72% din români cred în împărţirea egală a sarcinilor în casă. Doar 27% din ei aplică parteneriatul

Deşi 72% dintre românii din mediul urban consideră că sarcinile în casă trebuie împărţite în mod egal între parteneri, acest lucru se aplică în doar 27% dintre cazuri, arată un studiu. Gătitul este resimţit ca o plăcere doar dacă ocupă între una şi două ore pe săptămână.

Urmărește
374 afișări
Imaginea articolului 72% din români cred în împărţirea egală a sarcinilor în casă. Doar 27% din ei aplică parteneriatul

FOTO foodal.com

Studiul a pornit cu obiectivul de a analiza tendinţele în ceea ce priveşte responsabilităţile casnice la românii din mediul urban, cu accent pe obiceiurile şi percepţiile lor în relaţie cu mesele de acasă.


Relaţia actuală a românilor din mediul urban cu gătitul

Când vine vorba de gătit, femeile sunt cele care se ocupă de pregătirea meselor în familie (53%), în timp ce doar 5% dintre bărbaţi au această responsabilitate. Totuşi, se observă o tendinţă de începere a echilibrării sarcinilor casnice în relaţie cu gătitul în mediul urban, studiul arătând că pentru 28% dintre respondenţi, ambii parteneri sunt responsabili de prepararea mesei acasă.

Rezultatele arată că gătitul e resimţit ca o plăcere doar dacă ocupă între 1 şi 2 ore pe săptămână, iar apoi devine stresant pentru 26% dintre respondenţi.

Când timpul petrecut în bucătărie creşte la 3-4 ore pe săptămână, gătitul devine neplăcut pentru 23% dintre românii din mediul urban, iar aici e vorba în principal de femei şi persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, indiferent de statutul marital.

Totodată, 29% dintre respondenţi declară că pot găti oricât, asociind prepararea mâncării în casă cu momente de relaxare.

Din studiu reiese că majoritatea românilor din mediul urban (43%) încă gătesc în fiecare zi sau aproape zilnic, în timp ce 38% gătesc o dată la 2-3 zile. E vorba aici în principal de femei şi persoanele între 30 şi 39 de ani. La nivel de ore petrecute în bucătărie, studiul arată că 43% gătesc între 5 şi 7 ore şi peste 7 ore pe săptămână, durată echivalentă cu o zi de muncă în plus în economia unei săptămâni.

Ca o alternativă la gătit, 48% dintre românii din mediul urban aleg să comande mâncare acasă ocazional, peste un sfert (26%) mai degrabă în weekend, în timp ce 16% comandă o dată la 2-3 zile.

În ceea ce priveşte momentele în care românii aleg să gătească sau să comande, studiul evidenţiază cina sau prânzul cu familia (63%) şi masa copiilor (60%) ca principale ocazii de gătit, în timp ce masa din weekend (34%) şi cina după o zi de muncă (34%) sunt principalele ocazii de comandă.

Studiul mai arată şi că suma alocată de 56% dintre participanţii la studiu pentru pregătirea unei mese este între 51 şi 100 de lei, aceeaşi sumă pe care 55% dintre respondenţi o cheltuie la o comandă pentru acasă.

În plus, 38% dintre respondenţi consideră că mâncarea comandată este mai variată decât cea gătită. Din studiu reiese şi că alternarea gătitului cu comandarea unei mese pentru familie reprezintă o plăcere pentru 39% dintre românii din mediul urban.

Studiul a fost realizat de Tazz în parteneriat cu Cult Market Research pe un eşantion de peste 500 de persoane din mediul urban, reprezentat în proporţie de 51% de femei şi 49% de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici