6 din 10 copii care mor înainte de 5 ani provin din mediul rural
Din cele 1.115 decese ale copiilor sub 5 ani înregistrate în 2023, 636 au fost în mediul rural, unde există un cabinet medical la 17 locuitori comparativ cu oraşul.
6 din 10 copii care mor înainte de 5 ani provin din mediul rural
Accesul precar la servicii medicale, disparităţile în ceea ce priveşte dotarea maternităţilor şi secţiilor de pediatrie din ţară cu aparatură medicală necesară, precum şi vulnerabilităţile induse de sărăcie fac ca România să fie în continuare în fruntea topului privind mortalitatea infantilă, la nivelul UE.
Astfel, dintre cele 1.115 decese la copii sub vârsta de 5 ani, anul trecut, 636 s-au înregistrat în mediul rural.
Organizaţia Salvaţi Copiii România avertizează că decalajul dintre rural şi urban este foarte mare: în timp ce, în anul 2023, în mediul urban au funcţionat 13,7 mii de cabinete medicale independente de specialitate, în rural, numărul acestora a fost de 17,3 ori mai mic (793 de cabinete).
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Anul trecut, rata mortalităţii infantile în mediul rural a fost de 6,9 la mia de copii născuţi vii, peste media pe ţară, de 5,8 la mie.
Salvaţi Copiii România lansează un apel către companii să direcţioneze 20% din impozitul pe profit către dotarea cu echipamente a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi din România.
Cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au reprezentat mai puţin de jumătate din media UE (1.626,57 euro în România faţă de media UE de 3.684,55 euro - Eurostat). În general, îngrijirea primară continuă să fie subutilizată, în timp ce serviciile spitaliceşti sunt suprasolicitate.
Sistemul de sănătate rămâne foarte centrat pe spitale, cu cheltuieli relativ mari pentru spitale şi un număr foarte ridicat de paturi (7,2 la 1000 de locuitori în 2021), în comparaţie cu media UE (4,8 la 1.000). Distribuţia unităţilor medicale şi a medicilor în România este inegală între zonele rurale şi cele urbane, serviciile medicale mobile furnizate direct în comunităţi pot face diferenţa între depistarea precoce a unei boli şi complicaţiile severe. Numărul locuitorilor care îi revin unui medic de familie este cu 50% mai mare în mediul rural faţă de mediul urban (2312 locuitori în rural faţă de 1157 în urban/medic de familie).
Deşi sistemul de asigurare socială de sănătate este obligatoriu, aproximativ 25% din populaţie a rămas neasigurată în 2022 – în special în zonele rurale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO