- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
23 august, cum au transformat comuniştii o lovitură de stat în zi naţională cu o denumire care era greu de ţinut minte
Prin lovitura de stat de la 23 august, regele Mihai I a decis demiterea şi arestarea lui Ion Antonescu, prim-ministrul României şi conducătorul statului, încetarea alianţei cu Puterile Axei şi începerea tratativelor de armistiţiu cu Aliaţii, dar şi colaborarea militară cu Uniunea Sovietică. Momentul vine după cinci ani de la semnarea unui pact secret între Germania nazistă şi URSS, în 23 august 1939, care a şi dus la pierderea Basarabiei pentru noi, dar şi la declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial, conform multor analişti istorici.
Acordul de armistiţiu a fost semnat, după 20 de zile, pe 12 septembrie, perioadă în care a domnit debandada pe unele porţiuni de front şi mulţi militari români au fost luaţi prizonieri de Armata Roşie.
Acesta stabilea modalităţile de guvernare, plata despăgubirilor către URSS, dar şi revenirea Transilvaniei de Nord în graniţele României, în timp ce Cadrilaterul, Basarabia şi Bucovina rămâneau în posesia Bulgariei, respectiv Uniunii Sovietice.
Momentul 23 august a accelerat înaintarea Aliaţilor spre graniţele Germaniei, armata română eliberând pe 25 octombrie teritoriul naţional, după care a luptat în Ungaria şi Cehoslovacia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.