Deca a felicitat, marţi, Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) pentru consecvenţa dovedită în elaborarea Raportului Naţional privind Implementarea Statutului Elevului la nivel Naţional, care oferă o radiografie a sistemului de învăţământ preuniversitar cu privire la cunoaşterea şi respectarea drepturilor şi îndatoririlor elevilor, aşa cum sunt ele prevăzute în Statutul Elevului.
Citind raportul, scrie ministrul, două constatări ale CNE i-au atras atenţia în mod special.
„Înainte de toate, sancţionarea cu absenţă de către profesor nu ar trebui să fie un mijloc de coerciţie sau un mijloc de pedeapsă. A doua chestiune se referă la diferenţa de procente dintre elevii care au răspuns la chestionar şi profesorii respondenţi cu privire la calitatea de martori la agresiunile verbale ale cadrelor didactice asupra elevilor. Numai 12,5% dintre profesori spun că au fost martori la astfel de evenimente nedorite, însă 40,5% dintre elevii respondenţi spun că au întâlnit cazuri în care profesorii se purtau neadecvat cu elevii (umilire în faţa clasei, comentarii nepotrivite asupra ţinutei sau intereselor elevilor etc.). Această discrepanţă de percepţie ne spune că nu avem aceeaşi înţelegere între elevi şi cadrele didactice cu privire la ce constituie violenţa verbală. Şi aici cred că putem face mai mult pentru a îmbunătăţi comunicarea dintre cadrele didactice şi elevi”, arată Ligia Deca.
Ministrul adaugă că i-a asigurat pe elevi că vocea lor este importantă, iar feedbackul constructiv şi implicarea elevilor contribuie la îmbunătăţirea procesului educaţional: „M-am bucurat să îi avem parteneri în realizarea Proiectului