- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
A NOUA ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ: 2.000 de manifestanţi, în 16 localităţi
Două mii de oameni au protestat, sâmbătă, în mai multe oraşe din ţară, pentru a noua zi consecutiv, aceştia cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.
A NOUA ZI DE PROTESTE ÎN ŢARĂ (Imagine: Tudor Costi/Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit situaţiei înregistrate până la ora 22.00, toate manifestaţiile care au avut loc sâmbătă în mai multe oraşe din ţară s-au încheiat, nefiind înregistrate incidente a declarat, sâmbătă seară, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), Marius Militaru.
- 1.000 de oameni au protestat la Craiova
Aproximativ o mie de persoane s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 15.00, pe esplanada Clubului Electroputere din municipiul Craiova, apoi au plecat într-un marş, oprindu-se pentru câteva minute în faţa unei biserici, unde au rostit rugăciunea "Tatăl Nostru". Marşul, pe parcursul căruia circulaţia rutieră a fost blocată, s-a încheiat în Piaţa Prefecturii, unde manifestanţii au fost aşteptaţi de alte câteva zeci de persoane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Protestatarii au avut fluiere şi au scandat "Nu staţi la balcoane că muriţi de foame", "Veniţi cu noi", "Anticipate", "Nu vă fie frică că Băsescu pică", "Piticu' şi Chioru' au sărăcit poporul". De asemenea, au avut pancarte cu mesajele: "Patria este norodul, iară nu tagma jefuitorilor". "Noi cu mândria, voi cu hoţia", "Jos Băsescu".
Acţiunea a fost organizată de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate. Astfel, la protestul care a fost autorizat au participat 200 de militari în rezervă, cărora li s-au alăturat circa 300 de membri PSD, precum şi oameni simpli.
Printre protestatari s-a aflat şi învăţătoarea Cristina Anghel, care în urmă cu aproximativ un an a intrat în greva foamei.
- Protest faţă de "criza morală", în acordurile unui fluier, la Sfântu Gheorghe
Aproximativ 30 de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, manifestaţia "împotriva crizei morale", organizată de doi tineri maghiari, fiind autorizată şi desfăşurându-se în acordurile unui fluier.
Protestatarii, majoritatea tineri, maghiari şi români, s-au adunat, în jurul orei 15.00, în faţa Prefecturii Covasna, din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, fără a scanda lozinci, însă unul dintre ei a cântat la fluier.
Ei au avut pancarte în limbile maghiară şi română, cu mesajele "Guvern responsabil", "Statul bunăstării", "Vocea civilă".
Unul dintre protestatari, un tânăr maghiar, a ţinut în mână o pancartă goală, fără inscripţie, spunând că vrea să transmită mesajul că, de fapt, protestul nu este faţă de cineva, ci faţă de "criza morală".
"Ştim foarte bine că, dacă acest Guvern pică, ar putea urma un altul care va fi la fel şi din acest motiv nu protestez faţă de cineva, ci doresc să trag un semnal de alarmă că este o criză morală. De asemenea, este important să se producă în primul rând o schimbare în mentalitatea oamenilor şi observăm că a început să se mişte ceva. Este nevoie de o schimbare la nivelul întregii clasei politice, politicienii comunişti să fie schimbaţi", a spus tânărul, adăugând că speră ca, de acum încolo, vocea societăţii civile să fie mai puternică decât a politicienilor.
- Nou protest la Cluj-Napoca, unde manifestanţii îşi pot scrie nemulţumirile pe un panou
Peste 200 de persoane au protestat, sâmbătă după-amiază, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de şeful statului şi Guvern, fiind adus un panou pe care doritorii îşi pot scrie nemulţumirile.
Manifestanţii au participat la un marş prin centrul oraşului, pe la Prefectură, Primărie şi Casa de Cultură a Studenţilor.
Manifestanţii au scandat, timp de peste două ore, în Piaţa Unirii, "Haideţi pentru viitor, nu staţi la televizor", "Vrem guvern de tehnocraţi, nu guvern de hoţi rataţi", "UDMR, nu fura pădurile", "Vrem cianură pentru dictatură", după care au pornit în marş pe Bulevardul Eroilor, trecând pe la Prefectură, Primărie, Casa de Cultură a Stundenţilor.
Ei s-au întors apoi în Piaţa Unirii, blocând traficul pe strada Napoca.
Manifestanţii au avut pancarte pe care scria "Pregătiţi elicopterul, ca să plece marinerul", "Ordonanţele lui Boc merită arse în foc", "Băsescu, Udrea şi tu, Boc, lângă Apostu aveţi loc".
Protestul s-a încheiat la ora 20.30, fără incidente, urmând să fie reluat duminică.
- Circa 70 de persoane protestează la Timişoara
Circa 70 de persoane s-au adunat, în jurul orei 16.00, în Piaţa Victoriei din Timişoara, pentru a noua zi consecutiv, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului condus de Emil Boc.
Protestatarii afişează pancarte pe care scrie "Roberta să vină să ne numere", "Fără hoţ, fără hoţi, fără hoţii" şi "Băsescienii - sectă infectă".
Manifestanţii mai cer înlocuirea actualilor membri ai Cabinetului cu un Guvern format din tehnocraţi şi organizarea de alegeri anticipate.
Manifestaţia este autorizată să se desfăşoare până la ora 22.00, organizatorii aşteptându-se ca în Piaţa Victoriei să vină mai multe persoane, ţinând cont că este week-end.
- Iaşi: 20 de persoane, la protestul organizat de sindicatele din educaţie şi sănătate
Un număr de 20 de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Palatului Culturii din Iaşi, la mitingul de protest convocat de sindicatele din educaţie şi sănătate, organizatorii punând prezenţa scăzută pe seama frigului şi a ploii.
Protestul a fost organizat de sindicatele din educaţie şi sănătate, la acţiune fiind aşteptate să participe o mie de persoane.
La ora 13.00, în piaţă se aflau 20 de persoane, mitingul fiind autorizat să se desfăşoare până la ora 20.00.
După câteva zeci de minute, timp în care protestatarii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de actuala putere, participanţii au plecat către case.
"Din cauza vremii s-au adunat atât de puţini oameni. Însă pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii, cu siguranţă că în stradă vom fi mai mulţi", a explicat Laviniu Lăcustă, liderul sindicaliştilor ieşeni din educaţie.
- Peste 200 de oameni protestează în patru oraşe din Hunedoara
Peste 200 de oameni protestează, sâmbătă seară, la Deva, Hunedoara, Orăştie şi Brad, cu steaguri şi pancarte cu mesaje precum "Jos Băsescu", "Jos corupţia din Poliţie şi Justiţie".
La Deva, peste 100 de persoane s-au adunat, sâmbătă după-amiază, în faţa statuii lui Decebal din Piaţa Victoriei, cu steaguri şi pancarte inscripţionate cu mesaje precum "Jos Băsescu", "Jos corupţia din Poliţie şi Justiţie".
"Protestul nu este autorizat, dar protestatarii se manifestă paşnic, aşa că nu este nevoie de intervenţia jandarmilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara, locotenentul Nicolae Răducu.
La protestul din Deva participă şi europarlamentarul PC Sabin Cutaş şi preşedintele PC Hunedoara, Petru Mărginean.
La Hunedoara, peste 50 de persoane s-au adunat pe platoul din faţa Casei de Cultură din municipiu. Oamenii au steaguri şi pancarte pe care scrie "Jos Băsescu".
Potrivit putătorului de cuvânt al IJJ Hunedoara, alte câteva zeci de persoane protestează la Brad şi Orăştie.
- Deva: Protestatar ridicat de jandarmi pentru că avea un topor
Un bărbat în vârstă de 57 de ani, din Hunedoara, care participa la mitingul care are loc, sâmbătă seară, la Deva, a fost ridicat de jandarmi după ce un alt protestatar a anunţat că l-a văzut agitând un topor în mulţime.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, locotenentul Nicolae Răducu, un protestatar prezent la mitingul care are loc în Piaţa Victoriei din Deva a anunţat o patrulă a Poliţiei Locale că un alt protestatar agită un topor în mulţime.
"La locul indicat de protestatar nu a fost găsit bărbatul suspect, însă după semnalmentele oferite de cel care a sesizat patrula de Poliţie Locală a fost descoperit în scurt timp. Era în apropierea mulţimii, tot în Piaţa Victoriei, pe o bancă. Poliţiştii locali au găsit asupra lui toporul şi l-au predat jandarmilor. Bărbatul a fost ridicat şi i se întocmesc acte premergătoare pentru port ilegal de armă albă în timpul unei manifestaţii publice", a declarat, sâmbătă seară, corespodentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara.
Bărbatul suspect are 57 de ani, este din Hunedoara şi nu a putut explica de ce avea toporul la el.
El riscă de la trei luni la patru ani de închisoare pentru port ilegal de armă albă în timpul unei manifestaţii publice.
- Ploieşti: Scandal între participanţii la protest din cauza unei pancarte cu mesajul "PDL = USL"
Aproximativ 60 de persoane participă, sâmbătă seară, la un miting de protest în centrul municipiului Ploieşti, la un moment dat manifestanţii luându-se la ceartă între ei, după ce un grup a afişat pancarte cu mesaje precum: "PDL = USL", "PDL şi USL, aceeaşi mizerie".
Manifestanţii s-au adunat, începând cu ora 15.30, în centrul municipiului Ploieşti.
Protestul, care nu nu este autorizat, s-a desfăşurat paşnic două ore, însă la un moment dat un grup format din aproximativ zece persoane a intrat printre manifestanţi, afişând pancarte pe care scria: "PDL = USL", "PDL şi USL, aceeaşi mizerie" şi "PDL şi USL, acelaşi drac e".
Ceilalţi participanţi la protest le-au cerut să părăsească locul, explicându-le zgomotos că nu-şi doresc politizarea protestului. Grupul respectiv a refuzat însă, moment în care jandarmii au intervenit şi au despărţit cele două tabere, care au manisfestat apoi în paralel, mai multe minute.
- Sibiu: Carton cu "meniul românilor", purtat de participanţii la un marş de protest
Circa 800 de persoane au pornit, sâmbătă seară, într-un marş pe străzile municipiului Sibiu, scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, iar manifestanţii au purtat un carton pe care au lipit produsele din "meniul românilor", respectiv cartofi, pâine, slănină şi gheare de pui.
Pe pancarta respectivă scrie "Asta e mâncarea noastră, dar va fi demisia voastră".
Protestul s-a încheiat după ce manifestanţii au cerut, printre altele, demisia ministrului sibian Ion Ariton, în faţa sediului PDL.
Protestatarii au plecat din Piaţa Mare pe un traseu stabilit de jandarmi şi au mărşuluit prin oraş, cerând demisia Guvernului, a preşedintelui Traian Băsescu, salarii, pensii şi alocaţii mai mari, dar şi locuri de muncă pentru tineri.
În faţa sediului PDL Sibiu, un grup de protestatari a cerut demisia ministrului Economiei, Ion Ariton, preşedintele filialei democrat-liberale din judeţ.
Pe Bulevardul Mihai Viteazu, protestatarii s-au oprit, ca în fiecare seară, în faţa blocului unde a fost rănit, la începutul săptămânii, unul dintre manifestanţi, fiindu-i aruncat în cap un ghiveci cu flori. Manifestanţii au huiduit, au cerut identificarea autorului şi au scandat numele protestatarului rănit.
Potrivit medicilor, starea bărbatului care a fost operat la cap, în urma incidentului, este bună.
Apoi, protestatarii au revenit în Piaţa Mare din Sibiu, în jurul orei 20.45, iar un sfert de oră mai târziu s-au împrăştiat, acţiunea încheindu-se fără incidente.
- Suceava: O sută de persoane au protestat în faţa Palatului Administrativ
Manifestanţii s-au adunat din nou în piaţeta din faţa Palatului Administrativ, unde au strigat lozinci antiprezidenţiale şi antiguvernamentale, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu, a Guvernului, renunţarea la comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare şi alegeri anticipate.
Printre lozincile scandate au fost "Coaliţia morbidă, dictatură făurită", "Ciuma portocalie, boala României", iar un copil striga "Chioru şi piticu, au furat pensia lui bunicu".
Între manifestanţi au fost şi câţiva tineri ce aveau pancarte cu lozinci de genul "PDL=USL=Mizerie", care au fost şi vineri seară la miting şi despre care protestatarii au spus că au fost "tocmiţi" de PDL. De data aceasta, manifestanţii i-au izolat pe tineri, care la scurt timp s-au urcat într-o maşină şi au plecat.
Un bărbat a intrat în grupul de manifestanţi cerând demisia guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. La reacţia negativă a mulţimii, acesta a explicat că Mugur Isărescu este singurul care a rămas la putere de la Iliescu până la Băsescu şi gestionează banii ţării şi consideră că este vinovat de situaţia din ţară.
Protestatarii nu au fost însă de acord cu poziţia acestuia şi au scandat că principalii vinovaţi de situaţia ţării sunt Traian Băsescu şi Emil Boc, care trebuie să demisioneze.
- Bistriţa: Aproximativ 150 de persoane au scandat, în faţa Prefecturii, "Nu cedăm!"
Manifestanţii s-au adunat, sâmbătă, la ora 17.00, în faţa Prefecturii Bistriţa-Năsăud şi au scandat "Nu cedăm!", "Jos Băsescu!", "Hoţii!", "Jos PDL!", "Bucureşti, nu uita, Bistriţa-i de partea ta!", "Noi de aici nu plecăm, nu plecăm acasă, până nu ne câştigăm libertatea noastră!", "Criză pentru toţi!", "Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", "Nu vă fie frică, că Băsescu pică!", "Botiş, Zegrean şi cu Olteanu ne-au făcut de râs Ardealul!", "Preşedinte jucător, hai în casă la popor!", "Băsescule, nu uita, poporul nu te mai vrea!".
De asemenea, manifestanţii au afişat pancarte pe care au scris: "Golan. Fie iarnă, fie vară, până pleci noi stăm afară!", "Vierme! Cer demisia Guvernului!", "24 ianuarie este ziua unirii noastre împotriva lor!", "Vreţi o ţară africană sau o Românie europeană?".
- Târgu Mureş: Aproximativ 200 de persoane au ieşit în stradă
Manifestaţia de sâmbătă de la Târgu Mureş, neautorizată, dar care a decurs fără incidente, s-a încheiat după două ore în care aproximativ 200 de protestatari, între care lideri sindicali şi revoluţionari, au strigat "Jos Băsescu", "Demisia", "Trădătorii", "Vrem locuri de muncă" şi "Strigaţi cu toţii, cu mic cu mare, că România nu e de vânzare".
Ei au purtat pancarte pe care apărea preşedintele Traian Băsescu în centrul hărţii României, deasupra fotografiei acestuia scriind "Faliment", dar şi cu mesaje precum "Arafat a fost scânteia, Boc şi Băse - acelaşi rahat", "Băsescu, nu te teme, vei fi judecat corect".
Totodată, protestatarii au adus un banner pe care scria "Jos partidul unic al corupţilor - PSD-PDL-PNL-UDMR-PC-UNPR".
Ei s-au oprit la monumentul dedicat eroilor Revoluţiei, la sediile PDL, UNPR, la cele ale Prefecturii Mureş şi al Primăriei municipiului, strigând lozinci antiguvernamentale, dar şi "Cinste lor, cinste lor, cinste lor, eroilor".
Iniţial, aceştia au dorit să meargă să scandeze şi la sediul UDMR, dar s-au răzgândit când au constatat că în rândurile lor se regăsesc mai mulţi membri ai mişcării Noua Dreaptă.
Protestarii şi-au încheiat manifestaţia în jurul orei 20.00, spunând că vor reveni duminică, la ora 18.00.
- Peste o sută de persoane participă la acţiuni de protest în mai multe oraşe din judeţul Alba
La Alba Iulia au ieşit în stradă, sâmbătă seară, 15 persoane, care s-au întâlnit la Monumentul Revoluţiei din municipiu, unde au protestat timp de peste o oră, cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului.
Cea mai mare acţiune de protest din judeţul Alba are loc, la ora transmiterii acestei ştiri, la Ocna Mureş, unde peste 60 de persoane s-au adunat în parcul din centrul oraşului.
Unii dintre participanţii la protest poartă pancarte cu mesaje precum "Simplu ciumpalac, protestez civilizat", "Alegeri anticipate", "Jos chioru', c-a furat poporul".
Protestatarii se manifestă zgomotos având tobe, fluiere sau vuvuzele şi strigă "Jos Băsescu", "Iarna nu-i ca vara, nu te mai vrea ţara", "Jos Guvernul", "Boc şi marinaru' ne-au furat spitalu'", făcând referire la faptul că spitalul din oraş a fost închis anul trecut, în urma programului de restructurare al Ministerului Sănătăţii.
Tot la ora transmiterii acestei ştiri, se desfăşoară o acţiune de protest la Aiud, la care participă circa 30 de persoane.
Oamenii s-au adunat în centrul oraşului, apoi au plecat într-un marş pe mai multe străzi. Protestatarii poartă steaguri tricolore şi strigă lozinci împotriva Guvernului şi preşedintelui Traian Băsescu.
Un alt protest are loc la Sebeş, unde zece persoane s-au adunat în centrul oraşului scandând lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale.
- Arad: Peste 150 de oameni au protestat
Protestatarii arădeni, majoritate aceiaşi ca la cele şase manifestaţii anterioare, au avut unele sloganuri noi, precum "Jos javra comunistă!", "Jos tiranul!" sau "Jos criminalii!".
Cei aproximativ 150 de manifestanţi strânşi în faţa Primăriei Arad, din Piaţa Revoluţiei, au protestat paşnic, însă au scandat şi împotriva jandarmilor, la vederea unui grup în uniforme, strigând "Nu puteţi voi amenda cât putem noi protesta!".
Manifestaţia, care nu avea autorizaţie, s-a încheiat după două ore, fără să fie date amenzi.
- Aproximativ 300 de persoane au protestat şi la Focşani
Aproximativ 300 de persoane au participat, sâmbătă seară, la un miting de protest în Piaţa Unirii din Focşani, în pofida ninsorii şi a temperaturilor scăzute, manifestanţii mergând şi în faţa sediului PDL, unde au scandat lozinci antiprezidenţiale.
Oamenii au scandat lozinci antiguvernamentale şi antiprezidenţiale, precum "Băsescu nu uita ţara nu este a ta", "Ieşi afara javră ordinară", "Jos dictatura Băsescu - Boc", "Jos dictatura", "Suntem o suta de mii, ne-a numărat Roberta Anastase".
De asemenea, protestatarii au purtat pancarte pe care scria: "Băsescu nu uita, asta nu e ţara ta", "Jos dictatura Băsescu", "Jos Guvernul Boc", "Afară, afară cu dictatura din ţară"
După aproximativ o oră, manifestanţii au mers în faţa sediului PDL, unde au scandat lozinci împotriva "regimului Băsescu".
- Peste 50 de persoane au protestat la Târgovişte
Peste 50 de persoane au protestat, sâmbătă seară, timp de două ore, în Piaţa Tricolorului din municipiul Târgovişte, faţă de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Emil Boc, manifestanţii spunând că nu mai suportă sărăcia.
Oamenii au scandat "Băsescu nu uita, asta nu e ţara ta", "Jos Guvernul", "Jos dictatura", "Nu vă fie frică, că Băsescu pică", "Ieşi afară javră ordinară" şi "Hai Băsescu, după Ceauşescu", precum şi "Jos Popescu" (preşedintele PDL Dâmboviţa şi al Consiliului Judeţean, Florin Popescu).
Protestatarii au spus că nu mai pot suporta sărăcia şi au cerut demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc, dar şi organizarea de alegeri anticipate.
- Aproximativ 100 de persoane au protestat la Constanţa
Oamenii au început să se strângă în faţa Prefecturii Constanţa în jurul orei 14.00, aşa cum fac, zilnic, de peste o săptămână, purtând pancarte pe care se putea citi "Vrem un trai decent", "Avem multă ură pentru dictatură", "Băsescu, duşman al poporului", "Băsescu nu uita, Constanţa nu te vrea".
Ulterior, când numărul participanţilor a crescut, aceştia au început să scandeze împotriva preşedintelui Traian Băsescu şi a Guvernului: "Jos Băsescu", "Vrem anticipate", "Demisia, demisia", "Ieşi afară javră ordinară", "Jos Guvernul", "La Patatul Cotroceni cântă cucuveaua, Băsescu şi cu ai lui şi-au găsit beleua".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.