83 de ani de la Pogromul de la Iaşi: mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

  • În urmă cu 83 de ani, zeci de mii de vieţi au fost curmate în mod tragic şi brutal din ordinul regimului Ion Antonescu.
  • Smulşi din casele lor, supuşi brutalităţii şi forţaţi să îşi dea ultima suflare în curtea Chesturii sau în „trenurile morţii”, evreii erau lipsiţi de orice protecţie.
164 afișări
Imaginea articolului 83 de ani de la Pogromul de la Iaşi: mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

83 de ani de la Pogromul de la Iaşi: mesajul preşedintelui Klaus Iohannis

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis, joi, un mesaj cu ocazia comemorării a 83 de ani de la Pogromul de la Iaşi (28-30 iunie 1941).

„În fiecare an, la Iaşi, angajamentul nostru faţă de neuitare, demnitate umană, respect şi toleranţă este reînnoit prin omagierea memoriei victimelor Pogromului de la Iaşi, unul dintre cele mai tragice evenimente din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a marcat profund istoria noastră. În urmă cu 83 de ani, zeci de mii de vieţi au fost curmate în mod tragic şi brutal din ordinul regimului Ion Antonescu. Smulşi din casele lor, supuşi brutalităţii şi forţaţi să îşi dea ultima suflare în curtea Chesturii sau în „trenurile morţii”, evreii erau lipsiţi de orice protecţie şi împinşi fără remuşcare către pieire. Amploarea suferinţelor provocate victimelor din acele zile fatidice ne cere să confruntăm trecutul cu onestitate şi smerenie. Avem mărturii de rezistenţă, curaj şi compasiune izvorâte din mijlocul întunericului, supravieţuitori şi salvatori care au avut puterea să transmită poveştile lor pentru îndreptarea societăţii noastre. Pogromul din Iaşi nu a fost un eveniment izolat, ci a fost rezultatul escaladării atitudinilor antisemite, alimentate de retorici distructive, o capitulare a spiritului uman în faţa prejudecăţilor. Această dezlănţuire a răului absolut demonstrează că indiferenţa în faţa urii, a discriminării, a antisemitismului şi a intoleranţei poate permite răului să domine şi să distrugă comunităţi, traumatizând societăţi şi generaţii întregi. De aceea, este vital să refuzăm tăcerea în faţa nedreptăţii”, spune Klaus Iohannis în mesajul său.

Mesajul lui Klaus Iohannis a fost prezentat de Constantin Ionescu, Consilier de Stat - Departamentul Securităţii Naţionale - Directorul Oficiului Informaţii Integrate, în cadrul ceremoniei oficiale de comemorare a victimelor organizate la Iaşi.

Evenimentul de la Iaşi are o importanţă deosebită, mai ales în contextul internaţional complicat, „unde influenţele toxice, antisemite, rasiste şi pline de ură încearcă, din nou, să pervertească umanitatea”.

„Astăzi, când resimţim ameninţarea extremismului, este esenţial să ne reamintim că ultima dată când acesta a pus stăpânire pe Europa, consecinţele au fost catastrofale pentru întreaga umanitate, iar acea perioadă a fost marcată de suferinţe şi crime odioase. Aceste încercări pot fi respinse prin sancţionarea fermă a tuturor derapajelor, prin promovarea respectării dreptului internaţional umanitar, reiterând angajamentul ferm şi activ de a fi o voce puternică împotriva discriminării şi a nedreptăţii şi prin susţinerea păcii şi a reconcilierii”, este mesajul preşedintelui României.

Acesta menţionează că în ultimele două decenii, România a făcut progrese remarcabile în ceea ce priveşte menţinerea în memoria colectivă a lecţiilor trecutului şi pentru combaterea antisemitismului, a rasismului, a xenofobiei şi a urii. Educaţia rămâne cel mai eficient instrument prin care pot fi zădărnicite tentativele de negare a istoriei Holocaustului şi descurajate eventualele fapte motivate de ură.

„Generaţiile tinere au nevoie să cunoască dramaticele consecinţe ale urii şi ale prejudecăţilor, astfel încât să înţeleagă importanţa protejării democraţiei, a asumării responsabilităţii individuale în susţinerea valorilor şi a comportamentelor prin care societatea noastră să fie una tolerantă, care apără libertatea şi demnitatea umană. Tinerii trebuie să afle adevărul istoric şi să ştie să recunoască minciuna, intoxicările şi dezinformările pentru a construi o lume în care asemenea atrocităţi să nu mai fie posibile vreodată. Împreună, autorităţi publice, istorici, cercetători, societate civilă, cetăţeni, având în minte lecţiile dureroase din istoria noastră, trebuie să continuăm să construim o comunitate în care să predomine înţelegerea, respectul, iubirea şi compasiunea. Vă îndemn să preţuim legăturile de credinţă şi valorile care ne unesc şi să construim un viitor în care justiţia, demnitatea şi pacea să prevaleze pentru toţi! Fie ca amintirea victimelor să rămână veşnic în inimile noastre”, a mai spus preşedintele Klaus Iohannis în mesajul său.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici