22.000 de dentişti aşteaptă reguli clare de funcţionare a cabinetelor dentare din 15 mai. Medic: Activitatea noastră a fost oprită brusc, s-a apăsat şi frâna de serviciu, şi frâna de mână

  • Dr. Chemal Taner îţi spune că 22.000 de dentişti aşteaptă de la Ministerul Sănătăţii reguli clare de funcţionare a cabinetelor dentare din 15 mai
  • Dr. Taner: Colegiul Medicilor Dentişti este format din dentişti, ei nu pot da norme şi reglementări care ţin de epidemiologi
  • Dr. Taner: Ar trebui ca Guvernul să iasă şi să spună: Am cumpărat echipamente pe care le distribuim şi dvs, pacienţii, nu veţi plăti niciun ban
Urmărește
8679 afișări
Imaginea articolului 22.000 de dentişti aşteaptă reguli clare de funcţionare a cabinetelor dentare din 15 mai. Medic: Activitatea noastră a fost oprită brusc, s-a apăsat şi frâna de serviciu, şi frâna de mână

22.000 de dentişti aşteaptă reguli clare de funcţionare a cabinetelor dentare din 15 mai. Medic: Activitatea noastră a fost oprită brusc, s-a apăsat şi frâna de serviciu, şi frâna de mână

Dr. Chemal Taner, specialist în implantologie avansată, chirurgie orală şi parodontologie, îţi spune că cei 22.000 de dentişti din România au mare nevoie să primească reguli clare de organizare în cabinetele dentare pe care să le aplice din 15 mai de la Ministerul Sănătăţii sau DSP, ci nu de la Colegiul Medicilor Dentişti, aşa cum se întâmplă acum. Redăm interviul integral acordat MEDIAFAX de Dr. Taner.

În ce condiţii se vor deschide cabinetele dentare?

Chemal Taner: Reglementări clare nu există, şi ceea ce ne doare este că am răspuns apelului pe care l-a făcut la momentul respectiv Guvernul, acela de a înceta activitatea. Activitatea noastră a fost oprită brusc, s-a apăsat şi frâna de serviciu, şi frâna de mână. Nu a fost deloc uşor, fiecare medic are familie, angajaţi. Cei care practică implantologia aveau pacienţi operaţi, cu fire de sutură, care trebuiau controlaţi, văzuţi, cei care practică ortodonţia – acele aparate dentare care necesită o monitorizare permanentă, copii, se rupe un arc, un bracket, nu a fost uşor. Gândiţi-vă cum au perceput pacienţii, din cauza durerii ne rugau să facem ceva.

Cum s-au întâmplat lucrurile cu autorizarea cabinetelor stomatologice pentru urgenţele  dentare?

C.T: Cei care au fost autorizaţi au avut costuri foarte mari, şi noi când am vrut să ne autorizăm am achitat pe câteva combinezoane 6.500 de lei. Cumpăram o mască  la momentul respectiv cu 200 de lei, specula începuse să înflorească, dar am zis dacă am un pacient şi trebuie să intervin fac aceste investiţii. Am fost numiţi trădători, nu a trădat nimeni. Cabinetele care s-au deschis au cumpărat aceste echipamente şi au încercat să perceapă o taxă, l-am luat cu 5 lei, îl dau mai departe cu 5 lei, ar fi fost inuman să pun adaos comercial la aşa  ceva. Dacă noi am susţinut demersul Guvernului este timpul ca Guvernul să iasă şi să-şi asume acest lucru, să spună:  „Mulţumim dentiştilor, uite, noi avem, am cumpărat echipamente de protecţie pe care le distribuim, şi dvs, dragi pacienţi, nu veţi plăti niciun ban în plus pentru că noi, Guvernul României, care avem grijă de cetăţenii noştri care plătesc de 30 de ani taxe şi impozite, uite, noi vă dăm ca să nu plătiţi nimic în plus.

Colegiul Medicilor Dentişti este format din dentişti, din stomatologi, ei nu pot da norme şi reglementări care ţin de epidemiologi, de virusologi. Trebuie să vină ordin de Ministru.

Cum vă veţi organiza la cabinet din data de 15 mai?

C.T:  Va trebui să facem în primul rând un triaj telefonic, în care să obţinem o serie de date. Dacă pacientul nu a intrat în contact, nu a avut evenimente, tuse seacă, etc, îl invităm la cabinet. De la cabinet îl preia altă persoană care îi monitorizează temperatura. În sala de aşteptare nu trebuie să fie alţi pacienţi, nu trebuie să fie aparţinători. Noi oricum purtam echipamente de protecţie, acum îmi pun şi vizieră, îmi pun şi combinezon. Cel mai mare pericol în meseria noastră sunt aerosolii, acele particule care se încarcă cu virus şi care pot cădea ulterior pe suprafeţe. Aceşti aerosoli pot fi ţinuţi sub control cu ceea ce avem la îndemână pentru protecţie. Avem aparatură care nu degajă aerosoli, avem metode să evităm. Ne întoarcem la ce am învăţat în şcoală, la detartrajul manual.

Ce veţi face când va apărea primul caz Covid la cabinet?

C.T:  Acel caz poate să fie asimptomatic până vine la mine la cabinet, şi să nu se manifeste nici în momentul în care eu îi iau temperatura. Se manifestă la o zi, două, după ce pleacă pacientul. Primul lucru la care se va gândi pacientul va fi dentistul, am luat de la dentist. De aceea colegilor mei le este frică, am citit asta:  mai bine dau faliment decât să fac puşcărie.

Ar fi o acoperire legală pentru dumneavostră dacă noile reguli la cabinete s-ar stabili prin ordin de Ministru sau prin DSP?

C.T:   Da, pentru că DSP-ul mi-ar da un protocol de lucru şi dacă apare acel caz eu demonstrez că am respectat acel protocol, dat prin Ordin de Ministru şi atunci nu mai sunt culpabil, nu mi se mai poate pune imediat în spate malpraxisul, poae până când eu demonstrez în instanţă că nu am fost vinovat şi că acel malpraxis a fost unul fals deja defăimarea mea ca specialist s-a produs, şi atunci s-a terminat.

Vor veni de acum înainte pacienţii la cabinete? Ce credeţi că se va întâmpla?

C.T: Şi aşa suntem pe locuri codaşe în Uniunea Europeană, codaşi în lume la nivelul sănătate dentară, ceea ce va urma va fi groaznic. Pacienţii vor ajunge la inflamaţii parodontale mult mai mari.  Sănătatea dentară nu înseamnă albiri, faţete şi alte prostii. Sănătatea dentară înseamnă protecţia împotriva bolii parodontale şi a cariei, ele pot genera nu numai durere, ele pot genera o grămadă de afecţiuni la nivelul sănătăţii generale.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici