- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Epidemie de gripă, declarată OFICIAL în România. Pintea: Este a treia săptămână epidemică consecutivă/ Pistol (INSP): Nu se pune problema de carantină
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, miercuri dimineaţă că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutive şi sunt 54 de decese din cauza bolii.
Epidemie de gripă, declarată OFICIAL în România. Pintea: Este a treia săptămână epidemică consecutivă/ Pistol (INSP): Nu se pune problema de carantină
„Deşi seară aveam o parte din datele pe care direcţiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările şi putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecutivită epidemică. (...) Vorbim de o evoluţie epidemică a gripei. (...). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a declarat ministrul Sorina Pintea.
Potrivit ministrului Sănătăţii, această formă de gripă are forme de manifestare uşoare şi medii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FBI crede că atacatorul din New Orleans a acţionat singur
-
Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
Republica Moldova schimbă moneda de referinţă de la dolar la euro. Maia Sandu: „Un simbol al integrării noastre economice în Uniunea Europeană”
„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever faţă de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferenţa e că avem un număr mai mare de cazuri şi un număr mai mare de cazuri confirmate clinic.
Gripa evoluează pe tot teritoriul ţării, chiar dacă la intensităţi diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme uşoare şi medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziţionat de către Ministerul Sănătăţii şi în vaccinurile din România.
Evoluţia previzionată, obiectivul Ministerului Sănătăţii e reducerea număruluui de cazuri severe şi de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplică şi în cazul în care se constată epidemia”, a mai spus Pintea.
De asemenea, vaccinarea impotriva virusului gripal rămâne şi în perioada următoare soluţia pentru prevenirea îmbolnăvirilor, arată ministrul: „Specialiştii estimează că această circulaţie intensă se va menţine inclusiv în luna februarie”.
Pistol (INSP): Nu se pune problema de carantină, este adoptată doar în situaţii extreme
Nu se pune problema instituirii carantinei la acest moment în România din cauza ciculaţiei virusului gripal, a anunţat directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, precizând că aceasta este o măsură luată în situaţii extreme, iar "noi trăim o situaţie normală".
"Nu se pune problema de carantină, carantina este adoptată în situaţii extreme, situaţie pe care nu o trăim, trăim o situaţie normală, dacă vreţi gripa aşa evoluează câteodată în număr mai mare de cazuri faţă de sezoane anterioare.
Carantina e o masură adoptată extrem de rar, decisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de obicei. Există un regulament, tratat internaţional care stipulează aceste lucruri", a declarat Adriana Pistol, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi seară, că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi seară, că nu poate spune acum dacă în România este sau nu epidemie de gripă deoarece spitalele nu au făcut raportări corecte ale cazurilor de îmbolnăviri.
Sorina Pintea a arătat că din Capitală au raportat cazurile de gripă doar 17 din cele 49 de spitale, în timp ce un judeţ în care au fost patru decese nu a raportat niciun caz.
„Spuneam că vom decide dacă e cazul sau nu să declarăm epidemie de gripă. Am aceste date, nu pot să spun dacă avem sau nu epidemie. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat 0 cazuri sau un caz. Sau în Bucureşti, din 49 de spitale, au raport la DSP doar 17. În calitate de ministru nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate. Sunt spitale care nu raportează cazurile de gripă, voi cere explicaţii. În această seară am primit date şi le-am confruntat. Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca în cazuri ca ăsta, când Europa e în prag de epidemii, noi să ne facem că raportăm sau să nu raportăm. Caraş Severin a raportat un singur caz, mi-e greu să cred, că are un singur caz Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate. Matematica mea nu funcţionează pe acaestă logică”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.
Ministrul Sănătăţii a adăugat că virusul gripal va circula intens până în luna martie. "Specialişii spun că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie. Aşteptăm cifrele pentru cea de-a treia săptămână, lucru care nu schimbă cu nimic măsurile deja transmise, nu vor fi măsuri suplimentare. Nu ne aştepăm la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni", a mai spus ministrul Sănătăţii.
Numărul deceselor provocate de epidemia de gripă a ajuns astfel la 54.
Pintea: Din cei 54 de morţi de gripă, 49 sunt pacienţi care au avut condiţii medicale preexistente
Sorina Pintea a anunţat că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.
„Din cei 54, 49 sunt pacienţi care au avut condiţii medicale preexistente. Peste afecţiunile pe care le aveau s-a suprapus infecţia cu virusul gripal fapt, care le-a cauzat decesul. Cinci dintre cei decedaţi nu aveau afecţiuni medicale preexistente”, a declarat Sorina Pintea, la Antena 3.
Sezonul trecut, 129 de oameni au murit din cauza gripei, ultimul deces fiind înregistrat în luna mai 2018.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO