3 semne pe care corpul ţi le transmite atunci când te confrunţi cu burnout

  • Cerinţele de la locul de muncă, responsabilităţile sociale şi îngrijirea personală şi a familiei poate avea un impact negativ asupra sănătăţii mintale a oricărei persoane.
  • Asumarea mai multor activităţi decât poate determina corpul să transmită semnale că epuizarea s-ar putea instala curând dacă nu sunt luate măsuri.
Urmărește
5826 afișări
Imaginea articolului 3 semne pe care corpul ţi le transmite atunci când te confrunţi cu burnout

3 semne pe care corpul ţi le transmite atunci când te confrunţi cu burnout

Responsabilităţile zilnice din sfera profesională şi viaţa personală pot suprasolicita organismul, care poate supus oboselii fizice şi mentale deopotrivă.

Epuizarea nu catalogat ca un diagnostic de sănătate mintală, ci „este mai degrabă o afecţiune cronică care apare atunci când experimentăm oboseală cronică [şi] copleşire atunci când cerinţele vieţii noastre depăşesc capacitatea noastră de a face faţă acestor cerinţe”, afirmă psihologul Molly Burrets pentru CNBC.

Potrivit acesteia, simptomele epuizării se împart în trei categorii: fizice, emoţionale şi comportamentale.

Simptome fizice

Pe lângă oboseala cronică sau insomnii, cele mai comune simptome fizice întâlnite la persoanele care experimentează episoade de burnout sunt durerile de cap, durerile musculare, probleme digestive, precum şi un sistem imunitar scăzut, predispus îmbolnăvirilor.

Simptome emoţionale

Trăirile emoţionale în cazul epuizării sunt mai uşor de asociat cu acest fenomen, relevă sursa citată.

O persoană care trece printr-un episod de epuizare are motivaţia scăzută, este uşor iritabil şi nu mai simte bucurie nici măcar pentru lucrurile care înainte aduceau o stare de bine.

Sentimentele negative privind responsabiliăţile la locul de muncă, precum şi frustrarea crescută sunt alte două semnale emoţionale care trimit la un posibil episod de epuizare.

Simptome comportamentale

În cazul unui episod de burnout, persoanele tind să mănânce mai mult decât o făceau până atunci, iar consumul de substanţe interzise şi cel de alcool poate creşte în această situaţie.

Alte simptome experimentate în cazul unui episod de epuizare sunt procrastinarea, izolarea socială şi chiar retragerea de la responsabilităţile sociale.

Totodată, nivelul de lucru la locul de muncă este şi el scăzut într-o astfel de situaţie.

„Dacă observaţi că aveţi simptome comportamentale, simptome emoţionale şi simptome de sănătate fizică, acesta este un semnal de alarmă”, spune Burrets pentru CNBC.

Cum poate fi prevenită epuizarea

Un prim pas în prevenirea epuizării este acela de a regândi priorităţile în vederea restabilirii stării de bine.

Pentru a întreţine această stare de bine sau pentru ca o persoană să se detaşeze de astfel de episoade, se pot practica exerciţii fizice, yoga, meditaţii, practicarea unei noi pasiuni şi petrecerea calitativă cu persoanele dragi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici