Video 42 de percheziţii în Vâlcea, Dolj, Olt, Sibiu, Bucureşti. 25 de persoane, învinuite de fraude informatice

Peste 40 de percheziţii domiciliare au fost efectuate joi în Bucureşti şi în judeţele Vâlcea, Olt, Dolj, Sibiu în cadrul unei anchete privind destructurarea unor grupări care înşelau cetăţeni străini care cumpărau produse pe internet, 25 de persoane fiind duse la audieri, informează DIICOT.

Urmărește
152 afișări

Cele 42 de percheziţii domiciliare au fost efectuate de procurori ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Vâlcea, în două cauze penale ce au vizat destructurarea a două grupuri infracţionale organizate specializate în criminalitatea informatică.

Procurorii au ridicat 25 de învinuiţi care au fost duşi la sediul parchetului pentru audieri, ei fiind acuzaţi de acces fără drept la sisteme informatice, deţinere fără drept a unei parole, cod de acces sau dată informatică, fraudă informatică, înşelăciune calificată în convenţii, spălare de bani şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit probelor din primul dosar, în perioada 2008 - 2009, împreună cu alte persoane, învinuiţii s-au constituit în două grupuri infracţionale organizate, unul coordonat de fraţii L.I.S. şi L.C.V., iar celălalt de către învinuitul D.M.M., care au elaborat şi au pus în practică un plan de înşelare a cetăţenilor străini ce apelau la site-urile electronice pentru achiziţionarea unor produse. Planul consta în efectuarea de operaţiuni tip phishing, acces fără drept la sisteme informatice prin încălcarea măsurilor de securitate, demararea procedurilor de licitaţie în numele utilizatorului legitim al contului sustras care avea o activitate pozitivă pe cont, determinarea victimelor să transfere banii în conturi bancare controlate de ei sau prin mandate poştale în Italia, iar în final operaţiuni de repatriere a banilor şi de împărţire a lor în funcţie de înţelegerea iniţială şi de rolul deţinut de fiecare dintre învinuiţi în structura grupării.

Primul grup, respectiv cel coordonat de fraţii L.I.S. şi L.C.V., posta pe internet în principal licitaţii fictive având ca obiect vânzarea de telefoane. Deoarece cunoşteau limba italiană, învinuiţii îndrumau victimele să transfere banii în Italia prin mandat poştal pe numele unei persoane cu identitate falsă.

Celălalt grup, cel coordonat de învinuitul D.M.M., convingea părţile vătămate să transfere banii în conturi bancare deschise în ţară şi în străinătate pe numele unor complici, bani reprezentând avansul la preţul convenit pentru transferul proprietăţii asupra unui tractor, de regulă, marca FENDT 410 - Vario ale cărui caracteristici, parametri şi imagine erau reproduse tot de pe internet.

De asemenea, în cea de-a doua cauză, s-a reţinut că persoanele cercetate obţineau, prin phishing, datele cărţilor de credit ale mai multor cetăţeni străini pe care le foloseau ulterior pentru a cumpăra/închiria domenii de internet, pentru lansarea de pagini false de curierat bunuri.

Anchetatorii au stabilit că, în prima fază, autorii intrau în contact pe internet cu potenţialii clienţi, cărora le ofereau spre vânzare diverse bunuri pe care nu le deţineau, îndrumându-i să le transfere contravaloarea acestora prin Western Union, Money Gram sau cont bancar. După ce plata era efectuată datele transferurilor erau transmise prin mesaje telefonice intermediarilor şi, mai departe, altor participanţi din străinătate, ce se ocupau cu retragerea banilor, folosindu-se de acte şi identităţi false. Retrimiterea în ţară a acestor sume se realiza cu ajutorul altor persoane, fiecare membru al reţelei având sarcini bine precise.

Prejudiciul cauzat de membrii celor două grupuri infracţionale organizate prin săvârşirea faptelor reţinute în sarcina lor este de peste 300.000 de euro.

Cauzele au fost instrumentate de procurorii DIICOT Vâlcea, împreună cu lucrătorii IGPR - SCCO Vâlcea şi SIPI Vâlcea, la acţiune participând şi lucrătorii BCCO Piteşti, BCCO Craiova, SCCO Olt, SCCO Sibiu şi BCCO Bucureşti, precum şi efective din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş" şi al IJJ Vâlcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici