- Home
- Social
- BUCURESTI, (20.08.2019, 14:56)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă acasă, cu 10% mai puţin faţă de 2017
47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă în ţară, cifră în scădere cu 10% faţă de 2017, potrivit datelor ale unui studiu realizat la iniţiativa RePatriot. Motivele pentru care s-ar întoarce, în primul rând, sunt familia, prietenii sau viaţa socială.
Urmărește
687 afișări
47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se întoarcă acasă, cu 10% mai puţin faţă de 2017
Potrivit celui mai recent studiu realizat la iniţiativa RePatriot privind dorinţa de revenire în ţară a românilor din diaspora şi piedicile existente, 47% dintre românii emigraţi îşi doresc să se mai reîntoarcă, o cifră în scădere cu 10% faţă de 2017.
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.810 persoane din mai multe ţări ale UE, SUA şi Canada. Datele au fost prezentante marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
“Motivele pentru care s-ar întoarce, în primul rând sunt cele sentimentale, familia, prietenii, viaţa socială, dar îşi doresc de asemenea să investească în Romania. (...) 5% îşi doresc şi oportunităţi pe piaţa muncii”, a declarat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
Potrivit datelor preliminare ale studiului în privinţa motivelor, cei mai mulţi dintre românii plecaţi vor să se întoarcă din motivul „vreau să fiu din nou acasă”, în dreptul căruia e consemnat un procent de 73%.
Al doilea motiv ar fi dorinţa de a fi alături de cei dragi, în proporţie de 46%. Pe locul trei se poziţionează dorinţa românilor de a face ceva pentru a ajuta România - 29%.
La polul opus al clasamentului se poziţionează motivele îmbunătăţirii nivelului de trai din România şi oportunităţile pe piaţa muncii din România, cu doar 5 procente, pentru fiecare dintre categorii.
În acelaşi studiu, respondenţii au fost întrebaţi şi de ce nu ar mai dori să se întoarcă.
Motivele pentru care nu ar dori sa se întoarcă coincid cu cele care i-ar determina sa revină dacă ar fi corectate, iar aici avem: corupţia, viaţa politică actuală, mentalitatea românilor, nivelul de trai şi din nou, lipsa oportunităţilor în România.
“Alte procente care au reieşit din acest studiu se referă la persoanele din afara ţării care şi-ar dori sa revină în România şi sa investească : 46%, în scădere fată de anii trecuţi (...) Creste procentul oamenilor care cred că nu se va îmbunătăţi nimic în România, respectiv 29%, faţă de 26% în 2017” , a precizat coordonatorul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, Adela Jansen.
Potrivit aceleiaşi surse, se menţine constantă şi tendinţa de trimitere a banilor în ţară. Cu alte cuvinte familia, prietenii contează pentru românii plecaţi în străinătate.
„M-am uitat şi pe studiile anterioare şi este intr-o oarecare scădere, ceea ce înseamnă că undeva se justifică şi trendul crescut al plecărilor, (...) pentru că înainte trimiteau spre 80% bani în ţară, acum spre 70%”, spune Adela Jansen.
Sursa citată a mai precizat şi faptul că cifrele din statisticile oficiale sunt de asemenea unele îngrijorătoare.
“Populaţia activă a României care se află în străinătate este în proporţie de 21,4%, aproape de 5 ori mai mare decât media UE care se află la 3,9% si mai mare decât alte ţări precum Lituania, Croaţia, Bulgaria care au procente între 13 şi 15%”, informează Adela Jansen.
“De asemenea, statele OECD, intr-un studiu făcut pentru anii 2015-2016 emigantii români erau în proporţie de 25% afară şi prestau munci necalificate, 50% erau supracalificaţi pentru posturile pe care le ocupau. Poate nu ar fi atât de relevante aceste cifre dacă nu am vedea şi tendinţele, respectiv 16% în creştere în ultimii 15 ani faţă de -7% pentru celelalte ţări care contribuie la aceste statistici”, completează aceasta.
Adela Jansen a mai făcut referire şi la numărul studenţilor plecaţi să studieze în afară, aflat de asemenea, în continuă creştere: „În 2007 erau înregistraţi 800 de studenţi la universităţile din afară, în 2018 37.000. Nişte cifre îngrozitor de alarmante”.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: INML, despre cazul Caracal: Analizele ADN continuă, chiar dacă oasele sunt în stare avansată de degradare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe