40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri în Franţa

  • România participă în luna iulie cu un modul specializat de stins incendii de pădure la un program de pre-poziţionare în Franţa.
  • Astfel, 40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri din România spre Franţa.
999 afișări
Imaginea articolului 40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri în Franţa

40 de pompieri români cu autospeciale au plecat vineri în Franţa

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, programul de pre-poziţionare este organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar - DG ECHO.

Scopul acestuia vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante.

Activarea si operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi.

Primul contingent, de 40 de pompieri şi 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure (3000 l), 1 cisternă (30.000 l), 1 autospecială de stingere cu capacitate mare (10.000 l), 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 1 microbuz), a început deplasarea vineri pe ruta Arad - Budapesta - Maribor - Ljublijana - Padova - Piacenza - Nice - Montpelier - Sainte-Marie-la-Mer.

DSU precizează că suplimentarea tehnicii şi a personalului de intervenţie va fi realizată în funcţie de dinamica situaţiilor înregistate în teren, la solicitarea autorităţilor franceze, prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Schimbarea efectivelor se va realiza în data de 16 iulie, urmând ca alţi 40 de pompieri să înlocuiască personalul.

Programul de asistenţă este finanţat de UE şi a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunităţile franceze, după incendiile înregistrate în cursul anilor trecuţi.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a primit, în data de 27.05.2024, solicitarea autorităţilor franceze de a pre-poziţiona module specializate în stingerea incendiilor de pădure în luna iulie a acestui an.

În vara anului 2023, prin activarea Mecanismului European de Protecţie Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgenţă, în sprijinul autorităţilor franceze şi protecţia comunităţilor afectate. Astfel, în perioada 30 iulie - 2 septembrie 2023, un modul de intervenţie specializat în stingerea incendiilor de pădure a fost dislocat în Franţa pentru susţinerea misiunilor din zonele puternic afectate de incendii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici