19.45 - UPDATE2:Norul de fosfor din Ucraina nu ajunge în România mai devreme de 36 de ore (VIDEO)

Şeful Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ioan Sandu, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că norul de fosfor din Ucraina, produs în urma unui accident feroviar, nu va ajunge în România mai devreme de 36 de ore, potrivit unei simulări realizată de experţi.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului 19.45 - UPDATE2:Norul de fosfor din Ucraina nu ajunge în România mai devreme de 36 de ore (VIDEO)

UPDATE:Norul de fosfor din Ucraina nu ajunge în România mai devreme de 36 de ore

VEZI VIDEO

"Am făcut simularea şi am prezentat-o autorităţilor. Noi susţinem că în următoarele 36 de ore norul nu ajunge în România, cel puţin dacă e să ne luăm după mişcarea probabilă a curenţilor de aer. Asta este cel mai importnat lucru", a spus Ion Sandu.

Sandu a spus că autorităţile române nu au primit informaţii privind cantitatea de praf care ar pluti în aer în zona afectată, astfel că, implicit, nu s-a putut calcula ce dimensiune ar urma să aibă norul de praf peste 36 de ore.

"Nu putem spune cât va mai rămâne din el peste 36 de ore şi cât se va dispersa pentru că nu ştim cât este. Nu ni s-a spus nimic. Cel mai important este însă că modelarea ne arată că norul nu ajunge până mâine noapte, la ora 24.00 deasupra teritoriului României", a mai declarat Ioan Sandu.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD) a aflat de la mass-media despre accidentul din Ucraina care a produs un nor de praf de fosfor.

"Nu ştim nimic mai mult decât ce a apărut în presă. Am contactat imediat ambasada Ucrainei la Bucureşti care nu a făcut altceva decât să ne confirme că norul de fosfor există şi că a rezultat în urma unui accident. Mai sunt mai bine de 200 de kilometri din zona afectată în prezent şi până la graniţa cu România, astfel că sperăm ca norul să nu afecteze teritoriul românesc", au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea Ministerului.

Ministrul Mediului, Korodi Attila, a convocat conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie căreia i-a cerut o simulare care să arate traiectoria norului de praf de fosfor şi din care să reiasă dacă acesta va ajunge sau nu deasupra României.

Sursele citate au mai declarat că, deşi accidentul s-a petrecut luni seara, autorităţile ucrainene nu au informat Bucureştiul despre eveniment.

În urma simulării realizată de ANM, Guvernul a fost informat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici