- Home
- Social
- ORADEA, (01.11.2011, 13:09)
- Pacala Dana , Florin Ciucas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
73 de kilograme minereu de uraniu au dispărut dintr-un depozit din judeţul Bihor. Poliţia susţine că nu este periculos
Poliţia Bihor şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare fac anchete după ce 73 de kilograme de minereu de uraniu în stare pură au dispărut dintr-un depozit al punctului de lucru din oraşul Ştei, judeţul Bihor, al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU).
Urmărește
1996 afișări
73 de kilograme minereu de uraniu au dispărut dintr-un depozit din judeţul Bihor (Imagine: Arhiva Shutterstock)
Dispariţia materialului radioactiv, păstrat în opt tuburi metalice speciale, lungi de 3,5 metri şi având un diametru de doi ţoli (5,08 centimetri), depuse într-un depozit din beton din zona industrială a oraşului, a fost descoperită miercurea trecută, însă incidentul nu a fost anunţat de către autorităţi.
Cazul este cercetat în prezent de Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase al Poliţiei Judeţene Bihor.
"Am fost sesizaţi privind dispariţia unor materiale radioactive de la depozitul din Ştei. Tot ce spune este că în prezent se fac cercetări pentru elucidarea împrejurărilor în care s-a produs incidentul", a declarat şeful Poliţiei Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Poliţia Bihor: Minereul de uraniu dispărut de la Ştei nu e periculos
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, Alina Dinu, a declarat marţi că Poliţia a fost anunţată despre dispariţia minereului de uraniu săptămâna trecută, însă în urma cercetărilor s-a stabilit că furtul s-ar fi putut produce în urmă cu câteva luni.
"Suntem într-un stadiu avansat al anchetei şi avem un cerc de suspecţi", a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
Ea a mai spus că materialul furat nu reprezintă pericol, în condiţiile în care cantitatea de uraniu din acel minereu este de maximum 3 la sută şi este foarte greu de extras.
"Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Judeţene Bihor fac cercetări pentru a stabili cu exactitate împrejurările în care ar fi dispărut cele opt bare metalice cu conţinut de minereu de uraniu de maximum 3 la sută, pentru a stabili data dispariţiei etaloanelor respective şi verificăm inclusiv modul în care a fost elaborat şi pus în aplicare planul de pază al respectivului depozit, dacă au fost respectate toate prevederile legale. Avem un cerc de suspecţi", a declarat Alina Dinu.
Dispariţia materialului radioactiv este investigată şi de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare
Preşedintele instituţiei, Vajda Borbala, a confirmat începerea unei anchete.
Totodată, preşedintele CNCAN a precizat că lipsa "surselor de radiaţii ionizante, sub forma a opt surse echivalente de minereu de uraniu ce conţineau în total circa 73,5 kilograme de minereu de uraniu", a fost descoperită în timpul unei proceduri de transfer de la depozitul din Ştei la o unitate a CNU din localitatea braşoveană Feldioara.
Oficialul CNCAN mai spune că "impactul radiologic al minereului de uraniu existent în cele opt ţevi este nesemnificativ", iar "potenţialul de contaminare radioactivă a factorilor de mediu este extrem de limitat, având în vedere cantitatea redusă de minereu, cât şi forma fizică în care se găseşte (rocă naturală)".
Ioan Borza, expert local în radioprotecţie atestat de CNCAN, atenţionează că acei cilindri cu praf de uraniu pot fi, totuşi, periculoşi dacă minereul este scos din tuburile speciale şi se răspândeşte în mediu.
"Persoana care a luat barele putea să le taie, să arunce conţinutul în apă sau în grădini, iar de acolo materialul radioactiv să se răspândească şi să fie ingerat sau inhalat de oameni şi animale", a spus Borza.
Expertul a declarat că inclusiv în cazul în care materialul radioactiv este păstrat în tuburile metalice de protecţie poate deveni o sursă de iradiere permanentă. "Dacă barele cu minereu de uraniu au fost folosite, de exemplu, la confecţionarea unui gard sau a unei porţi, persoanele care trec zilnic în acea zonă pot fi iradiate permanent", a spus Borza.
Depozitul special de materiale radioactive din Ştei a fost înfiinţat încă din anii '50, când în apropiere, la Băiţa Plai, funcţiona o mină pentru extracţia de uraniu folosită de armata sovietică. După 1990, în oraşul bihorean a fost înfiinţat un punct de lucru al Companiei Naţionale a Uraniului. La Băiţa, în apropiere, mai există un Depozit Naţional de Deşeuri Radioactive.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:18
Atenţionare de călătorie în Italia, unde este grevă în transportul public
-
astăzi, 16:05