- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (06.02.2025, 13:44)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
3 din 5 angajaţi folosesc instrumente AI, iar un sfert nu are încredere deplină în deciziile sale
- Peste 61% dintre angajaţi folosesc AI la locul de muncă, în timp ce 13% intenţionează să o facă în viitorul apropiat.
- Doar unul din 4 angajaţi consideră că AI nu are aplicabilitate în rolul lor, potrivit unui sondaj bestjobs.
Urmărește
110 afișări
3 din 5 angajaţi folosesc instrumente AI, iar un sfert nu are încredere deplină în deciziile sale
Inteligenţa artificială (AI) a evoluat rapid de la un subiect destinat specialiştilor în tehnologie la o prioritate pentru angajatori şi un instrument esenţial în mediul profesional. Potrivit unui sondaj recent realizat de platforma de recrutare bestjobs, peste 61% dintre angajaţi folosesc AI la locul de muncă, în timp ce 13% intenţionează să o facă în viitorul apropiat. Doar unul din 4 angajaţi consideră că AI nu are aplicabilitate în rolul lor. În ceea ce priveşte încrederea în deciziile generate de AI, 55% dintre angajaţi declară că au un grad mare de încredere. Pe de altă parte, 24% spun că AI oferă uneori rezultate eronate, iar 21% nu au prea multă încredere în recomandările sale.
Principalele motive care stau la baza utilizării AI sunt reducerea timpului necesar pentru finalizarea sarcinilor (53%), creşterea productivităţii (32%) şi diminuarea erorilor (29%). Totodată, 19% dintre angajaţi au observat o îmbunătăţire a colaborării între echipe. Însă, utilizarea AI nu este lipsită de provocări, 19% dintre respondenţi au remarcat o creştere a numărului de greşeli cauzate de rezultate incorecte generate de această tehnologie iar 11% dintre angajaţi consideră că angajatorii susţin folosirea tehnologiei AI doar pentru că este la modă.
Angajaţii români folosesc AI la job pentru o varietate de sarcini menite să îmbunătăţească eficienţa şi productivitatea. Cei mai mulţi (47%) folosesc tool-uriI pentru generarea de conţinut, cum ar fi texte, imagini şi rapoarte (47%) şi automatizarea răspunsurilor la e-mailuri (34%) sau traduceri (32%). De asemenea, 24% dintre profesionişti folosesc astfel de tool-uriI pentru analiză de date, automatizarea sarcinilor repetitive (21%) sau rezolvarea problemelor complexe (18%). Printre cele mai populare instrumente AI se numără platformele de generare de conţinut (62%), chatboţii (39%) şi software-ul de analiză predictivă (19%), care contribuie semnificativ la optimizarea fluxului de lucru.
„AI a devenit un partener esenţial atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, facilitând procesele şi sporind productivitatea. Noi, la bestjobs, avem misiunea de a aduce beneficiile AI-ului în procesul de recrutare şi de a îmbunătăţi această experienţă. De exemplu, acum, candidaţii au la dispoziţie unul dintre cele mai valoroase instrumente din piaţă - evaluarea CV-ului cu Bia, consilierul AI de la bestjobs. Cu ajutorul acestei soluţii, utilizatorii pot vedea cât de bine se potrivesc CV-urile lor cu joburile dorite, îşi pot identifica punctele forte şi aspectele de îmbunătăţit. În acelaşi timp, şi recrutorii primesc evaluări detaliate, ceea ce le permite să ia decizii mai informate şi să identifice mai rapid candidaţii potriviţi.” spune Ana Vişian, Marketing Manager bestjobs
Deşi integrarea AI la locul de muncă aduce numeroase beneficii, procesul nu a fost la fel de uşor pentru toţi utilizatorii. În timp ce 66% dintre angajaţi consideră că adaptarea a fost simplă, 24% încă se acomodează cu utilizarea noilor tehnologii. Un factor care îngreunează această tranziţie este lipsa sprijinului din partea angajatorilor – doar 18% dintre respondenţi au beneficiat de programe de training sau au primit ghiduri şi documentaţie (11%), în timp ce 49% au fost nevoiţi să înveţe pe cont propriu.
Cu toate acestea, AI-ul joacă un rol tot mai important în dezvoltarea profesională, o abilitate esenţială pentru profesioniştii care vor să fie relevanţi pe piaţa muncii. Tot mai multe companii caută candidaţi care ştiu să utilizeze AI, iar angajaţii percep această tehnologie ca un factor de creştere a eficienţei (50%), o competenţă esenţială pentru viitor (32%) şi un instrument care facilitează învăţarea de noi concepte (42%). În plus, 29% dintre angajaţi consideră că AI stimulează creativitatea, iar 39% afirmă că îi ajută să obţină rezultate mai bune în activitatea lor profesională.
Sondajul bestjobs a fost realizat în luna ianuarie 2025, pe un eşantion de 784 de utilizatori de internet.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: BREAKING. Ionuţ Dumitru, profesor ASE: România a depăşit Polonia la PIB per capita şi este peste Ungaria, Croaţia sau Grecia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Tabel pentru bărbați | Ce înălțime ar trebui să aibă iubita/soția ta, în funcție de înălțimea ta
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe