Situaţie bizară: România a intrat în Schengen după 13 ani de aşteptare, dar nu suntem încă pregătiţi pentru a folosi această şansă unică la maxim. Ce trebuie statul să facă cât mai urgent

România a intrat oficial în spaţiul Schengen după 13 ani de aşteptare, moment istoric care deschide noi perspective pentru industria transporturilor şi logisticii. Eliminarea timpurilor de aşteptare la graniţe va permite un tranzit mai rapid şi mai eficient, optimizând utilizarea flotei şi reducând costurile operaţionale.

Urmărește
303 afișări
Imaginea articolului Situaţie bizară: România a intrat în Schengen după 13 ani de aşteptare, dar nu suntem încă pregătiţi pentru a folosi această şansă unică la maxim. Ce trebuie statul să facă cât mai urgent

Situaţie bizară: România a intrat în Schengen după 13 ani de aşteptare, dar nu suntem încă pregătiţi pentru a folosi această şansă unică la maxim. Ce trebuie statul să facă cât mai urgent

Cu toate acestea, potrivit lui Radu Dinescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România, încă nu avem toate pârghiile necesare pentru a exploata această oportunitate.

„Depinde foarte mult de decidenţii politici. Suntem într-o perioadă de tranziţie, Guvernul poate emite acte normative până la investirea noului Parlament, data limită este 20-21 decembrie. Deci timpul e limitat. Sun rezevat că se pot face miracole peste noapte”, a declarat Radu Dinescu,  preşedinte al Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România, în cadrul emisiunii de business ZF LIVE.

Ce trebuie statul să facă urgent, potrivit lui Radu Dinescu, este să creeze premisele pentru utilizarea acestei oportunităţi, şi anume simplificare controalelor la frontiere şi construirea unor spaţii speciale care să grăbească acest proces.

„Guvernul ar trebui să decidă, în primul rând, cum se va face controlul camioanelor. Acum, ni s-a deschis uşa şi din păcate nu putem să intrăm pe ea dacă nu se iau decizii bune, rapid, să se simplifice controlul, să nu se mai stea la frontieră şi să se intensifice controlul pe reţeaua naţională de drumuri. E vorba despre spaţii speciale şi CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – n. red.) îşi poate dezvolta astfel de capacităţi în timp“, a mai spus spus Radu Dinescu, la ZF Live.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici