90 de ani de Alcatraz, închisoarea din care este imposibil să scapi: misterul evadării din 1962

Pe 11 august 1934, cea mai faimoasă închisoare din lume şi-a deschis porţile în Golful San Francisco.

Urmărește
1793 afișări
Imaginea articolului 90 de ani de Alcatraz, închisoarea din care este imposibil să scapi: misterul evadării din 1962

90 de ani de Alcatraz, închisoarea din care este imposibil să scapi: misterul evadării din 1962

Cea mai cunoscută închisoare federală din lume s-a „născut” în urmă cu 90 de ani, pe 11 august 1934, în Golful San Francisco: este vorba despre Alcatraz, care îşi ia numele de la insula cu acelaşi nume pe care se află.

«La Isla de los Alcatraces», Insula Pelicanilor, aşa a numit exploratorul spaniol Juan Manuel de Ayala, în 1775, acea fâşie de pământ aflată la doi km de continent care a devenit ulterior „Alcatraz”.

În 1850, preşedintele Millard Fillmore a decis că păsările marine ar trebui să facă loc armatei. Astfel, a fost construit un fort şi 100 de tunuri instalate pentru a apăra golful San Francisco, împreună cu un far. 

De acolo până la a deveni închisoare, a fost un pas scurt. În acelaşi an, clădirea a fost folosită ca „locuinţă” pentru prizonierii armatei americane.

Al Capone, cel mai cunoscut nume

Cetăţeni acuzaţi de trădare în timpul Războiului Civil şi indigeni „răzvrătiţi” care nu acceptaseră exproprierea de teritoriu de către guvern intrau la închisoare.

Locuitorii forţaţi din Pelicans Island au continuat să-şi construiască propriile celule (600 încă există). În 1912, a fost finalizată cea mai mare clădire din beton armat din lume.

În 1933, închisoarea militară trece de la Armată la Departamentul de Justiţie, pentru a-i găzdui pe cei prea periculoşi. Unitatea de maximă securitate, cu câte un paznic la fiecare trei deţinuţi, şi-a deschis porţile la 11 august 1934. Filosofia era simplă: puţine privilegii.

Cel mai faimos „chiriaş” a fost Al Capone, care a petrecut patru ani şi jumătate în închisoare. În anii 1930, banditul a trebuit să fie mutat din închisoarea din Atlanta, Georgia, unde sistemul de securitate nu reuşise să-l împiedice să continue să conducă operaţiuni criminale sau să mituiască oficiali.

Alte nume cunoscute? Alvin „Creepy Karpis” Karpowicz, care a doborât recordul pentru a rămâne pe insulă, ajungând la 25 de ani. A fost ultimul dintre Inamicii Publici capturat de directorul FBI J. Edgar Hoover.

A mai fost criminalul Robert Stroud, supranumit „Ornitologul din Alcatraz” datorită pasiunii pentru canari şi pentru studiul bolilor acestora.

Evadarea cu lingura misterioasă din 1962

În noaptea de 11 iunie 1962, trei prizonieri (Frank Morris, John Anglin şi Clarence Anglin), după ce au scos ventilatorul unei conducte cu unelte improvizate (au folosit o lingură sudată la motorul unui aspirator), s-au strecurat printr-un tunel.

În săptămânile precedente lucraseră în secret la lărgirea pasajului, profitând de zgomotul creat de ceilalţi prizonieri în timpul orei de muzică şi acoperindu-l cu un perete fals.

În seara evadării, în paturi au fost aşezate capete din hârtie cu şuviţe adevărate de păr furate de la frizer pentru a-i înşela pe gardieni. Ajunşi cu succes în exterior, fugarii s-au urcat într-o barcă făcută anterior cu 50 de obiecte impermeabile furate.

FBI, ajutat în anchetă de un prizonier care fusese lăsat în urmă în timpul evadării, nu a reuşit însă să înţeleagă dacă misiunea a reuşit şi a declarat că trioul s-a înecat.

Numele bărbaţilor care au dispărut în mod misterios apar şi astăzi pe lista de urmăriţi. Potrivit apropiaţilor, o fotografie ar depune mărturie despre prezenţa lor în Brazilia.

14 încercări de evadare: toate au eşuat

Locaţie izolată şi rece, curenţi oceanici puternici. În 29 de ani, doar 36 de prizonieri au avut curajul să încerce să evadeze (14 încercări, în total). Toţi au eşuat lamentabil. Unii au fost împuşcaţi ori s-au înecat. Nu există ştiri confirmate despre deţinuţi care au ajuns pe continent.

În 1963, administratorii au decis că costurile de management şi întreţinere au devenit nesustenabile: alimentele şi materialele trebuiau să ajungă pe mare, iar sarea apei corodează pereţii.

După ce a găzduit 1576 de bărbaţi, închisoarea şi-a închis porţile. Dar povestea ei nu s-a încheiat: un grup de activişti, nativii americani, au ocupat locaţia din 1969, timp de doi ani, dorind să transforme structura într-un muzeu şi în universitate.

Astăzi, deşi nu mai este funcţională, închisoarea continuă să existe în imaginaţia populară, găzduind un milion de vizitatori pe an.

Şi există şi un triatlon, care nu putea fi numit altfel decât „Escape from Alcatraz”, precum celebrul film din 1979 cu Clint Eastwood în rolul principal.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici