- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.11.2015, 19:39)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A cincea zi de PROTESTE în Piaţa Universităţii: Momente emoţionante la auzul veştilor despre persoanele moarte în cursul serii - FOTO
În jur de 3.000 de oameni au manifestat în Piaţa Universităţii, sâmbătă, în a cincea zi de proteste, ziua în care nouă persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv au murit, iar numărul celor decedaţi în urma tragediei din 30 octombrie a ajuns la 41. În cursul serii, au ajuns în piaţă veştile privind moartea a doi răniţi, momente în care oamenii s-au lăsat în jos în linişte pentru a aduce un omagiu celor decedaţi.
Urmărește
10379 afișări
UPDATE 23:25 - Protestul de la Universitate, la final; un grup de manifestanţi au vrut să alunge suporterii
Protestul de la Piaţa Universităţii ia sfârşit, după ce 3.000 de oameni au manifestat pentru a cincea seară la rând în Capitală, la un moment dat în cursul serii un grup de manifestanţi strigând la membrii galeriilor că "Piaţa nu e stadion".
Aproape toţi manifestanţii din Piaţa Universităţii au plecat. Manifestaţia a avut loc, ca şi în serile anterioare, fără incidente violente, în ciuda faptului că în piaţă vin grupuri foarte diverse, de la adolescenţi, la pensionari, inclusiv familii cu copii şi membri ai unor galerii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Totuşi, un conflict, care a rămas la nivel verbal, s-a iscat între un grup de manifestanţi conduşi de luptătorul K1 Daniel Ghiţă şi un grup de suporteri, cărora cei dintâi le-au strigat că "Piaţa nu e stadion".
Suporterii nu le-au răspuns, ci şi-au continuat scandările specifice: "Ole, ole", "Săriţi cu toţii şi strigaţi tare: România nu e de vânzare!", "Martirii din Colectiv au murit fără motiv".
UPDATE 22:11 - Protestatarii adunaţi în Piaţa Universităţii au început să plece
În piaţă mai sunt aproximativ 2.000 de persoane, care stau dispuse în grupuri, fiecare grup având mesajele sale, astfel că sunt scandări diferite în acelaşi timp.
Unii continuă să strige "Toate partidele, aceeaşi mizerie", alţii cer ca preşedintele Iohannis să vină în mijlocul lor, unii spun că ar fi trebuit să se coaguleze nişte lideri ai mulţimii, alţii sunt în continuare de părere că în piaţă nu trebuie să fie lideri.
De asemenea, oamenii îşi exprimă prin scandări sau pe pancarte doleanţe foarte diverse, de la "Vrem spitale, nu catedrale", la "Confiscarea averilor ilicite", "Depolitizarea justiţiei", "Guvern de tehnocraţi" sau "Alegeri anticipate".
Totodată, protestarii nu uită de tragedia care a declanşat aceste manifestaţii şi mai scandează din când în când "Colectiv" şi "Solidaritate".
În cursul serii, au ajuns în piaţă veştile privind moartea altor doi răniţi în incendiul de la Colectiv, momente în care oamenii s-au lăsat în jos în linişte pentru a aduce un omagiu celor decedaţi. Apoi s-au ridicat, au aplaudat şi au început să scandeze "Colectiv!" şi "Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!".
"Atâta sânge pentru o schimbare. Le-a păsat liderilor oare? 1989, 1990, 2015" se vede scris pe o pancartă.
UPDATE 19:50 - Protestatarii au blocat bulevardul Bălcescu
Protestatarii, care au stat grupaţi aproximativ două ore în zona fântânii de la Universitate şi în faţa Teatrului Naţional, au ocupat şi strada, circulaţia fiind blocată atât spre Piaţa Romană, cât şi spre Unirii.
Manifestanţii scandează "Colectiv, Colectiv", "Afară, afară cu mafia din ţară", "Solidaritate" şi "România, trezeşte-te" şi au pancarte pe care scrie "Deşteaptă-te, române, că ai început să mori pe bune", "Punctul 8 de la Timişoara, depolitizarea justiţiei" şi "Şcoli, nu catedrale".
Unii dintre cei aflaţi în stradă cer desfiinţarea partidelor politice. Un bărbat în vârstă de 40-50 de ani le-a cerut protestatarilor să vină să ia cuvântul şi să rămână uniţi: "Oameni buni, haideţi să nu facem bisericuţe", li s-a adresat el protestatarilor.
Un alt bărbat, mai în vârstă, le-a spus tinerilor să nu repete greşelile generaţiei sale: "Să nu ştiţi numai de călău şi de bici, cum am ştiut noi".
Unii dintre cei aflaţi în stradă şi-au exprimat nemulţumirea faţă de consultările de la Cotroceni.
UPDATE 19:30 - Aproximativ 500 de oameni s-au adunat la fântâni, lângă Facultatea de Arhitectură, în vreme ce alţi 400 se află în faţa Teatrului Naţional. Carosabilul nu este blocat la această oră.
Oamenii au venit în Piaţa Universităţii la fel ca şi în zilele precedente, în urma mobilizării pe paginile de socializare, şi s-au strâns în jurul fântânii de la Facultatea de Arhitectură, dar şi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional.
În apropierea fântânii de la Universitate, manifestanţii au legat un şnur tricolor, pe care oamenii care vin prind hârtii cu diverse mesaje: "Confiscarea averilor ilicite", "Nu parlamentari cu dosare penale", "Vrem acasă diaspora", "Demisia Parlamentului", "Alegeri anticipate", "Vrem spitale, nu ONG-uri Sorosiste, "Taxe pentru BOR, musulmani şi cultul mozaic", "Nu vaccinărilor impuse", "Guvern de tehnocraţi şi parlamentarii schimbaţi", "Nu mai votez niciun partid!", "Parlament nou, comun, Bucureşti - Chişinău. Unire!", "Reactualizarea punctului 8 de la Timişoara", "Fără moschee".
În jurul fântânii de la Universitate sunt puse lumânări, împreună cu mesaje precum: "Noi suntem revoluţia păcii", "Toţi cei răniţi la Colectiv să fie trimişi în străinătate, pentru cel mai bun tratament, pe banii Ministerului Sănătăţii, adică ai noştri", "Uă, uă Ponta".
Unii dintre manifestanţi cer, la anumite intervale de timp, să fie păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor din clubul Colectiv.
În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, şi-au pierdut viaţa 41 de persoane, dintre care nouă au decedat sâmbătă, şapte în spitale din Capitală şi două în Olanda, unde au fost transferate.
În spitalele din Capitală mai sunt internate în jur de 100 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, din care peste 40 în stare critică şi gravă.
În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, preşedintele Klaus Iohannis a spus că va merge şi el printre manifestanţii din Piaţa Universităţii, dar nu va anunţa nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuţiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli şi ce aşteptări au de la preşedinte.
Marţi, după cele trei zile de doliu naţional şi după un marş al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de acelaşi gând: duşmanul comun - corupţia, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.
Protestele au continuat miercuri, joi şi vineri, când în Piaţa Universităţii au ieşit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat şi în marile oraşe, cerând schimbarea clasei politice.
(Serviciul FOTO al agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini.)
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe