Poliţiştii au confiscat în trei zile peste 8.000 de tone de azotat de amoniu. Unde au descoperit cele mai mari cantităţi

  • Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost confiscate de poliţişti, după controale făcute de poliţişti în toată ţara.
  • Cea mai mare cantitate indisponibilizată a fost din Portul Constanţa Sud Agigea, aproape 5.000 de tone.
Urmărește
3107 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii au confiscat în trei zile peste 8.000 de tone de azotat de amoniu. Unde au descoperit cele mai mari cantităţi

Sursa FOTO: Poliţia Română

În doar 3 zile, poliţiştii de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe periculoase din cadrul IGPR, au făcut controale la agenţi economici care fac operaţiuni cu azotat de amoniu, în urma cărora au fost indisponibilizate peste 8.000 de tone.

Acţiunea a fost pentru a preveni evenimente generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a precursorilor de explozivi..

Au fost verificate operaţiunile cu produse de protecţie a plantelor, ce conţin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum şi condiţiile de păstrare, depozitare, transport şi utilizare de către agenţii economici din raza de competenţă.

S-au făcut, în perioada 12 – 14 august, 51 de controale la agenţi economici şi au fost constatate 11 infracţiuni de nerespectare a regimului protecţiei mediului, fiind indisponibilizate 8.453,52 tone azotat de amoniu, precum şi 300 litri de deşeuri.

Cea mai mare cantitate de zotat de moniu a fost confiscată după contralele făcute de poliţişti Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa în depozitul unei societăţi comerciale din Portul Constanţa Sud Agigea. Firma avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare şi activitaţi de servicii anexe transporturilor pe apă.

„În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform autorizaţiei de mediu emise în acest sens”, aarată IGPR.

În acest caz a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Constanţa.

De asemenea, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au făcut verificări la depozitul unei societăţi comerciale, situat în incinta zonei portuare.

Aici au fost descoperite 29 de tone azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg fiecare.

Şi în acest caz a fost întocmit dosar penal, pentru producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, respectiv nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate.

Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinut din amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă.

Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

Conform fişei de siguranţă, oxizii de azot, degajaţi la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca şi precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici