2024, primul an în care încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius

  • Pentru prima dată în istoria măsurătorilor, încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius, arată datele oficiale ale serviciului european Copernicus.
  • Datele din octombrie 2024 confirmă tendinţa: a fost a doua cea mai caldă lună din istorie.
Urmărește
2836 afișări
Imaginea articolului 2024, primul an în care încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius

2024, primul an în care încălzirea globală va depăşi pragul de 1,5 grade Celsius

„După zece luni din 2024, acum este aproape sigur că acesta va fi cel mai cald an înregistrat vreodată şi primul care va depăşi pragul de 1,5°C peste nivelul din perioada preindustrială", avertizează Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus privind schimbările climatice (C3S), relatează Reuters.

Mai mult, experţii spun că cel mai probabil, încălzirea va trece chiar de 1,55°C în acest an calendaristic.

„Este o nouă piatră de hotar în înregistrările temperaturii globale şi ar trebui să servească drept impuls pentru consolidarea ambiţiilor la următoarea conferinţă privind schimbările climatice, COP29”, a subliniat Burgess.

COP29, care începe la 11 noiembrie la Baku, Azerbaidjan, va fi dedicată sarcinii dificile de a găsi noi obiective de finanţare pentru a permite ţărilor în curs de dezvoltare să reducă emisiile de gaze cu efect de seră şi să se adapteze la schimbările climatice. Obiective şi mai dificile după victoria în alegerile din SUA a lui Donald Trump, care a numit în trecut schimbările climatice o „înşelătorie”.

Potrivit Copernicus, octombrie 2024 a fost a doua cea mai caldă lună înregistrată vreodată la nivel global, cu o temperatură medie de 15,25°C, cu 1,65°C mai caldă decât nivelurile preindustriale (1850-1900), înainte de utilizarea masivă a combustibililor fosili care au încălzit puternic atmosfera şi oceanele. Este, de asemenea, a cincisprezecea lună, dintr-o perioadă de 16 luni, în care temperatura medie a depăşit nivelul simbolic de 1,5°C.

Acordul de la Paris din 2015 stabilise menţinerea încălzirii sub 2°C şi continuarea eforturilor pentru limitarea la 1,5°C. Însă conform calculelor ONU, politicile actuale ne duc spre o încălzire de 3,1°C până la sfârşitul secolului. Chiar şi cu toate îmbunătăţirile promise, temperatura ar creşte cu 2,6°C.

Efectele se văd deja: inundaţiile recente din sudul Spaniei au provocat peste 200 de decese, majoritatea în regiunea Valencia. În octombrie, precipitaţiile au fost peste medie în Peninsula Iberică, Franţa, nordul Italiei şi Norvegia. Oamenii de ştiinţă confirmă că precipitaţiile extreme au devenit mai frecvente şi mai intense din cauza schimbărilor climatice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici