- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
53 de persoane, judecate pentru fraudarea concursului de ocupare a posturilor la ISU Giurgiu
Procurorii anticorupţie au trimis în judecată 53 de persoane acuzate de fraudarea concursului pentru ocuparea posturilor de ofiţeri şi subofiţeri la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" judeţul Giurgiu, printre inculpaţi figurând şi fostul şef al unităţii, colonelul Marian Ghimpiţeanu.
53 de persoane, judecate pentru fraudarea concursului de ocupare a posturilor la ISU Giurgiu (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a stabilit că, în perioada august - octombrie 2007, în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Vlaşca" Judeţul Giurgiu (ISU Giurgiu) a avut loc concursul pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, concurs coordonat de inspectorul şef al ISU Giurgiu, inculpatul Ghimpeţeanu Marian.
Astfel, Ghimpeţeanu ar fi iniţiat şi coordonat o asociere infracţională ce a avut drept scop fraudarea rezultatelor acestor concursuri, atât la proba scrisă, cât şi la proba sportivă, susţine DNA.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Inculpatul Ghimpeţeanu Marian ar fi atras în această grupare peste 50 de cadre militare din subordinea sa, membrii comisiilor de examinare, inculpaţi în cauză, pe care i-a determinat să falsifice foile de concurs pentru un număr de 67 candidaţi, de la mai multe specialităţi.
Concret, falsificarea se realiza fie prin supraevaluarea rezultatului obţinut, fie prin înlocuirea foilor de concurs cu altele întocmite chiar de membrii comisiilor de corectare. Reîntocmirea foilor de concurs s-a realizat în mai multe etape: crearea de noi formulare prin xeroxare, menţionarea datelor fiecărui candidat, ştampilarea foilor de concurs, completarea răspunsurilor tip grilă, ş.a., în scopul ca organele de anchetă să nu poată identifica foile falsificate şi astfel să nu poată fi traşi la răspundere cei implicaţi. La această operaţiune, pe lângă membrii comisiilor de examinare, au participat efectiv şi 16 subofiţeri care au promovat concursul de admitere în mod fraudulos, după ce au devenit cadre militare ale ISU "Vlaşca" Giurgiu.
La solicitarea comandantului ISU Giurgiu, membrii comisiilor au sustras şi au distrus lucrările întocmite de candidaţii favorizaţi, lucrări pe care le-au înlocuit cu cele reîntocmite.
La final, candidaţii favorizaţi au obţinut note mai mari decât valoarea reală a lucrărilor întocmite de aceştia, pentru a putea fi declaraţi admişi în mod ilegal.
Pentru a crea aparenţa de legalitate, au fost falsificate, pe lângă lucrările propriu zise, şi borderourile individuale şi centralizatoare ale fiecărei comisii, cuprinzând rezultatele de concurs atât la probele scrise cât şi la cele sportive.
În această modalitate au fost afectate interesele legale ale unui număr de 32 de candidaţi care ar fi trebuit să fie declaraţi admişi la aceste concursuri.
În acelaşi dosar penal a fost trimis în judecată şi inculpatul Ruşanu Petruţ Daniel, care la momentul respectiv îndeplinea funcţia de inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Giurgiu. Acesta i-a solicitat inculpatului Ghimpeţeanu Marian să intervină pentru ca soţia sa să promoveze probele fizice, în condiţiile în care fusese declarată respinsă la una dintre acestea. În acest sens, la solicitarea şefului ISU Giurgiu, membrii comisiei de susţinere a probelor sportive au falsificat documentele de concurs.
În perioada august-octombrie 2007, inculpatul Ghimpeţeanu Marian ar fi pretins şi primit de la doi candidaţi, direct sau prin intermediul altor persoane, sumele de 2.000 euro şi 5.000 lei pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos concursul din luna septembrie, în modalitatea descrisă mai sus. În acelaşi scop, inculpata Lixandru Elena Luminiţa Mirela a primit de la un denunţător suma de 1.200 de lei şi 500 de euro cu titlu de mită, în timp ce inculpatul Paraschiva George a primit suma de 3.000 de euro.
Miercuri, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a unui număr de 53 de inculpaţi, în legătură cu fraudarea rezultatelor concursului pentru ocuparea mai multor posturi de ofiţeri şi subofiţeri, desfăşurat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Giurgiu, în cursul anului 2007.
Asupra vinovăţiei celor 53 de inculpaţi în acest caz se va pronunţa Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO