A cincea săptămână de proteste în Capitală, încheiată cu un marş din Militari la Universitate - FOTO

A cincea săptămână de proteste în Capitală ale manifestanţilor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană a fost încheiată cu un marş din cartierul Militari la Universitate, la care au participat aproximativ 7.000 de oameni.

Urmărește
752 afișări
Imaginea articolului A cincea săptămână de proteste în Capitală, încheiată cu un marş din Militari la Universitate - FOTO

A cincea săptămână de proteste în Capitală, încheiată cu un marş din Militari la Universitate (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Protestatarii s-au adunat pe strada Dezrobirii, în cartierul Militari, duminică, începând de la ora 16.00, cu steaguri, pancarte şi mesaje contra exploatării miniere cu cianuri, dar şi a gazelor de şist.

O oră mai târziu, manifestanţii au plecat în marş, pe traseul Bulevardul Iuliu Maniu - Bulevardul Timişoara - strada General Vasile Milea - Şoseaua Cotroceni - Bulevardul Gheorghe Marinescu - Bulevardul Eroii Sanitari - Bulevardul Mihail Kogălniceanu - Piaţa Universităţii. În timpul marşului nu au fost înregistrate incidente. Protestatarii au mers pe stradă, dar şi pe trotuare, circulaţia fiind blocată pe traseul marşului.

După aproximativ trei ore de marş, protestatarii au început să intre în Piaţa Universităţii, aceştia ocupând strada şi trotuarele. Circulaţia în intersecţia de la Universitate, dar şi pe bulevardele Brătianu, Bălcescu, Carol I şi Regina Elisabeta a fost blocată timp de aproape două ore.

Manifestanţii au continuat protestul la Universitate, locul în care din 1 septembrie se adună să ceară retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minieră de la Roşia Montană.

La Universitate, unii manifestanţi au stat grupaţi în cercuri şi au cântat la tobe, au făcut zgomot cu peturi umplute cu pietricele pe care le-au lovit între ele sau de asfalt şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Roşia Montană nu e de pomană", "Jos Băsescu, Ponta şi Antonescu".

Manifestanţii au afişat pancarte pe care scria "Soarta Roşiei Montana = Soarta României", "Natura-i viaţă, cianura-i moarte", "14 ani de rezistenţă arată că se poate. Continuăm împreună şi câştigăm", "Demisia", "Preşedinte şi Guvern, duceţi ţara în infern", "Campania RMGC: Roşia Montană s-a născut şi moare din minerit", "Arătăm resursele, alungăm lăcustele", "24 de ani de subminare economică", "Aurul în ţară, jefuitorii afară", Noi vrem respect", "România, trezeşte-te!", "Fii tu schimbarea pe vrei să o vezi în lume", "Clasa politică nu mă reprezintă, mă reprezint singur", "În atenţia Chevron: Împăraţi pe care lumea nu putea să-i mai încapă / Au venit şi-n ţara noastră de-au cerut pământ şi apă / Şi nu voi ca să mă laud, nici că voi să te-nspăimânt /Cum veniră, se făcură toţi o apă ş-un pământ".

În zona fântânii de la Universitate erau, în momentul în care au ajuns participanţii la marş, aproximativ o sută de persoane, unii fiind dintre cei care au protestat anterior la sediul DNA. Aceştia au afişat pancarte cu mesaje adresate procurorului general al României, ministrului Justiţiei, dar şi premierului Victor Ponta: "Niţu, pe noi nu ne-ai păcălit vreodată", "Cazanciuc, justiţia nu-i moşia ta", "Ponta, şeful DNA?", "Jos labele de pe justiţie".

La Universitate, în faţa Teatrului Naţional au protestat şi câteva persoane care se opun eutanasierii câinilor maidanezi, reglementată prin legea promulgată în 25 septembrie.

Proteste similare au avut loc duminică şi în alte oraşe din ţară, printre care Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Suceava, Buzău, Constanţa, Timişoara, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. De asemenea, au fost anunţate proteste şi la Budapesta, Londra, Los Angeles, Washington, Berlin, Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Toronto, Viena, Barcelona şi Bruxelles.

Manifestanţii cer retragerea proiectului de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation, interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO şi demiterea celor patru iniţiatori ai proiectului de lege.

Din 1 septembrie, în Piaţa Universităţii din Capitală şi în mai multe oraşe din ţară au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

În 8 septembrie a avut loc în Capitală primul marş de la declanşarea protestelor faţă de proiectul minier de la Roşia Montană. Aproximativ 7.000 de manifestanţi au mărşăluit atunci de la Universitate pe traseul Bulevardul Nicolae Bălcescu - Bulevardul Magheru - Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Iancu de Hunedoara - Şoseaua Ştefan cel Mare - Calea Moşilor - Bulevardul Carol I, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.

În 15 septembrie, aproximativ 15.000 de oameni au participat la marşul din Capitală, care s-a desfăşurat pe traseul Universitate - Unirii - Timpuri Noi - Mihai Bravu - Tineretului, de unde au revenit în Piaţa Universităţii.

În 22 septembrie, a treia duminică de proteste cu marş, aproximativ 15.000 de persoane au mers de la Universitate, pe Bulevardul Carol I, Bulevardul Pache Protopopescu, Şoseaua Iancului, Şoseaua Pantelimon, Bulevardul Ferdinand, de unde au revenit în Piaţa Universităţii, pe care au ocupat-o timp de câteva ore.

În 29 septembrie, peste 2.000 de persoane au mers în marş de la staţia de metrou Titan spre Universitate, pe traseul Bulevardul Nicolae Grigorescu - Bulevardul Camil Ressu - Dristor - Bulevardul Mihai Bravu - strada Dristorului - strada Delea Nouă - Calea Călăraşilor - Bulevardul Corneliu Coposu - Bulevardul I.C. Brătianu.

În timpul manifestaţiilor din Capitală, protestatarii au blocat, în timpul nopţii, Bulevardul Regina Elisabeta şi alte artere importante, dar şi toată Piaţa Universităţii. De asemenea, ei au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului şi al Televiziunii Române.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Proiectul este analizat în prezent de Comisia parlamentară specială, la care sunt audiaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii. În 10 octombrie este programată la Comisie o întâlnire cu experţi pro şi contra proiectului Roşia Montană, care îşi vor exprima punctul de vedere. Audierile din Comisie se vor încheia în 11 octombrie, cu dezbateri la care vor participa reprezentanţi ai societăţii civile, care sunt pro şi contra proiectului Roşia Montană, inclusiv sindicate şi reprezentanţi ai Pieţei Universităţii. Membrii Comisiei vor începe apoi dezbaterea pe articole a proiectului de lege propus de Guvern, prilej cu care vor fi discutate toate amendamentele propuse până la acea dată.

(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici