“Eu nu sunt de acord cu termenul de “fake news” şi vă spun de ce. Fake News este ca şi cum i-ai spune fetei de pe şoseaua de centură stewardesă. Fake news, în formula în care e, micşorează adevărul. E o minciună. Fake News nu este ştirea ca cea cu găina sau o ştire falsă. Eu pot să dau o ştire falsă din diferite motive. Fake news-ul este o ştire dată dinadins pentru a fi manipulată. Ea diferă de ştirea falsă, de fonfleu, fake news-ul este un fenomen, nu o ştire în sensul că o maşinărie bagă o ştire falsă, undeva pe site-ul Plopii fără soţ şi deodată, la un ordin, stirea începe să fie rostogolită. Ajunge în presa mare, presa mare la ordin sau din prostie o preia şi te trezeşti că ea devine ştire, ştire. Ştiu, cred că o să rămân în istoria presei cu aceasta…Se întâmpla în felul următor: Eu sunt convins că o găină care face ouă nu e ştire, ea făcea puii vii”, a spus Ion Cristoiu, într-un interviu pentru Gândul şi MEDIAFAX.
În 1993, Evenimentul Zilei titra: “Eveniment senzaţional la Paşcani. Găina care a născut pui vii. Iar din şapou cititorii aflau că “programată pentru tăiere, ea a fost astfel cruţată”. Un titlu care a născut multe controverse la acea vreme, pentru ca 25 de ani mai târziu să fie catalogat de unii “fake news”.
“Noi aveam două sisteme: Dacă aduceai o ştire erai premiat pe loc şi banii îi luai de la casierie. Dacă pierdeai ştirea era sancţionat pe loc. A doua sursă, o să vă spună Sorin Roşca Stănescu, era cea cu documente, venea cineva cu documentele tari, eu le plăteam. Bine, ei le aduceau pe gratis, eu le plăteam.
Găina care a născut pui vii se petrecea în Moldova, era un teritoriu gen Vaslui. Şi atunci, această ştire s-a potrivit cu ce credeam eu despre România. “Găina fără bilete” este tot o ştire apărută la noi. Ar trebui să iau acum Evenimentul Zilei să găsesc. Precizare, ştirea falsă cu găina care a făcut puii vii nu a făcut niciun rău, nu era o ştire că ăla a furat, o ştire care să influenţeze. Luaţi-o ca o proză, era o născocire”, a mai spus Ion Cristoiu.