Video 4 ani de la COLECTIV | Marş în memoria victimelor tragediei din Clubul Colectiv, în Capitală. Unii participanţi au cerut demisia lui Raed Arafat / Sute de oameni au comemorat victimele în marile oraşe ale ţării

Sute de oameni participă, miercuri seara, la un marş în memoria victimelor tragediei din Clubul Colectiv. Manifestanţii au venit cu flori albe şi lumânări pentru a parcurge traseul din Piaţa Unirii până la Clubul Colectiv. Între participanţi sunt şi tineri care au supravieţuit incendiului. Totodată, sute de oameni s-au adunat, miercuri seara, în marile oraşe din ţară în memoria victimelor tragediei din clubul Colectiv. Participanţii au aprins lumânări, au adus flori, au purtat fotografii ale victimelor şi au ascultat în boxe melodii ale trupei Goodbye to Gravity.

Urmărește
737 afișări

Peste 800 de oameni s-au adunat în parcul din Piaţa Unirii, la patru ani de la tragedia care s-a petrecut în Clubul Colectiv, unde 64 de oameni au murit şi alţi 146 au fost răniţi.

Manifestanţii au plecat în marş spre Clubul Colectiv, cu flori albe şi lumânări, în memoria victimelor incendiului de acum patru ani.

Ei au adus şi un banner pe care au scris „#Colectiv Capul lui Arafat vrem #Arafat_demisia”.

arafat

Cei care participă la marş spun că şi-au pierdut încredere în statul român.

Între bucureştenii veniţi la marşi este şi Adrian Albu, supravieţuitor al incendiului din Clubul Colectiv. Spune că a conştientizat schimbarea produsă în societate după momentul Colectiv, dar că, în continuare, simte că oamenii trebuie să se descurce singuri şi că „statul pe care noi îl plătim e degeaba”.

„Suntem aici pentru că se fac patru ani. Patru ani de nepăsare, de indolenţă, de când noi ştim, ca popor că suntem pe propriile picioare şi că statul pe care noi îl plătim e degeaba. Mi-aş fi dorit, în timpul acesta, să văd mai multă responsabilitate, ca cei care sunt puşi în funcţii să îi respecte pe cei care îi pun acolo şi să îşi îndeplinească atribuţiile pentru care sunt plătiţi, nu doar să stea la poze, să dea bine, ca să mai prindă un mandat. (...) Înainte de Colectiv oamenii erau mult mai nepăsători. După Colectiv s-a produs ceva, s-a trezit societatea civilă şi a început să conştientizeze că dacă noi nu facem nimic nu o să facă nimeni pentru noi”, a spus Adrian Albu.

„Eu mi-am pierdut orice încredere în statul român. Trebuie restructurat totul din temelii”, a spus unul dintre participanţii la marşul din Capitală.

Altul crede că tragedia de acum patru ani s-ar putea repeta.

„În orice moment se poate întâmpla la fel. Domnul Arafat spune că nu, dar noi spunem că da. Am văzut imaginile noi. Am simţit indignare şi aceeaşi neputinţă ca în seara de 30 octombrie, acum 4 ani. Realizăm că suntem singuri, suntem mulţi, dar tot singuri. Ar trebui să fie statul alături de noi, dar din păcate statul nu este alături de noi. Schimbarea începe, însă, cu noi. Trebuie să ne facem auziţi, pentru noi, pentru ei şi pentru copiii noştri”, a spus un alt participant.

Reprezentanţii mai multor instituţii au transmis, miercuri, mesaje în memoria victimelor de la Colectiv şi de susţinere a familiilor acestora.

În urma incendiului de la Clubul Colectiv, din 30 octombrie 2015, 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alţi 146 au fost răniţi.

Sute de oameni au comemorat victimele de la Colectiv, în marile oraşe ale ţării

În Cluj-Napoca, peste 80 de oameni s-au adunat, miercuri seara, pe Bulevardul Eroilor, în memoria victimelor de la Colectiv. Aceştia au adus flori, au aprins lumânări aşezate sub forma cuvintelor „4 ani - Colectiv” şi au ţinut în mâini fotografiile victimelor din clubul bucureştean. De asemenea, au pus la boxe melodiile formaţiei Goodbye to Gravity.

colectiv

„Ne-am adunat miercuri seara să ne plângem prietenii, rudele, cunoscuţii sau necunoscuţii care au dispărut în mod atât de tragic dintre noi şi pentru ca astfel de evenimente nu se mai întâmple niciodată în România. De asemenea, sperăm să aflăm cât mai repede tot adevărul asupra ceea ce s-a întâmplat la Colectiv pentru ca morţii să poată dormi liniştiţi", a spus unul dintre cei prezenţi.

Aproximativ 100 de oameni s-au adunat şi în Piaţa Mică din Sibiu pentru a păstra un moment de reculegere în memoria victimelor din Clubul Colectiv, din Capitală.

colectiv

Sibienii au venit cu flori albe, cu lumânări şi purtând fiecare în mâini fotografii alb-negru cu chipurile celor care au murit în urma incendiului de acum patru ani, din Capitală.

După momentul de reculegere, sibienii au plecat în marş, spre Catedrala Mitropolitană, unde un sobor de preoţi a ţinut o slujbă de pomenire pentru tinerii care au murit în Colectiv.

La Iaşi, în Piaţa Unirii, pe soclul statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza au fost aprinse câteva zeci de lumânări, iar pe un europalet a fost scris cu negru „Targă Colectiv, Iaşi alături de voi”. Oamenii au adus şi trandafiri albi şi roz şi fotografii cu victimele din Colectiv.

La Galaţi, în jur de 50 de persoane s-au strâns la Prefectură şi au depus flori, au aprins candele şi au asistat la o slujbă susţinută de IPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos.

La Timişoara, zeci de oameni au aprins lumânări în centrul oraşului, pentru a-i comemora pe cei care au pierit în Clubul Colectiv, din Capitală. Timişorenii au venit cu fotografii ale victimelor, pe care le-au aşezat pe caldarâm. Oamenii au adus şi coli de hârtie pe care au scris mesaje precum „#Colectiv”, „Odihnă veşnică, suflete nevinovate” sau „Regretele sunt de prisos”.

Şi la Braşov s-au adunat zeci de oameni care au aprins lumânări în memoria victimelor.

Taguri:
colectiv,
marş,
victimă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici