A început cursa pentru Primăria Capitalei. Nicuşor Dan şi-a anunţat candidatura aşezat pe un scaun şi cu o cană de ceai fierbinte în mână
Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, şi-a anunţat, marţi, pe o stradă din centrul Capitalei, aşezat pe un scaun şi cu o cană de ceai fierbinte în faţă, candidatura la Primăria Capitalei, spunând că intră în cursă ca independent şi cu un buget de zero lei.
Nicuşor Dan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
El a ales strada Arthur Verona, aşezându-se în spatele unui desen care reprezintă "Bucureştiul în viziunea tinerilor, un oraş gri, cenuşiu, un oraş al speculaţiilor imobiliare, un oraş fără parcuri, unde maşina prevalează în faţa omului".
Nicuşor Dan le-a spus celor care au venit la lansarea candidaturii sale pentru Bucureşti că nu are bani de campanie, dar este sprijinit de voluntari din ONG-uri.
"Sper ca oamenii, mai ales tinerii, să transmită mesajul meu pe reţelele de socializare, pentru că nu am bani de afişe", a adăugat Nicuşor Dan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
În afara celor câţiva prieteni care au venit să îl susţină, a fost prezent şi "prietenul său vechi", aşa cum singur s-a prezentat, vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu, şi el interesat de o candidatură la Primăria Capitalei.
"Îl respect pe Nicuşor Dan, am venit ca prieten vechi, sunt de acord 99,9 la sută cu ce spune, îi admir spiritul civic şi mereu îi voi susţine pe cei care au aceleaşi idei ca mine", a spus Paleologu.
Fostul ministru al Culturii crede că "miza reală" este Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precizând că îşi doreşte ca în CGMB să fie oameni ca Nicuşor Dan.
Întrebat de averea pe care o deţine, Nicuşor Dan a spus că stă cu chirie în Bucureşti, are un teren de 7.000 de metri pătraţi la Predeal şi o datorie la bancă de 90.000 de euro, dar vrea să facă din Capitală un oraş de secolul XXI, "în care să ne dorim să trăim".
Acesta consideră că are trei atuuri pentru a fi ales primar al Bucureştiului: nu este om politic, lumea fiind sătulă de oameni politici, are un mesaj diferit de cele ale contracandidaţilor lui, oameni politici, şi faptul că "stă mai bine dacă se bate în CV-uri cu ceilalţi candidaţi".
Nicuşor Dan a spune că este pregătit de orice dezbatere, cu oricine, dar dacă "se va duce campania cu sacoşa" nu este pregătit.
El vrea să îşi lanseze programul complet pe 1 martie 2012. Acesta va include prevederile Pactului pentru Bucureşti lansat în mai 2008, majoritatea din ele rămânând nerezolvate, în opinia lui Nicuşor Dan.
Programul lui Nicuşor Dan va cuprinde: metroul uşor pe infrastructura CFR, centura Bucureştiului, prioritizarea transportului în comun, terminarea Şoselei de centură şi a podurilor la intersecţiile acesteia cu ieşirile din Bucureşti, crearea benzilor dedicate pentru autobuze şi troleibuze, limitarea parcării în centrul oraşului.
De asemenea, în program ar urma să fie cuprinse un program de prevenire a efectelor cutremurului, elaborarea hărţii de risc seismic şi a studiilor de vulnerabilitate seismică a clădirilor, studii de consolidare oferite gratuit de către Primărie, achiziţionarea câtorva sute de apartamente de tranzit şi consolidarea în ritm susţinut a clădirilor cu risc seismic.
Nicuşor Dan spune că va elibera parcurile de terase şi construcţii ilegale, va amenaja salba de lacuri din nordul Bucureştiului şi zona adiacentă ca zonă de recreere.
El mai vrea să aducă oameni noi în Primărie, un arhitect şef al Capitalei străin, şi un director la Direcţia Juridică de la o mare firmă de avocatură. Nicuşor Dan vrea să deschidă concursuri pentru posturi în Primărie, în care să atragă tineri care s-au format la mari universităţi străine.
Nicuşor Dan spune că a decis să candideze la Primăria Capitalei din mai multe motive, unul dintre acestea fiind că în zece ani s-au cheltuit patru miliarde de euro, "cât pentru 30 de linii de metrou".
"Numai pe întreţinerea spaţiilor verzi s-a cheltuit un miliard de dolari, cât pentru două linii de metrou, de cinci ori mai mult decât la Paris", susţine Nicuşor Dan.
Arena Naţională a costat, spune Nicuşor Dan, câteva zeci de milioane de euro mai mult decât stadionul din Frankfurt a cărei copie este, deşi mâna de lucru a fost de cinci ori mai ieftină, iar materialele mult mai ieftine.
În 20 de ani s-au consolidat în Bucureşti doar 13 clădiri încadrate în risc seismic, iar jumătate din ce se construieşte în Bucureşti este ilegal. "S-au construit blocuri de zece etaje pe fundaţii de şase etaje, s-au construit blocuri pe râuri subterane sau pe foste gropi de gunoi", susţine Nicuşor Dan.
"Un oraş care nu a reuşit să rezolve problema câinilor vagabonzi visează să organizeze Olimpiada. În ciuda bugetului uriaş, investiţiile în reţeaua de termoficare au fost infime, iar populaţia plăteşte factura cu 23 la sută mai mult din cauza pierderilor în reţea. Un oraş care a cheltuit 10 miliarde de euro în patru ani are o şosea de centură de toată ruşinea", mai spune proaspătul candidat.
În opinia lui Nicuşor Dan, s-au cheltuit sute de milioane de euro în infrastructură, dar nu s-a ameliorat problema traficului, pentru că "s-au aruncat populist poduri şi străpungeri" fără a fi considerat sistemul de circulaţie în ansamblu.
Nicuşor Dan spune că va renunţa la cetăţenia română şi va emigra dacă Sorin Oprescu nu va fi condamnat în urma plângerilor penale pe care Asociaţia Salvaţi Bucureştiul le-a făcut împotriva edilului Capitalei.
Nicuşor Dan este iniţiatorul şi preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul din 2008. În perioada 1992-1995 a urmat cursurile Ecole Normale Superieure de Paris, iar în 1998 şi-a luat doctoratul în matematică la Universitatea Paris XIII.
În perioada 2000-2002 a organizat Forumurilor Tinerilor Români cu Studii în Străinătate, iar din 1998 s-a întors în România. Nicuşor Dan este iniţiatorul Şcolii Normale Superioare Bucureşti, în perioada 2000-2006 fiind director executiv.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO