- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
22% dintre români ar vrea ca evreii să "trăiască în ţara lor"
Circa 22% din populaţia României consideră că evreii ar trebui să se ducă "să trăiască în ţara lor", iar circa 7% susţin că evreii nu ar trebui să vină niciodată în România, potrivit unei cercetări realizate de Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" (INSHR).
22% dintre români ar vrea ca evreii să "trăiască în ţara lor"
Sondajul de opinie privind Holocaustul din România şi percepţia relaţiilor interetnice, realizat de INSHR şi TNS-CSOP, a fost prezentat miercuri, la sediul Institutului, de Alexandru Florian, directorul executiv al instituţiei, într-un panel din cadrul Sesiunii internaţionale anuale de comunicări ştiinţifice „De la antisemitism la Holocaust în România”, organizată cu prilejul Zilei de comemorare a Holocaustului în România.
Potrivit lui Florian, datele din sondaj au fost culese în luna mai, eşantionul realizat fiind reprezentat din 1026 de persoane (cetăţeni de etnie română şi alte etnii) reprezentative din punct de vedere naţional. Metoda folosită a fost reprezentată de interviuri faţă în faţă şi chestionare structurate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit sondajului, 65% dintre respondenţi au auzit despre Holocaust, acest lucru variind în funcţie de nivelul de educaţie şi mediul de rezidenţă, în timp ce 27% au spus că nu au auzit despre Holocaust. Dintre cei care au auzit despre Holocaust, 54% definesc spontan termenul "Holocaust" cu "exterminarea evreilor de către germani", 14% - cu "persecuţia evreilor europeni", 8% - cu "crime în masă" şi 7% - cu "deportarea evreilor".
În ceea ce priveşte modul cum sunt priviţi evreii în România, potrivit lui Alexandru Florian, 4% dintre cei intervievaţi consideră că sunt o "ameninţare" pentru ţară, 5% - consideră cu evreii reprezintă "o problemă, dar nu o ameninţare", iar 33% - că evreii "nu reprezintă o problemă, dar niciun avantaj".
Mai mult dintre jumătate dintre respondenţi sunt de acord că evreii au o relaţie bună cu restul populaţiei, 42% dintre aceştia susţinând că evreii sunt o minoritate importantă pentru România.
Acelaşi lucru se remarcă şi în privinţa percepţiilor despre cine poartă responsabilitatea Holocaustului. Germania nazistă este considerată ca fiind în principal responsabilă pentru declaşarea Holocaustului în România (79%), urmată la mare distanţă de Guvernul Antonescu (11%).
"În continuare este nevoie să se vorbească despre Holocaust, din punct de vedere ştiinţific, academic şi să se amplifice trainingurile în mediul şcolar", a spus Alexandru Florian, precizând că un segment foarte puţin cercetat în România este cel al martorilor Holocaustului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO