81% din cazurile de fraudă cu fonduri pre-aderare din 2009, în România şi Bulgaria
Un raport al CE publicat miercuri arată că, din totalul cazurilor de fraudă cu fonduri de pre-aderare din 2009, cele din România şi Bulgaria reprezintă 81%, acoperind o proporţie de 93% din totalul sumei fraudate.
81% din cazurile de fraudă cu fonduri pre-aderare din 2009, în România şi Bulgaria (Imagine: Mediafax Foto)
În anul 2009, 706 cazuri de nereguli cu fonduri de pre-aderare în valoare de 117 milioane de euro au fost raportate de autorităţile naţionale din 14 state membre.
Raportul notează că există o creştere cu 35% a numărului de cazuri înregistrate. Cazurile din Bulgaria şi România reprezintă 81% din totalul cazurilor şi 93% din totalul sumei fraudate. Totuşi, se arată în raport, tendinţa de creştere a cazurilor de nereguli se înregistrează numai în cazul Bulgariei, aceasta fiind de 134%.
Potrivit raportului, cinci state membre UE - Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia - şi Turcia au raportat în 2009, 262 de cazuri de suspiciuni de fraudă cu un impact financiar de 57 de milioane. Cel mai mare număr de suspiciuni s-a înregistrat în Bulgaria, 67% fiind legate de fondurile SAPARD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Potrivit raportului, dintre cazurile de suspiciune de fraudă cu fonduri SAPARD, cele din Bulgaria reprezintă 92%.
Datele sunt cuprinse în raportul anual al Comisiei Europene cu privire la protecţia intereselor financiare ale UE şi combaterea fraudei.
Conform raportului anual, numărul cazurilor de nereguli comunicate în domeniul resurselor proprii şi al cheltuielilor directe a scăzut semnificativ în 2009 faţă de 2008. În alte domenii, precum agricultura, politica de coeziune şi fondurile de preaderare, s-a constatat însă o creştere generală a numărului neregulilor raportate, inclusiv al cazurilor de presupusă fraudă. Această situaţie se poate datora mai multor factori. Adeseori, ea poate fi un semn că măsurile de control şi sistemele antifraudă existente funcţionează mai bine şi că se raportează un număr mai mare de cazuri. În temeiul legislaţiei UE, toate erorile constatate în privinţa fondurilor UE trebuie corectate, iar fondurile neutilizate conform normelor trebuie recuperate.
Protecţia intereselor financiare ale UE şi combaterea fraudei depăşesc graniţele europene, iar Comisia face eforturi pentru sporirea cooperării internaţionale în acest domeniu. Printre măsurile scoase în evidenţă în raportul de astăzi se numără negocierile internaţionale pentru acorduri anticorupţie şi antifraudă, activitatea intensă de combatere a contrabandei cu ţigări şi implementarea unei noi baze de date în sprijinul prevenirii şi al identificării încălcărilor legislaţiei agricole şi vamale care ar putea afecta veniturile UE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO