45% din tinerii din România nu sunt interesaţi de politică. În ce politicieni au tinerii încredere

  • 45% dintre tinerii din România nu sunt interesaţi de politică, potrivit unui nou studiu Youth Study Romania.
  • 55% dintre tinerii din ţară consideră că interesele lor nu sunt foarte bine reprezentate în politică.
  • Tinerii sunt mai mult atraşi de spectrul de dreapta sau centru-dreapta.
Urmărește
299 afișări
Imaginea articolului 45% din tinerii din România nu sunt interesaţi de politică. În ce politicieni au tinerii încredere

45% din tinerii din România nu sunt interesaţi de politică. În ce politicieni au tinerii încredere

Youth Study Romania, un sondaj care include date despre opiniile, temerile şi aspiraţiile tinerilor din România, a fost aplicat pe un eşantion de 1150 de tineri din România, dintr-un total de 8943 de persoane cu vârste între 14-29 de ani din 12 ţări din sud-estul Europei.

Sondajul a arătat că 45% dintre tinerii din România nu sunt interesaţi de politică, un procent mult mai mic faţă de cel înregistrat în anul 2019, atunci când 76% dintre ei nu aveau un interes pentru politică.

Pe de altă parte, interesul pentru acest domeniu s-a dublat faţă de acum 5 ani, acum 18% dintre tinerii intervievaţi afirmând că sunt interesaţi de politică.

Peste jumătate dintre tineri români spun că interesele nu le sunt bine reprezentate în politică

Datele aceluiaşi sondaj arată că 55% dintre tinerii din România au spus că interesele lor nu sunt reprezentate foarte bine în politică. Cu toate acestea, situaţia nu este specifică ţării noastre, ci tendinţa se aplică în majoritatea ţărilor participante la sondaj din sud-estul continentului.

Tinerii din România sunt atraşi de dreapta

Datele colectate de la tinerii români intervievaţi arată că aceştia sunt mai degrabă atraşi de spectrul politic de dreapta. Doar 12% dintre tinerii români participanţi la studiu au declarat că se identifică în spectrul de stânga sau centru-stânga, în timp ce 38% sunt de dreapta sau de centru-dreapta.

Politicienii în care tinerii au cea mai mare încredere

Din totalul tinerilor români care au participat la studiu, 51% au declarat fie că nu au încredere în politicieni, ori nu au dorit să răspundă.

Cu toate acestea, George Simion – liderul AUR –, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Diana Iovanovici-Şoşoacă – europarlamentară – se află în topul politicienilor în care tinerii au cea mai mare încredere.

Ţările care au fost implicate în studiu sunt Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bukgaria, Croaţia, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia şi Turcia.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici