8.026 de persoane au fost salvate din zonele montane în 2023

Salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 6.548 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 8.026 de persoane, arată un bilanţ pe anul 2023 al Salvamont România, publicat luni.

Urmărește
90 afișări
Imaginea articolului 8.026 de persoane au fost salvate din zonele montane în 2023

8.026 de persoane au fost salvate din zonele montane în 2023

Potrivit Salvamotn România, în sezonul de iarnă au avut loc un număr de 4.272 intervenţii, dintre care 3.006 intervenţii s-au derulat pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, 1.211 acţiuni au avut loc în restul zonei montane, 284 persoane s-au prezentat la punctele de prim ajutor medicale ale bazelor Salvamont, iar 63 intervenţii s-au derulat în afara zonei montane şi la care salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină cu mijloacele şi tehnicile lor specifice pentru soluţionarea cazurilor respective.

În sezonul de vară au avut loc un număr de 2.276 intervenţii, dintre care, 2.124 intervenţii s-au derulat în zona montană, 105 persoane s-au prezentat la cabinetele medicale Salvamont, iar 47 de intervenţii s-au derulat în afara zonei montane În perioada de referinţă structurile Salvamont au intervenit, în total, la 110 evenimente produse în afara zonei montane, ca resursă de sprijin sau echipă de prim răspuns, precum şi la 8 evenimente montane în locul altor structuri care nu au avut capacitatea de a interveni sau de a-şi soluţiona singure acţiunile pentru care erau responsabile.

Dintre acestea, 2.336 de cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 51 cazuri au fost transportate cu ambulanţele Salvamont la unităţile medicale sau până la locul de întâlnire cu ambulanţele SAJ sau SMURD, 179 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV, iar 100 de cazuri au fost predate Serviciului de medicină legală.

În anul 2023, salvamontiştii au desfăşurat 94 de acţiuni de căutare-salvare cu drone, 56 în zona montană şi 38 ca resursă de sprijin în afara zonei montane, 16 acţiuni de căutare-salvare cu scafandri din cadrul structurilor Salvamont-salvaspeo, 4 acţiuni de căutare de persoane înecate cu un detector special bazat pe inteligenţă artificială, 2 acţiuni de căutare cu drone subacvatice, echipamente unice în Romania, aflate în dotarea a două servicii Salvamont.

Prin Dispeceratul National Salvamont-Vodafone/Fundaţia Vodafone s-au primit 15.627 apeluri, dintre care 5.862 de apeluri, direct sau prin SNAU 112, care anunţau accidente montane, 635 apeluri care anunţau incendii de fond forestier sau vegetaţie în zona montană şi 9.130 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană.

Salvamont anunţă că serviciile publice judeţene şi locale au asigurat asistenţa de salvare montană cu un număr de 450 – 600 de salvamontişti, zilnic, în cele cca 140 de baze şi posturi salvamont permanente sau sezoniere, în zonele montane cu afluenţă turistică mare, pe pârtiile de practicare a sporturilor de iarnă şi pe traseele turistice alpine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici