A început pelerinajul la Sfânta Parascheva de la Iaşi
Manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi vor avea loc anul acesta în perioada 11-15 octombrie, întrucât în 2008 se împlinesc 500 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, fiind aduse la Craiova moaştele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului.
Au început pregătirile pentru sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iaşi
Potrtivit agenţiei de presă a Patriarhiei Românie, Basilica, în 11 octombrie, după ce va fi citit Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, va începe procesiunea cu moaştele Sfintei şi a raclei cu 33 de părticele de sfinţi care există în Catedrala din Iaşi. Va fi înconjurată catedrala mitropolitană, pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, intrarea prin poarta „Sf. Andrei“ şi vor fi depuse, spre închinare, pe platoul din faţa Catedralei.
În curtea Mitropoliei, lângă Biblioteca Ecumenică „Dumitru Stăniloae“, este sfinţită apa (Aghiazma mică) şi Sfântul Maslu, iar în Biserica „Sf. Gheorghe“ - vechea Catedrală mitropolitană - este săvârşită Sfânta Liturghie, iar de la ora 16.00, în Catedrala mare sau pe scena din faţa acesteia, va fi slujbă de Priveghere.
Moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ier. Nifon vor fi purtate în pelerinajul „Calea Sfinţilor“ duminică seară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cacealmaua prezidențialelor: Ciolacu anunță că săptămâna viitoare „fixează data alegerilor”. PSD va face sondaje pentru Crin Antonescu, Călin Georgescu, Elena Lasconi, Nicuşor Dan și George Simion/ PNL va face sondaje pentru Ilie Bolojan
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Moştele Sfântului Nifon, păstrate la Catedrala Mitropolitană din Craiova, sunt transportate cu elicopterul în Moldova, cu ocazia sărbătoririi Sfintei Parascheva.
Gheorghe Cioiu, de la Biroul de presă al Mitropoliei Oltenia, a declarat, că moaştele Sfântului Nifon au plecat, vineri, de la Craiova spre Bucureşti, iar de acolo, cu un elicopter închiriat de la Ministerul Apărării, spre Moldova.
"S-a ales varianta cu elicopterul, pentru că timpul pentru a ajunge la Roman era foarte scurt. Înalt Prea Sfinţitul Irineu însoţeşte moaştele. Dumnealui a fost plecat din ţară şi s-a decis ca moaştele sfinte să fie duse la Bucureşti, iar de acolo să plece împreună cu elicopterul", a mai spus Gheorghe Cioiu.
Moaştele Sf. Ierarh Nifon au ajuns, vineri după-amiază, la Oneşti, cu ocazia sărbătoririi a 600 de ani de atestare documentară a Episcopiei Romanului. Sfintele relicve vor ajunge, sâmbătă, la Borzeşti, unde creştinii ortodocşi vor putea asista şi la slujba de resfinţire a Bisericii "Adormirea Maicii Domnului", ctitorită de Ştefan cel Mare, slujbă ce va fi oficiată de un sobor de zece ierarhi.
Sâmbătă după-amiază, moaştele Sf. Nifon vor pleca la Roman, unde vor rămâne la Catedrala Episcopală până duminică, 12 octombrie, când, după Sfânta Liturghie care va fi oficiată de un sobor 15 ierarhi ai BOR, vor pleca spre Iaşi, unde vor putea fi cinstite şi închinate alături de moaştele Cuvioasei Parascheva, până miercuri, 15 octombrie.
Moaştele Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, au fost aduse la Catedrala Mitropolitană "Sf. Dumitru" din Craiova, în urmă cu aproximativ 60 de ani, de la Curtea de Argeş, pe timpul mitropolitului Firmilian.
Gheorghe Cioiu a precizat că moaştele Sf. Nifon, Patriarh al Constantinopolului, au fost aduse în ţară de Neagoe Basarab, fiind ţinute în ctitoria domnitorului de la Curtea de Argeş. "La 25 octombrie 1949, în urma unei hotărâri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Român (BOR), au fost aduse la Catedrala Mitropolitană de la Craiova, unde se găsesc şi astăzi. Este vorba de mâna şi capul Sf. Ierarh Nifon", a mai spus Gheorghe Cioiu, de la Biroul de presă al Mitropoliei Oltenia.
Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în parteneriat cu Protopopiatele Iaşi I şi II, vin în sprijinul pelerinilor de hramul Cuvioasei Parascheva.
Astfel, pelerinii care vor veni la Iaşi în aceste zile şi vor dori să se cazeze trebuie să meargă mai întâi la Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva“ din curtea Mitropoliei, iar mai apoi vor fi direcţionaţi către parohiile ieşene. Mai mult, pe lângă oferirea unui loc de cazare, pelerinii pot primi şi o masă pe zi.
Parohiile din cele două protopopiate din Iaşi au trimis tabele cu familiile sau bisericile care pot să-i cazeze pe pelerini de hramul Cuvioasei Parascheva. „Noi am trimis un tabel cu adresele oamenilor care oferă cazare. Centrul de Pelerinaj le centralizează şi îi trimit pe oameni la adresele respective. Ca în fiecare an, oamenii vor fi îndrumaţi de acolo de voluntari, după care vor fi cazaţi“, a declarat părintele Constantin Andrei, protoiereu al Protopopiatului Iaşi I.
În Protopopiatul Iaşi I, cinci parohii îi vor primi pe pelerinii care vor să fie cazaţi de hramul Sfintei Parascheva: parohia „Sfânta Treime“ - Canta, parohiile „Sfântul Apostol Toma“ şi „Sfântul Nectarie“ din cartierul Alexandru cel Bun, parohiile „Adormirea Maicii Domnului“ şi „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din cartierul Galata.
Parohiile din Protopopiatul Iaşi II care îi vor caza pe pelerini sunt: „Sfinţii Voievozi“ - Roşca de pe strada Eternităţii, „Sfântul Vasile“ din Tătăraşi, „Sfântul Ioan cel Nou“ - Nicoriţă, „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Moara de Vânt, „Sfântul Lazăr“, „Sfântul Andrei“, „Sfânta Mahramă a Mântuitorului“ din cartierul Cantemir, „Pogorârea Duhului Sfânt“ - Bucium, „Sfântul Nicolae“ - Ciurchi.
Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită marţi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO