru implementarea unui proiect de construire a unei ferme de creştere a porcilor în localitatea Andrieşeni din judeţul Iaşi, iar în cererea de finanţare a depus mai multe documente/declaraţii inexacte. rin contractul respectiv, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit se angaja să acorde firmei PANDORA IMPEX SRL o finanţare nerambursabilă de maxim 3.392.362 lei, echivalentul a maxim 779.316 euro.
În perioada 19 aprilie – 7 mai 2013, societatea PANDORA IMPEX SRL a simulat o procedură de selecţie de oferte pentru alegerea unei firme căreia urma să îi atribuie contractul de execuţie a fermei de creştere a porcilor. În cadrul acestei proceduri, formal au fost depuse 3 oferte, întocmite, cu ştiinţa reprezentantului de fapt al PANDORA IMPEX SRL, Bălănici Liviu, într-o manieră frauduloasă, astfel încât să fie declarată câştigătoare firma al cărei reprezentant legal, Ionescu Ioan Cristinel, se afla în relaţii de prietenie cu Bălănici Liviu.
”n virtutea contractului de execuţie lucrări, firma câştigătoare se angaja faţă de PANDORA IMPEX SRL să execute lucrări pentru proiectul cu titlul „Construire fermă zootehnică creştere porci într-o localitatea Andrieşeni din judeţul Iaşi”, în schimbului sumei de 5.312.187 lei, fără TVA. Anterior, într-o manieră frauduloasă similară, în perioada 27 iunie – 10 iulie 2012, PANDORA IMPEX SRL simulase o „selecţie” de oferte prin care atribuise unei alte firme contractul de consultanţă pentru managementul investiţiei, în valoare de 187.000 lei, fără TVA. Cererile de plată s-au bazat pe aceste documente, precum şi pe alte acte înscrisuri neconforme realităţii, inexacte. După depunerea cererilor de plată, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a decontat în beneficiul societăţii PANDORA IMPEX SRL, în condiţiile descrise mai sus, cheltuieli în sumă totală de 3.383.047,75 lei, în 4 tranşe”, arată DNA.
Cât priveşte societatea câştigătoare a ”procedurii de selecţie de oferte” organizată în vederea atribuirii contractului de execuţie lucrări, în speţă societatea GLM CONSTRUCŢII SRL, a reieşit că, în anii 2013 şi 2014, aceasta, prin intermediul administratorului său, Ionescu Ioan Cristinel, în mod repetat, a declarat achiziţii fictive de bunuri şi/sau servicii în cuantum total de 3.381.535 lei de la societăţi cu un comportament fiscal inadecvat (de tip „fantomă”), fiind astfel cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă de 654.497 lei, reprezentând TVA.
Toto în 2011, societatea URBIS DESIGN SRL, reprezentată de Vizitiu Sergiu Constantin, a solicitat şi a încheiat un contract de finanţare nerambursabilă, din fonduri europene, pentru implementarea unui proiect având acelaşi obiect, şi anume construirea unei ferme de creştere a porcilor în localitatea Andrieşeni din judeţul Iaşi (pe un teren învecinat cu cel pe care şi PANDORA IMPEX SRL intenţiona să îşi construiască ferma de porci). În sprijinul cererii de finanţare au fost depuse mai multe documente/declaraţii ce nu reflectă realitatea, inexacte. Prin contractul respectiv, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit se angaja să acorde societăţii URBIS DESIGN SRL o finanţare nerambursabilă de maxim 3.385.759 lei, echivalentul a maxim 777.799 euro.
”În mod similar, ca şi în primul caz, în perioada 13 aprilie – 26 aprilie 2013, societatea URBIS DESIGN SRL a simulat o procedură de selecţie de oferte pentru alegerea unei firme căreia urma să îi atribuie contractul de execuţie a fermei de creştere a porcilor. În cadrul acestei proceduri, formal au fost depuse 3 (trei) oferte. Aceste oferte au întocmite, cu ştiinţa reprezentantului de drept al URBIS DESIGN SRL, inculpata Rabei Maria Monica, într-o manieră frauduloasă, astfel încât fie declarată câştigătoare o anumită firmă. În virtutea contractului, firma „selectată“ se angaja faţă de societatea URBIS DESIGN SRL să execute lucrări pentru proiectul de construire a fermei de porci, în schimbul sumei de 5.239.805,18 lei, fără TVA. Anterior, într-o manieră frauduloasă similară, în perioada 27 iunie – 10 iulie 2012, societatea URBIS DESIGN SRL simulase o altă „selecţie de oferte” prin care atribuise unei alte firme contractul de consultanţă pentru managementul investiţiei, în valoare de 187.000 lei, fără TVA. De remarcat că firma „selectată” pentru consultanţă de URBIS DESIGN SRL este aceeaşi cu cea aleasă de PANDORA IMPEX SRL, iar contractul de consultanţă are exact aceeaşi valoare. Cererile de plată s-au bazat pe aceste documente care justificau o corectitudine doar aparentă, precum şi pe alte acte neconforme realităţii, inexacte”, mai arată DNA.
După depunerea cererilor de plată, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a decontat în beneficiul societăţii URBIS DESIGN SRL, în condiţiile descrise mai sus, cheltuieli în sumă totală de 3.345.105,58 lei, în 5 tranşe.
Cât priveşte societatea câştigătoare a „procedurii de selecţie de oferte” organizată pentru atribuirea contractului de execuţie lucrări, societatea REAL TRADE SRL, a reieşit că, în perioada iulie 2013 – iunie 2014, aceasta, în mod repetat, a declarat, prin intermediul administratorului, inculpatul PÂNZARU COSTEL, achiziţii fictive de bunuri şi/sau servicii în cuantum total de 794.468 lei de la o societate cu un comportament fiscal inadecvat (de tip „fantomă”), fiind cauzat bugetului consolidat al statului un prejudiciu de 153.768 lei, reprezentând TVA.
Raportat la infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene reţinute în cauză, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (fosta Agenţie de Plăţi Pentru Dezvoltare Rurală Şi Pescuit) s-a constituit parte civilă în cadrul procesului cu suma de 3.383.047,74 lei pentru contractul de finanţare având ca beneficiar PANDORA IMPEX SRL şi cu suma de 3.345.105,58 lei pentru contractul de finanţare având ca beneficiar URBIS DESIGN SRL.
În ceea ce priveşte infracţiunile de evaziune fiscală, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 808.265,75 lei.
În cauză a fost instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile aparţinând inculpatelor PANDORA IMPEX SRL şi URBIS DESIGN SRL.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe