- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
32% dintre români, fără apă şi canalizare
Ministrul Mediului Attila Korodi a declarat, miercuri, că 32% din populaţia României nu beneficiază de servicii de apă şi canalizare, apreciind că investiţiile în gestionarea deşeurilor, gospodărirea apelor şi a apelor uzate sunt necesare pentru a recupera decalajele faţă de celelalte state europene.
32% dintre români, fără apă şi canalizare (Sursa: Mediafax Foto)
"Până în 2018 trebuie să investim nici mai mult, nici mai puţin de 9,5 miliarde de euro în sectoarele privind gestionarea deşeurilor şi gospodărirea apelor şi a apelor uzate. Apele uzate nu sunt suficient epurate, în această situaţie fiind jumătate dintre apele României. Chiar dacă avem 1.310 staţii de epurare, 63,4 la sută dintre ele nu funcţionează corespunzător", a spus ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Potrivit lui Korodi, 52 la sută din populaţia României beneficiază şi de apă şi de canalizare, în timp ce 32 la sută nu beneficiază de niciunul dintre aceste servicii, comparativ cu Ungaria, unde 90 la sută din populaţie beneficiază de alimentarea cu apă, iar 62 la sută de canalizare. Ministrul a adăugat că reţelele de canalizare se întind pe 18.381 de kilometri, 90 la sută dintre beneficiari fiind din mediul urban.
Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, Laszlo Borbely, a declarat că va cere monitorizarea modului în care autorităţile locale folosesc banii europeni şi va solicita pregătirea şi angajarea unui număr suficient de persoane calificate în cadrul agenţiilor pentru dezvoltare regională, pentru întocmirea de proiecte.
În ceea ce priveşte gospodărirea apelor şi a apelor uzate, se pot acorda finanţări pentru reabilitarea şi modernizarea reţelelor de apă potabilă şi a sistemelor de tratare a acestora, a reţelelor de canalizare şi a sistemelor de epurare a apelor uzate, pentru reducerea pagubelor produse de fenomene meteorologice de risc, prin luarea de măsuri de protecţie împotriva inundaţiilor şi a altor potenţiale calamităţi şi a efectelor lor, precum şi pentru asigurarea de apă potabilă de calitate bună şi pentru protecţia împotriva nutrienţilor rezultaţi din activităţile agricole.
Pot solicita finaţare autorităţile publice locale sau asociaţiile legal constituite din localităţi urbane sau rurale cu până la 50.000 de locuitori, iar solicitanţii trebuie să fie direct responsabili cu implementarea proiectului şi cu contractarea bunurilor, lucrărilor şi serviciilor, să aibă sediul în una dintre regiunile-ţintă ale ţării, să fie proprietari legali ai terenului sau clădirilor unde vor fi amplasate structurile proiectului şi să deţină resurse financiare stabile şi suficiente pentru a asigura operarea şi întreţinerea structurii finanţate cel puţin cinci ani de la încheierea proiectului.
De asemenea, pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să nu mai fi beneficiat, în decursul ultimelor 12 luni premergătoare cererii de finanţare, de asistenţă financiară pentru proiecte de investiţii similare din aceeaşi categorie a sectorului de mediu respectiv şi să completeze finanţarea nerambursabilă cu contribuţia proprie, în valoare de cel puţin 10 la sută din bugetul proiectului.
Valoarea finanţării nerambursabile pentru aceste proiecte va fi cuprinsă între 100.000 şi 1.000.000 de euro pentru fiecare proiect.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO