2009 va fi un an optim din punct de vedere meteorologic

Anul 2009 va fi unul "aproape optim din punct de vedere meteorologic", cu precipitaţii foarte aproape de valorile medii multianulale, existând însă posibilitatea ca, în vară, în unele zone să apară seceta.

Urmărește
55 afișări
Imaginea articolului 2009 va fi un an optim din punct de vedere meteorologic

2009 va fi un an optim din punct de vedere meteorologic (Imagine: Mediafax Foto)

Directorul Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a prezentat, luni, cu ocazia Zilei mondiale a meteorologiei o prognoză meteo "orientativă" pentru o perioadă de şase luni.

Din punct de vedere al precipitaţiilor, Sandu a exclus posibilitatea unor inundaţii cu urmări semnificative. Potrivit acestuia, cantităţile de precipitaţii care vor cădea se vor situa aproape de valorile medii multianuale, în unele cazuri fiind chiar mai mici decât acestea, fapt care ar putea genera seceta.

În aprilie, meteorologii au prognozat o cantitate medie de precipitaţii de 40-60 de litri pe metru pătrat "în limite normale".

"Asta nu înseamnă că acolo, unde avem peste limită nu pot fi inundaţii pe râurile mici, acestea nu pot fi prognozate cu atât de mult în avans", a spus Sandu.

Nici lunile mai şi iunie nu vor aduce precipitaţii în cantităţi "ieşite din comun", a arătat Sandu, contrazicând unele informaţii de presă conform cărora, din cauza temperaturilor foarte scăzute aşteptate în mai, culturile de pomi ar putea fi distruse. "Nici vorbă", a spus directorul ANM.

În ceea ce priveşte lunile iulie şi august, directorul ANM a arătat că acestea vor fi perioade cu precipitaţii în cantităţi mici, manifestându-şi speranţa ca din acest punct de vedere, prognoza să nu se îndeplinească.

"Sper să nu se realizeze prognoza aceasta. În iulie şi august, temperaturile sunt uşor sub normă şi pe anumite suprafeţe, simularea noastră arată că va fi secetă", a spus Sandu. Acesta a atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Agriculturii asupra importanţei prognozei agrometeorologice, spunând că aceasta trebuie să ajungă săptămânal la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF).

"Am primit un telefon zilele trecute de la ANIFşi mi s-a cerut o hartă. Nu aşa se face. După părearea mea, hărţile agrometeorologice ar trebui să ajungă săptămânal la ANIF, pentru ca cei de acolo să ştie ce au de făcut", a susţinut Sandu.

El a ţinut din nou să arate că prognoza pentru şase luni este una care nu se vrea exactă, afirmând că nici cele mai mari institute de meteorologie din lume nu pot da prognoze în detaliu pentru mai mult de zece zile.

În încheierea prezentării sale, acesta a afirmat că anul 2009 se aşteaptă să fie unul "extrem de bun" pentru culturile de grâu, însă nu la fel de bun pentru cele de porumb.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici