A 11-a duminică de PROTESTE în Capitală: Sute de oameni au manifestat împotriva proiectului Roşia Montană. Zeci de persoane din Pungeşti au venit la Universitate

Câteva sute de persoane participă, duminică seară, la Universitate, la protestul faţă de proiectul Roşia Montană, ce are loc pentru cea de-a 11-a duminică la rând, incluzând un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografie şi muzică la instrumente improvizate.

Urmărește
714 afișări
Imaginea articolului A 11-a duminică de PROTESTE în Capitală: Sute de oameni au manifestat împotriva proiectului Roşia Montană. Zeci de persoane din Pungeşti au venit la Universitate

A 11-a duminică de PROTESTE în Capitală: Sute de oameni au manifestat împotriva proiectului Roşia Montană. Zeci de persoane din Pungeşti au venit la Universitate (Imagine: Stefan Sandu/ Arhiva Mediafax Foto)

Câteva zeci de persoane din Pungeşti s-au alăturat protestatarilor de la Universitate

Aproximativ 50 de oameni, majoritatea din Pungeşti, dar şi de la Bârlad, care se opun exploatării gazelor de şist, au venit duminică seară la Universitate şi s-au alăturat protestatarilor faţă de proiectul de la Roşia Montană, mulţumindu-le pentru că i-au sprijinit.

Grupul protestatarilor vasluieni, autointitulat Mişcarea de Rezistenţă Pungeşti, a ajuns în Piaţa Universităţii, duminică seară, alăturându-se celor care protestează faţă de proiectul minier de la Roşia Montană.

Liderul grupului, Constantin Pâslaru, a urcat pe scenă şi le-a mulţumit protestatarilor bucureşteni care i-au sprijinit pe vasluienii care s-au opus, la Pungeşti, amplasării primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.

Câteva sute de opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană s-au adunat duminică seară la Universitate, în zona statuilor, unde au amenajat diferite spaţii tematice.

Există un spaţiu dedicat copiilor unde au fost amplasate corturi mici şi mese, unde copii pictează, colorează, desenează pe asfalt şi se joacă cu baloane. Unii dintre ei poartă pelerine cu tricolorul. Nu departe, spre încântarea copiilor, stau câinii mai multor participanţi la protest.

La "Punctul turistic şi cultural Roşia Montană" sunt expuse fotografii de mari dimensiuni realizate la Roşia Montană, iar alături, pe o măsuţă, botezată "Biblioteca", sunt cărţi, broşuri şi albume cu obiective din zonă.

Un grup de tineri au improvizat instrumente de percuţie din diverse obiecte şi cântă, iar alţii au întins pe asfalt foi mari şi fac fac bannere cu sprayuri cu vopsele.

Zeci de biciclişti sunt prezenţi, ca în fiecare duminică, şi la acest protest.

Nu lipsesc nici steagurile şi pancartele, pe care sunt scrise mesaje precum "Domnilor parlamentari, respectaţi-vă ţara, respingeţi un proiect umilitor, neconstituţional şi dezastruos economic, ecologic şi cultural", "Pentru ca răul să triumfe e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic", "De câte abuzuri mai e nevoie ca să ieşi în stradă", "Opriţi crimele împotriva României: transformarea Munţilor Apuseni în pastă/mâl de cianuri", "Când injustiţia devine lege, rezistenţa devine datorie", "Mihai Viteazul: O viaţă avem români şi o cinste. Deşteptaţi-vă că am dormit destul"

Se scandează "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Demisia", iar mai mulţi participanţi - reprezentanţi ai unor ONG-uri de mediu şi pentru patrimoniu, un reprezentant al studenţilor şi alţii se adresează
celorlalţi de pe o scenă special amenajată. Cei care iau cuvântul mulţumesc celor prezenţi şi fac apel să nu se renunţe la această acţiune, iar participanţii să rămână uniţi.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este în prezent la Comisia parlamentară specială, care este aşteptată să dea, luni seară, un vot pe proiectul Guvernului.

Manifestanţii cer ca parlamentarii să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege, miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.

Totodată, ei s-au solidarizat şi cu sătenii din Pungeşti, care au început să protesteze în 15 octombrie pentru a împiedica începerea explorărilor pentru gaze de şist în zonă, opunându-se exploatării acestei resurse prin fracturare hidraulică.

În cele 10 duminici de protest precedente, în Capitală avea loc un marş de mai multe ore, ce a reunit şi peste 15.000 de participanţi, care se încheia la Universitate. De asemenea, opozanţii proiectului au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici