261 de percheziţii au loc marţi la nivel naţional în cadrul operaţiunii Jupiter

Procurorii şi poliţiştii fac marţi 261 de percheziţii domiciliare la niovel naţuional îân cadrul operaţiunii Juăpiter, în dosare care vizează infracţiuni de corupţie, infracţiuni în sectorul economic, infracţiuni de mediu, dar şi de tâlhărie calificată sau furt.

Urmărește
229 afișări
Imaginea articolului 261 de percheziţii au loc marţi la nivel naţional în cadrul operaţiunii Jupiter

261 de percheziţii au loc marţi la nivel naţional în cadrul operaţiunii Jupiter

În a doua zi a operaţiunii Jupiter, iniţiată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi derulată în colaborare cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, marţi, au loc acţiuni operative ce implică efectuarea unui număr de 261 de percheziţii domiciliare.

Aceste activităţi se desfăşoară în contextul unor dosare penale care vizează investigarea infracţionalităţii în domeniile prioritare ale Ministerului Public, cum ar fi sectorul economico-financiar (delapidare, contrabandă, evaziune fiscală, înşelăciune), infracţiunile de coruptie şi de serviciu, cele de mediu (braconaj cinegetic, infracţiuni la regimul deşeurilor) precum şi cele vizând dreptul de proprietate intelectuală. De asemenea, sunt incluse şi infracţiuni precum tâlhărie calificată, furt calificat şi fapte legate de arme, explozivi şi substanţe periculoase.

Au loc percheziţii în Bucureşti şi mai multe judeţe din ţară.

De exemeplu, în Iaşi se fac 30 de percheziţii privind infracţiuni de evaziune fiscală şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. În fapt, se reţine că, în perioada ianuarie 2015 - decembrie 2019, reprezentanţii unor firme au prezentat în mod fals la Ministerul Transporturilor deconturi pentru transportul pensionarilor, susţinând că au emis bilete cu reducere conform Legii nr. 147/2000. În realitate, aceste călătorii nu au avut loc, iar numerele de dosar de pensie folosite în deconturi nu existau în evidenţele Casei Naţionale de Pensii. Prin această fraudă, au înscris în mod fals 104.261 călătorii şi au prejudiciat bugetul de stat cu 3.935.065 lei. În perioada iulie 2018 - decembrie 2019, făptuitorii au repetat aceeaşi schemă infracţională, înscriind 18.612 călătorii fictive, cauzând un prejudiciu suplimentar de 509.372 lei. Prejudiciul total este de 10.734.157 lei.

De asemenea, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ofiţerii de poliţie din cadrul DICE pun în executare 7 mandate de percheziţie în Bucureşti şi Ilfov şi 6 mandate de aducere într-un dosar privind infracţiuni de delapidare cu prejudiciul de aproximativ 19.000.000 de lei. În fapt, se reţine că, în perioada 2016-2022, diverse persoane care controlau cinci societăţi comerciale au efectuat multiple retrageri de numerar de la ATM-uri şi ghişeele băncilor, fără justificare legală şi fără a exista înscrisuri care să ateste motivul retragerii sumelor de bani, producând în dauna societăţilor comerciale un prejudiciu total de 19.407.127,50 de lei. Faptele întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de „delapidare” în formă continuată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici